NHO og Finans Norge slår seg sammen

Styret i NHO har fredag godkjent Finans Norges søknad om å bli del av næringslivets største interesseorganisasjon.

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Publisert: Publisert:

Finansbransjens fremste interesseorganisasjon, Finans Norge, blir en egen landsorganisasjon under NHO-paraplyen fra 1. januar 2023.

Det bekrefter NHO-sjef Ole Erik Almlid overfor E24 fredag.

– Styret i NHO har akkurat godkjent Finans Norges søknad. Dette er en gledens dag, og noe vi har jobbet for lenge. Det er en stor milepæl for norsk næringsliv, sier Almlid.

Les også

NHO og Finans Norge går sammen: – Enige om å gå i forhandlinger

Finans Norge-sjef Idar Kreutzer mener Norge står overfor store oppgaver fremover.

En integrasjon med NHO og tett samarbeid med øvrig næringsliv vil være avgjørende for å lykkes med grønn omstilling, lokal jobbskaping, bærekraftig økonomi og internasjonalt samarbeid fremover, tror han.

– Norge er et lite land, men når vi bygger sterke lag er det nesten ingen grenser for hva vi kan få til, sier Kreutzer.

Ønsket fusjon

NHO og Finans Norge gjennom de siste to årene har samarbeidet på en rekke områder nasjonalt og regionalt.

I regionene har det blant annet vært et særlig tett samarbeid med sparebankene, som spiller en viktig rolle for det lokale næringslivet.

– Den lokale verdiskapingen i landet vårt hviler ofte på et tett samarbeid mellom lokalt tilstedeværende banker og bedriftene, sier Almlid.

Som E24 tidligere har skrevet, har begge styrer tidligere vedtatt at de ønsket formelle forhandlinger om en sammenslåing, der sonderingen rundt en potensiell fusjon startet i februar-mars.

Les også

Tapte valget – nå jobber én av tre med å påvirke politikere

Økt tyngde

Størrelse betyr noe i arbeidslivet. På arbeidstagersiden stiller LO med sine nesten en million medlemmer i en egen kategori.

På arbeidsgiversiden er allerede NHO tyngst. Med denne sammenslåingen blir nye NHO en desto større enhet. Den nye organisasjonen vil få en enda sterkere stemme i høringsrunder, lønnsoppgjør og samfunnsdebatten.

– Vi blir sterkere sammen, og kan med økt kraft arbeide for verdiskaping, kunnskapsutvikling, innovasjon, digitalisering og omstilling i norsk næringsliv, sier NHO-sjefen.

Finans Norges medlemsbedrifter, så godt som alle landets bank-, finans- og forsikringsforetak, omfatter 240 virksomheter som sysselsetter rundt 50.000 årsverk.

Etter dagens vedtak vil Finans Norge gå inn i NHO som en egen landsforening, og kan videreføres i sin nåværende form innenfor NHO.

– Nå skal vi forberede oss godt, og jeg ser frem til at Finans Norge blir en landsforening i NHO fra årsskiftet. Dette blir spennende, og jeg ser frem til fortsettelsen, sier Kreutzer.

Les også

Støre om riking-strid: – Ikke opptatt av å «ta noen»

Fra gass til reiseliv

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) representerer omkring 30.000 arbeidsgivere innenfor alt fra industri til olje og fiske, som samlet sysselsetter rundt 590.000 årsverk.

Finans Norge slutter seg til 17 øvrige landsforeninger i NHO som ivaretar medlemsbedriftenes bransjeinteresser, herunder Energi Norge, Norsk Industri, Norsk Olje og Gass, samt NHO Reiseliv og NHO Service og handel, med flere.

NHO anslår at deres medlemsbedrifter bidrar med cirka 40 prosent av verdiskapningen i Norge, målt ved brutto nasjonalprodukt (BNP).

Les også

Fikk beskjed om at jobben i Finans Norge innebar «negerarbeid»

Les også

NHO-middagen: – En ekstremt kostnadseffektiv måte å treffe veldig mange mennesker på

Les også

Finanstilsynet: Rentesjokk kan gi betydelig boligprisfall

Les også

Reagerer på fjerning av momsfritak på elbiler: – Håpløst og uforutsigbart

Les også

Fikk beskjed om at jobben innebar «negerarbeid»

Publisert:
Gå til e24.no