Ny måling viser boligoptimisme: 59 prosent venter stigende priser

Folk venter at renten skal opp, men at det ikke stanser boligprisene fra å øke fremover, ifølge en fersk undersøkelse.

VENTER OPPGANG: Her boligbebyggelse på Helsfyr, Vålerenga og Ekeberg i Oslo.
Publisert: Publisert:

Undersøkelsen Boligmarkedsbarometeret er gjort av Opinion for interesseorganisasjonen Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Den viser at 59 prosent av de 1.000 spurte i undersøkelsen tror på stigende boligpriser det neste året. Det er en nedgang på ett prosentpoeng fra oktobermålingen.

Åtte prosent tror på boligprisfall det neste året. Resterende respondenter tror enten på uendrede boligpriser eller har ingen formening.

– Folket tror på stigende boligpriser til tross for at renten sannsynligvis skal betydelig opp det neste året, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL, i en uttalelse.

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.

Flere tror fortsatt renten ikke skal opp

86 prosent av respondentene forventer høyere boliglånsrente det neste året. Det er ifølge NBBL den høyeste andelen registrert siden oppstart av spørreundersøkelsen i 2018.

Norges Bank planlegger fire renteøkninger fremover, den første allerede i desember.

Det store spørsmålet for boligmarkedet fremover er hvordan folk reagerer når rentehevingene faktisk merkes på lommeboken. Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom har tidligere sagt til E24 at hun frykter at Norges Bank da kan få en boligoverraskelse.

Norges Bank tror på sin side folk tar høyde for rentehopp.

– Vi har kommunisert dette tydelig, sa visesentralbanksjef Ida Wolden Bache tidligere denne måneden.

– Viktig å holde farten oppe

NBBL er interesseorganisasjonen for boligbyggelag, som har knappe 1,14 millioner medlemmer og forvalter 570.000 boliger rundt om i landet.

Kun 3,8 prosent oppgir i undersøkelsen at de er bekymret for å miste jobben det neste året. Det er færre enn før pandemien.

– Boligprisveksten dempes av renteoppgangen og har vært moderat det siste halvåret. Dette bør imidlertid ikke bli en hvilepute. Boligprisene ligger nesten 15 prosent høyere enn før pandemien, og det er fortsatt viktig å holde farten oppe på tilbudssiden, sier Bjerknes.

Les på E24+

Hvitvasking og smugling av gull i skyggene av Dubais skyskrapere

Les på E24+

Bare ny pandemibølge kan hindre rekordomsetning i sentrumshandelen

Publisert: