Overraskende oppgang i boligprisene

«Alle» ventet at boligprisene skulle falle i en april-måned som ble sterkt påvirket av coronaviruset. Slik gikk det ikke.

STEG: Boligprisene i Norge steg 0,5 prosent i april.
  • Martin Hagh Høgseth
  • Nora Rydne
Publisert:

Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen hadde en overraskelse med seg da boligprisene for april ble lagt frem onsdag.

Nominelt steg boligprisene 0,5 prosent i forrige måned.

Korrigert for sesongvariasjoner endte boligprisene med en nedgang på 0,2 prosent. På forhånd trodde DNB Markets at prisene ville falle med 3,0 prosent.

Boligprisene var ved utgangen av april 1,2 prosent høyere enn for et år siden.

Les på E24+

De slo til og kjøpte hus midt i coronakrisen

Lauridsen var ikke selv overrasket over prisutviklingen.

– Vi var noe overrasket over at volumene var så store, vi trodde de skulle falle mer. Prisutviklingen var som forventet flat. Boligmarkedet er preget av coronakrisen, men for dem som ikke er rammet av permitteringer eller oppsigelser har ikke krisen påvirket privatøkonomien i særlig grad, sier Lauridsen til E24.

Boligprisene i landet dras ned av prisutviklingen i Oslo. Her falt boligprisene 0,7 prosent mot måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene i Oslo med 1,0 prosent.

– Fremstår robust

I de øvrige store byene steg prisene, hvor Bergen og Trondheim hadde høyest oppgang på henholdsvis 1,4 og 1,2 prosent. Tromsø hadde samtidig en oppgang på 0,9 prosent, mens boligprisene i Stavanger steg med 0,5 prosent.

– Boligmarkedet fremstår som robust selv om de økonomiske utsiktene er usikre. Livet går videre og mange har behov for å bytte bolig også i krisetid, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener at historisk lave renter og god tilgang på avdragsfrihet gjør at de fleste kan betjene boliglån selv om man opplever arbeidsledighet og inntektsbortfall i en periode.

– I denne situasjonen forventer vi en noe svakere prisutvikling enn normalt i de nærmeste månedene, men vår erfaring med tidligere kriser tilsier at boligmarkedet vil tåle coronakrisen relativt godt, fortsetter Geving.

Les på E24+

De fikk solgt nok leiligheter til å starte byggingen midt i coronakrisen

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren tror fortsatt at prisene kan komme til å falle litt utover 2020, men at markedet vil hente seg inn igjen raskt.

– I kriser blir vi gjerne mer opptatte av det nære og kjære. Vi har aldri pusset opp mer enn det vi gjør nå, for eksempel, og jeg tror det å investere i bolig og fritidseiendom er noe av det vi kommer til å bruke penger på fremover. Det føles trygt i en usikker situasjon, sier Meier.

Hun tror derfor spesielt 2021 og 2022 blir gode boligår.

– Vi må ikke glemme at mange også har det bedre økonomisk nå, på grunn av den lave renten.

Les på E24+

I reklamen kalte meglerfirmaet leilighetene her for «identiske». Så fikk de et brev fra Forbrukertilsynet.

Solgte færre boliger

For landet sett under ett ble det solgt rundt 7.000 boliger i april, noe som er rundt 10,3 prosent færre enn på samme tid i fjor. Det ble i samme periode lagt ut i overkant av 8.500 boliger for salg, noe som er 1,5 prosent lavere enn i fjor.

– Mange av våre medlemmer melder også om at salgstakten i markedet har tatt seg opp de siste ukene. Vi forventer derfor at aktiviteten i boligmarkedet vil holde seg stabil de nærmeste månedene, men at prisene vil ha en svakt negativ utvikling i lys av den svakere utviklingen i norsk økonomi, sier Lauridsen.

I snitt tok det 55 dager å selge en bolig i april, noe som er opp fra 51 dager i februar. Raskest gikk det i Oslo hvor salgstiden var 21 dager, mens det i Ålesund-området tok 77 dager.

Se hvilken boliglånsrente nordmenn klarer å forhandle seg til i norske banker:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom Norge
  2. Boligpriser

Flere artikler

  1. Boligprisene fortsatte oppgangen i august

  2. Kraftig boligprisvekst i juni

  3. Største mai-oppgang for norske boligpriser noensinne

  4. Første måned med boligprisfall siden Norge stengte

  5. Temperaturmåler: Nedturen i boligmarkedet kan allerede være over