Hastemøte i Arbeidstilsynet om Espresso House-presset

Arbeidstilsynet holder fredag et hastemøte, etter at norske ansatte i kaffekjeden Espresso House har fortalt om ekstremt jobbpress. – Vi legger en plan, forteller tilsynet.

Publisert:

– Det er et internt møte som foregår nå, hvor vi diskuterer hva vi gjør videre. Det er normal prosedyre i en slik alvorlig sak, opplyser kommunikasjonsrådgiver Per Olav Hernes.

– Vi legger en plan for det videre arbeidet, sier han.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte hastemøtet.

Arbeidstilsynet opplyser til E24 at de allerede har bedt om opplysninger utlevert fra Espresso House i flere omganger, før E24 og Dagens Næringsliv avslørte arbeidsforholdene i kaffekjeden.

– Ble psykisk syke

I en rekke artikler har det kommet frem at nåværende og tidligere ansatte i Espresso House Norge har opplevd det de beskriver som ekstremt press.

De forteller blant annet at de jobber ubetalt overtid, blir presset til å jobbe når de er syke og får kjeft for å sykmelde seg når de til slutt blir utslitt.

Les også

Les kommentaren til E24-redaktør Gard L. Michalsen: Et brutalt arbeidsliv kan gi rask vekst og korte penger. Men neppe varig suksess

– Det var kjempeartig i kanskje tre måneder. Så oppdaget jeg hvor mange som ble psykisk syke, gikk på veggen, og ut i lange sykemeldinger. Dette er rovdrift av unge mennesker satt i system, sa Børge Bruteig til E24 onsdag.

Han har tidligere hatt ansvaret for kjedens kafé på Aker Brygge.

Hernes i Arbeidstilsynet forteller at de arbeider videre med saken, og at de er i dialog med Espresso House for å få dokumentert hva som har skjedd.

Det er uklart når hastemøtet er ferdig, og om tilsynet vil offentliggjøre flere detaljer om hvilke spor de forfølger i oppfølgingen av kaffekjeden.

Norgessjefen inviterte

Avsløringene av de norske arbeidsforholdene kom etter en tilsvarende artikkelserie i svenske Aftonbladet.

Administrerende direktør Torodd Gøystdal i den norske delen av Espresso House fortalte til E24 torsdag at han er svært lei seg for å høre om påstandene som har fremkommet, og at han skulle ønske de ansatte varslet internt.

– Vi tar dette med største alvor og har også i dag invitert både Arbeidstilsynet og Fellesforbundet til å komme til oss og få en gjennomgang av hvordan vi arbeider. Espresso House skal være et godt sted å jobbe, sa Gøystdal.

Etter Aftonbladets avsløringer om arbeidsmiljøet i Espresso House, forsikret den norske toppsjefen at det ikke er slik kjeden drives i Norge.

Etter at også norske ansatte sto frem med sine fortellinger, har Gøystdal ment at å kunne dokumentere at hans medarbeidere trives på jobb, og har vist til medarbeiderundersøkelser bedriften gjennomfører to ganger i året.

– Men at enkelte personer opplever det som beskrevet er likevel noe vi tar på største alvor og det vil vi selvfølgelig se nærmere på, sa han torsdag.

Skal finne ut hvem som skal håndtere saken
Les også

Tidligere ansatte i Espresso House Norge forteller: – Dette er rovdrift på unge mennesker

Les også

Espresso House-sjefen: Kunne ikke vist til slike tall hvis det var «horribelt»

Les også

Espresso House Norge-sjefen etter avsløringer: Overrasket over det som skjer i Sverige

Publisert: