Ansatte på «dugnad» nektet lønn i en tredje storkjede

Elektronikkgiganten Elkjøp innrømmer praksisen ved to av sine varehus, og kaller det både uakseptabelt og ulovlig.

Publisert: Publisert:

Elkjøp er den tredje store butikkjeden i Norge som nå bekrefter til E24 at ansatte i deres varehus har arbeidet helt uten lønn på dedikerte «dugnadsdager».

– Vi tar dette på største alvor, og vi vil i tiden som kommer fortsette å sørge for å bevisstgjøre alle ledere og ansatte på at dette er brudd på arbeidsmiljøloven og helt uakseptabelt, sier kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly.

E24 har nylig avslørt ulønnet arbeid ved XXL og Power, begge butikkjeder hvor milliardær og butikkgründer Øivind Tidemandsen er storeier. Han har selv avvist kjennskap til lønnsnekten.

Tidemandsen bidro også til å bygge opp Elkjøp på 90-tallet, men solgte seg helt ut før årtusenskiftet.

Les også

Arbeidstilsynet starter undersøkelser av XXL etter E24s avsløringer

Interne undersøkelser

Elkjøp bekreftet dugnadsjobbingen i møte med E24s opplysninger om at deres ansatte ved flere anledninger har blitt bedt om å jobbe gratis på helligdager.

Kommunikasjonssjefen sier Elkjøp iverksatte interne undersøkelser etter sakene om XXL og Power, for å finne ut «om dette har skjedd eller skjer hos oss».

Kjeden har også gått ut med en henstilling til sine 4.000 ansatte om å melde ifra om de har kjennskap til ulønnet jobbing, ifølge Schøyen Bergly.

– Vi har blitt informert om at det er to hus som har hatt dugnad. Dette har vært i forbindelse med julepynting og arbeid i helg utenom åpningstid, sier kommunikasjonssjefen.

Les også

Espresso House-bråket: Ansatt svarte aldri ærlig på medarbeiderundersøkelse i frykt for å bli avslørt

Lover at alle vil få lønn

Hun oppgir ikke hvilke varehus det gjelder eller tidspunktene for dugnadsjobbingen.

– Vi har ryddet opp i disse sakene ved å ta vare på de ansatte det gjelder og har hatt en tydelig dialog med ledere.

– Innebærer den opprydningene at ansatte har fått – eller vil få – etterbetalt lønn for timene de jobbet på dugnad?

– Ja, det vil de få.

– Har dere oversikt over hvor mange ulønnede dugnader disse to varehusene har arrangert?

– I den ene butikken har det forekommet to ganger. Vi undersøker fortsatt hva som har skjedd, da dette er helt fersk informasjon. I den andre butikken har de ansatte hatt tradisjon for å pynte inne og ute til jul, før de som har deltatt har gått ut for å spise på Elkjøp sin regning.

Les også

Power-ansatte ble bedt om å jobbe for 0 kroner i timen

Har ikke full oversikt

– Har dere kommet i bunns i hvorfor ansatte jobbet uten lønn på dugnad ved de to varehusene?

– Vi har akkurat fått informasjon om disse forholdende og er nå i samtaler med de ansatte for å undersøke hvordan dette har skjedd, svarer kommunikasjonssjefen.

Det er foreløpig uklart hvorvidt begge varehusene kommuniserte til ansatte at det var frivillig å delta i gratisarbeidet.

– I saken med pynting har det vært frivillig å delta. I den andre butikken er vi i samtaler med våre ansatte for å undersøke hvordan dette har skjedd, sier Schøyen Bergly.

Publisert:
Gå til e24.no