Aquila Capital bygger datasenter på Hønefoss: – Vi liker Norden

Norge er i ferd med å ta innpå nabolandene i markedsføringen av datasentre, mener investeringsselskapet Aquila Capital, som bygger datasenter på Hønefoss. – Norge har endret seg.

Carl von Hessen fra AQ Compute, tyske Aquila Capitals nyetablerte datasentervirksomhet.
Publisert: Publisert:

HØNEFOSS (E24): – Vi har en ganske lang historie med å investere i Norge, sier Carl von Hessen fra AQ Compute, tyske Aquila Capitals nyetablerte datasentervirksomhet.

Han møter E24 i forbindelse med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Hellelands fremleggelse av en fersk datasenterstrategi som skal selge Norge som vertskap for datasentre.

Strategien legges frem på tomten hvor AQ Compute bygger et fem megawatts datasenter til 25 millioner euro, og inntil 50 millioner euro hvis senteret etter hvert bygges ut til ti megawatt.

– Vi startet i 2008 med å investere i fornybar energi. Siden da har vi bygget en ganske stor portefølje, og vi er en av de største operatørene av småkraftverk i Norge (gjennom Småkraft, journ.anm.). Vi er også investert i vindkraftverk, sier han.

Aquila Capital har de siste årene drysset milliarder inn i vann- og vindkraft i Norden. Nå bygges selskapets første datasenter i Norge.

– Det er sant, vi liker Norden. Vi liker mentaliteten, vi liker forretningsforholdene. For datasentre er det den perfekte lokaliseringen i Europa, sier von Hessen til E24.

– I Norge er det veldig lave strømpriser og høy andel grønn energi, som gjør det lett å være bærekraftig. Dette handler også om hvordan regjeringen legger til rette for utenlandske investeringer, ikke bare til datasentre men også andre segmenter. Det er derfor vi liker Norge så godt, sier han.

Carl von Hessen i tyske AQ Compute, en del av Aquila Capital, og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.
Les også

Fersk plan skal lokke datasentre til Norge: – En markedsføringsstrategi

Høyere kostnader i Europa

Hamburg-baserte Aquila bestemte seg i fjor for å satse på datasentermarkedet, og selskapets første investering gjøres på Hønefoss. Nå er selskapet i dialog med norske og utenlandske aktører for å få solgt kapasiteten. Den prosessen blir viktig for hvilken kapasitet AQ Compute vil bygge ut videre.

– Det avhenger av etterspørselen. Vi er overbevist om at den vil øke med årene. Vi har valgt Norge fordi vi tror folk begynner å innse hvor viktig det er å være bærekraftig. Det kan også være billig, og da er det en vinn-vinn, sier han.

Han peker på at kostnadene for datasentre øker på de sentrale områdene for etablering av datasentre i Europa, som Frankfurt, London, Amsterdam, Paris og London. Ofte kan ikke det lokale nettet håndtere stor kapasitetsøkning, og eiendomsprisene kan også påvirke kostnadene.

– Alle disse områdene sliter med noe, noen sliter med eiendom og andre med krafttilgang. Så disse markedene begynner å opphetes, og prisene øker. Datasentermarkedet innser at det trengs alternativer, sier han.

– Vi i Aquila Capital tror sterkt på at Norge vil tjene på dette, sier han.

Carl von Hessen i AQ Compute besøker selskapets datasenter, som er under bygging på Hønefoss, i forbindelse med fremleggingen av regjeringens datasenterstrategi.
Les også

– Jeg har sterk fremtidstro

– Markedsfører seg mer aggressivt

Norges lave kraftpriser er et konkurransefortrinn, mener han. Danmark og Sverige var lenge i ledelsen når det gjelder å lokke til seg datasentre fra store utenlandske aktører, men von Hessen tror at Norge har tatt innpå.

– Du har rett, svenskene og danskene har gjort en god jobb i tidligere år, og god markedsføring. Men det vi hører er at de bruker kraft fra Norge, dere eksporterer den og de bruker den, sier han.

– Norge har endret seg, og markedsfører seg mer aggressivt med at det er her kraften produseres, og at landet har ledige arealer og legger til rette for næringen, også gjennom skatterabatter, sier han.

Han tror det vil ta tid før Norges innsats bærer frukter, men etter hvert tror han at også de store internasjonale aktørene vil vurdere å legge datasentre til Norge.

– Det vil skje på ett eller annet tidspunkt at for eksempel et av de store sosiale mediene som tidligere har bygget i Sverige eller Danmark, vil komme også til Norge, sier han.

Aquila Capital har totalt sett en portefølje innen fornybar energi med en kapasitet på mer enn 10 gigawatt fornybar energi.

Publisert:
Gå til e24.no