Vil bygge et høyhus på Oslo Spektrum

Stiftelsen Norges Varemesse vil gjøre bygget til et fullverdig kongressenter.

FLERBRUKSARENA: I midten av illustrasjonen kan du se hvordan nye Oslo Spektrum etter planen vil se ut. Til høyre er det planlagte bygget Oslosolar
Publisert:

Stiftelsen Norges Varemesse ønsker å bygge om Oslo Spektrum, slik at bygget både blir mer moderne og kan romme mer.

Nå har det blitt utarbeidet et planforslag av LPO arkitekter, som også opprinnelig tegnet Oslo Spektrum. De ønsker at det skal bygges videre på den eksisterende byggmassen.

– Oslo Spektrum kan få et tilbygg som vil realisere den opprinnelige tanken om en en helt unik møteplass for byen vår. En internasjonalt attraktiv arena for kultur- og næringsliv, samt et helt nytt byrom i sentrum som alle innbyggere får glede av, sier Gunn Helen Hagen, administrerende direktør i Stiftelsen Norges Varemesse til E24.

– Beliggenheten i sentrum, som bindeledd mellom øst og vest, gjør at Spektrumkvarteret vil bidra til å knytte byen tettere sammen, legger hun til.

Saken ble først omtalt av Estate Nyheter.

Les på E24+

Et innblikk i Ivar Tollefsens nye stjernelag

Høyt

Bygget skal bestå av en lav del, og ett høyhus, som vil være på omtrent samme høyde som Oslo Plaza og Posthuset, som ligger like ved.

Det nye tilbygget skal romme en ekstra storsal med plass til 3.000 mennesker, og et høyhus med kontorplasser. Kontorplassene skal også sikre finansieringen av bygget.

Dagens Spektrum har en kapasitet på 10.000 mennesker.

Selv om frontbygningen etter planen skal demonteres, skal de kunstneriske motivene gjenbrukes i nybygget. Oslo Spektrum, slik det sto ferdig i 1990, er det siste store byggeprosjektet der de benyttet norskbrent tegl.

Arkitekt Lars Haukeland, som også var med å planlegge Oslo Spektrum slik det står i dag, forteller at det var viktig å få videreført den krumme veggen med teglstein.

– Teglsteinen var utviklet av det siste teglverket i Oslo-regionen, og tanken var at vi kanskje kunne bidra til at vi kunne fortsette å ha teglverk i Norge. Slik gikk det ikke, forteller Haukeland til E24.

Les også

Dansk milliardær vil selge historisk luksusslott

Kunstprosjekt

Teglsteinene som er en del av ytterveggen på Oslo Spektrum ble utarbeidet i samarbeid med kunstneren Guttorm Guttormsgård og keramikeren Søren Ubisch. Dette er blant årsakene til at bygningen er oppført på Byantivarens gule liste.

– Hver stein er unik, og kunstprosjektet er gigantisk. Oslo Spektrum består i dag av 360.000 teglstein, like mange som det var innbyggere i Oslo da det ble bygget, sier Haukeland.

Han forteller at de skal ta ned en del stein som skal gjenbrukes, både i fasaden og i interiøret i det nye bygget.

I tillegg har de et ekstralager av teglstein fra byggingen av Oslo Spektrum, som også nå endelig skal få brukes.

– Det blir et skikkelig gjenbruksprosjekt. Jeg tror fasaden blir enda mer mektig. Vi var ikke helt fornøyd med fasaden inn mot Sonia Henies plass, men nå blir det skikkelig flott, sier Haukeland.

Publisert: