Små reiselivsaktører føler seg glemt: – Vi er fortsatt stengt av myndighetenes reiseråd

I siste fase av pandemien frykter små turoperatører å fortsatt bli stående stengt på grunn av restriksjoner fra myndighetene når støtteordningene løper ut.

Hibiscus reiser er blant de små, spesialiserte turoperatørene som har stått uten inntekter siden pandemien traff for 1,5 år siden.
 • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

– Vi er ganske mange små og mellomstore aktører som arrangerer turer ut av Europa. Nå har vi ikke tjent én krone siden mars 2020, og med reiserådene som regjeringen legger opp til får vi heller ikke solgt noe før tidligst i 2022, sier Venke Henriksen.

Hun startet Hibiscus reiser, en turoperatør spesialisert på Afrika sør for Sahara, for ti år siden. I seks strake år hadde bedriften vært lønnsom før corona kom, men i fjor endte Hibiscus med et tap på 800.000 kroner, tross støtteordninger.

– Vi tok permitterte ansatte tilbake nå i vår, da vi fikk tilbud om lønnskompensasjon, men nå må vi permittere igjen fra 1. september, sier Henriksen til E24.

Venke Henriksen, daglig leder i Hibiscus reiser

Ordningen med lønnsstøtte går ut 1. august. Senere på høsten går også regjeringens kompensasjonsordning for faste kostnader ut.

– Det virker som om norske myndigheter har glemt oss bort. Det er frustrasjon blant mange som driver som oss, og det virker som om det bare er turismen i Norge som gjelder, sier Henriksen.

Hun håper støtteordningene fortsetter for de som fortsatt ligger med brukket rygg, halvannet år etter at corona først kom til landet.

– Samtidig håper vi at reiserådene blir lempet på. Det blir lettelser for USA, Australia og noe i Asia i september, men regjeringen nevner ikke Afrika med ett ord, selv om smittesituasjonen der ikke er verre enn i USA eller andre land. Vi er snart fullvaksinert, da burde vi få lov til å reise. Det ville spart oss for en god del konkurser, sier Henriksen.

Les også

Oransje, lilla og grønne land forvirrer charterturister: – Venter fortsatt på eksplosjonen i salget

Ønsker å gå tilbake til individuelle reiseråd

Henriksen i Hibiscus får støtte fra Gro Anet H. Brastad i Paradis reiser. Hun startet opp selskapet i 2001 med Seychellene som første reisemål.

De siste ti årene før corona samlet turoperatøren rundt fire millioner kroner i overskudd på driften. I fjor gikk selskapet derimot bare så vidt i null.

Gro Anet H. Brastad, daglig leder i Paradis reiser

– Vi føler oss glemt, i hvert fall nå. Det er lenge siden noen i det hele tatt har tenkt på hva vi driver med, og jeg er usikker på om de i det hele tatt vet at vi står for en del arbeidsplasser, sier Brastad til E24.

Hun peker på stadig skiftende regler som noe av det tyngste.

– Det er veldig uforutsigbart og en veldig prøvelse å drive med det vi driver med nå. Jeg er veldig takknemlig for støtteordningene og vaksineringen som myndighetene har gjort, men jeg håper ikke de glemmer at vi fortsatt er stengt av myndighetenes reiseråd, sier Brastad.

Les også

Usikkerheten ulmer – men reisegleden sprer seg: – Vi må jo kose oss!

Turoperatøren håper nå Utenriksdepartementet skal gå tilbake til individuelle reiseråd for hvert land, slik det var før corona.

– Det blir litt for enkelt å dra alle over en kam. Og dette handler ikke bare om oss i Norge, men det handler om alle våre partnere i mange land som ikke har Oljefondet eller Nav, og som er i en fryktelig vanskelig situasjon. Jeg tror det kan bli en verre situasjon enn viruset i mange land hvis vi skal fortsette å holde alle turister unna, sier Brastad.

Iselin Nybø, næringsminister

– Mye vil kunne endre seg fremover

Næringsdepartementet har blitt presentert med at små reiselivsaktører føler seg glemt og ønsker at støtteordningene blir forlenget eller spisset inn mot de som fortsatt lider av regjeringens begrensninger.

– Jeg har stor forståelse for at deler av reiselivsnæringen fremdeles har det utfordrende, blant annet de som selger reiser utenfor Europa, sier næringsminister Iselin Nybø.

Hun opplyser om at mens kompensasjonsordninger for næringslivet foreløpig varer til og med oktober, så er det også støtteordninger i Innovasjon Norge og gjennom kommunene som er aktuelle for disse bedriftene.

– Mye vil kunne endre seg fremover som følge av at stadig flere blir fullvaksinerte, og samfunnet gradvis åpnes mer. Regjeringen vil fortsatt følge med på utviklingen, sier Nybø.

Frykter konkurs

– Hvis støtteordningene nå avsluttes, så det vanskelig å se for seg hvordan de som selger reiser utenfor Europa skal kunne klare seg, sier Astrid Bergmål. Hun er leder for bedriftsorganisasjonen Virke reiseliv.

Astrid Bergmål, leder for Virke reiseliv

– Muligheten for å permittere folk forsvinner også fra oktober av, da vil mange komme til å miste jobben, og veldig mange virksomheter vil måtte gå uten aktivitet eller konkurs dersom det ikke kommer mer hjelp.

Talspersonen for reiselivet håper det vil være støtteordninger frem til reiserestriksjonene er over.

– Det blir avgjørende at regjeringen leverer og holder ut med bedriftene som fremdeles rammes pandemien og restriksjonene. Så lenge det er reiseråd som fraråder reise utenfor Europa, så betyr det at virksomhetene ikke har mulighet til å drive. Da må de få støtteordninger som hjelper de gjennom det. Det viktigste er at dette henger sammen, og at virksomhetene ikke overlates til seg selv i denne siste fasen av pandemien, sier Bergmål.

Les på E24+

To konkursaksjer er børsvinnere – hvor er galskapen størst?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Reiseliv
 2. Afrika
 3. Reiseråd
 4. Iselin Nybø
 5. Seychellene
 6. Virke
 7. Reise

Flere artikler

 1. Norsk reiseliv jubler: Nå kan det bli høstferie i utlandet

 2. Senterpartiet vil ha ny krisepakke til reiselivet og luftfarten

 3. Fåtallet vil til utlandet i sommer: – Oppleves som utilgjengelig

 4. Opposisjonen presser Nybø om kontantstøtte-lobby

 5. Opposisjonen ønsket å forlenge kontantstøtten – nå kritiserer de ordningen