NHO frykter for julebordsesongen etter smittetall: – Kan gi store omsetningstap

NHO-sjef Ole Erik Almlid heiser et rødt flagg ved inngangen til høytiden, og utfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til å ta grep.

Julebordsesongen står for dørene, men smittesituasjonen kan gjøre det dramatisk for næringslivet.
Publisert: Publisert:

I Trondheim øker smittetallene så pass at kommunen truer med å stramme inn tiltakene. Smitterekorden i Tromsø har ført til pressekonferanse om nye tiltak, selv om åpningstidene på utestedene fortsatt ikke er på bordet.

De økende smittetallene uroer NHO-sjef Ole Erik Almlid så pass at han nå etterlyser en nasjonal beredskapsplan fra regjeringen.

Almlid mener også myndighetene må komme til bordet kjapt.

– De økende smittetallene er urovekkende. Nå haster det å få på plass en nasjonal beredskapsplan med god koordinering og involvering av næringslivet som gir trygghet for både ansatte og bedrifter. Det må statsministeren ta ansvaret for.

– Vår oppfordring til myndighetene er at man går raskt i dialog med arbeidslivets parter, altså oss og LO og andre arbeidstager- og arbeidsgiverorganisasjoner, sier Almlid.

Les også

Helseministeren: – Kommer til å ta i bruk verktøyene som trengs

Frykter for julebordsesongen

103 kommuner har nå stigende smittetrend, ifølge VGs oversikt. NHO-sjefen er klar på at det ikke kun kan være opp til kommunene å takle situasjonen.

Regjeringen er nødt til å kommunisere en nasjonal plan, og de er nødt til å gå i dialog med næringslivet, mener Almlid.

En ny nedstenging kan få dramatiske konsekvenser for eksempelvis utelivsbransjen og reiselivet. Næringslivet tåler ikke en ny overraskelse nå, advarer NHO.

E24s samarbeidsavis iTromsø meldte tidligere fredag om hotellsjefen som fortviler over at julebordsesongen ryker.

Almlid forteller E24 at han også er bekymret:

– Det vil gi konsekvenser for bedrifter landet over dersom de ikke kan drive normalt på grunn av nye smitteverntiltak, sier han.

– Det kan i verste fall gjøre gjennomføringen av julebordsesongen vanskelig. Mange restauranter har nå fulle ordrebøker. Det er sårt tiltrengte bookinger, og restriksjoner knyttet til antall, avstand og skjenking kan gi store omsetningstap.

NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Almlid understreker at det er viktig å vurdere mindre inngripende tiltak enn en ny nedstenging eller strengere innreiserestriksjoner.

Han mener tiden er moden for å drøfte bruk av vaksinepass på steder der store menneskemengder møtes.

– Men også når man må gå så langt som å stenge ned, så var det veldig dramatisk for mange. Jeg tror både jeg og folk flest er veldig opptatt av å gjøre alt vi kan for å unngå den situasjonen med dramatiske tiltak.

– Trenger møte raskt

Almlid trekker frem tiltakene vi har sett siden mars i fjor, vaksineplaner og ting som vaksinepass ved store arrangementer, som ting som bør inngå i en slik plan.

– Dette berører ulike departementer, og derfor er det viktig at man har en beredskapsplan og en dialog med regjeringen som innebærer at vi ser på dette på tvers av sektorer, som justis-, helse-, arbeids- og sosialdepartementet, og flere.

NHO ber om en beredskapsplan og dialog så raskt som mulig for å unngå at dette problemet blir stort, understreker Almlid.

– Dette er en invitasjon til godt samarbeid. Nå er det nye koster i regjeringen, så det er helt naturlig å sette seg ned og snakke om det. Vi trenger et møte raskt, og vi trenger rask dialog for å få det på plass.

– Norge står midt i det grønne skiftet og trenger forutsigbarhet. Vi må gjøre alt vi kan for å legge til rette for dette samtidig som vi ivaretar god helseberedskap. Norges framtid må sikres.

Statsministerens kontor har fått oversendt Almlids uttalelser, men har foreløpig ikke besvart E24s henvendelse for kommentar.

Publisert: