Salget av økologisk øker
- men bøndene blir færre

LØTEN (E24) I fjor kjøpte nordmenn økologisk mat for over 1 milliard kroner, samtidig er det færre bønder som driver økologisk.

Publisert:

Nordmenn kjøper økologisk mat som aldri før og salget brøt i 2011 milliardgrensen.

Ifølge Statens landbruksforvaltnings rapport «Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer» er det en økning på 10 prosent sammenlignet med 2010.

Til sammenligning økte det totale salget av matvarer i dagligvarehandelen med 3,8 prosent.

Ved Løten nærstasjon og landhandleri i Hedmark merkes i aller høyeste grad den økende interessen.

I den 150 år gamle togstasjon selges kortreist mat fra lokale gårder, to av dem økologiske.

- Vi merker at det er en stadig økende interesse for økologisk mat. Mange er svært bevisste på at de skal spise det, og kun det, sier daglig leder Ingvill Thorson Plesner.

Finn informasjon om norske selskaper på E24 Bedrift.

De lokale gårdene Ommang søndre og Bekkenga søndre bidrar til å fylle disken med blant annet økologisk smør, pultost, rømme, is, spekemat, egg, bær, kjøtt og grønnsaker.

- Mange av kundene våre har reist langt for å komme hit og kjøpe produktene vår, sier Plesner.

Se bildeserie fra stasjonen øverst i saken.

Lave tall

Og man skulle kanskje tro at antall jordbruksbedrifter med økologisk drift økte i takt med økningen i salget av økologiske produkter. Slik er det ikke.

«Soria Moria II» (regjeringserklæringen fra 7. oktober 2009) har som mål at 15 prosent av både matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020.

Ifølge Statens landbruksforvaltnings tall er det fortsatt en lang vei igjen å gå.

I fjor utgjorde omsetningen av økologiske produkter kun 1,7 prosent av den totale omsetningen, mens økologisk areal utgjorde 5 prosent av det totale jordbruksarealet. Det er en økning på beskjedne 0,1 og 0,3 prosentpoeng siden 2010.

Saken fortsetter under bildet.

LES OGSÅ: Øko-landbruk støttes mer enn de klarer å omsette

Færre produsenter

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har antall jordbruksbedrifter med økologisk drift økt fra 1.369 i 2002 til 2.314 i 2011.

Riktignok har antallet dabbet av de siste årene, og antallet økologiske landbruksbedrifter som legges ned er høyere enn antallet nye.

POPULÆRE PRODUKTER: De økologiske produktene hos Løten nærstasjon og landhandler går unna som varmt hvetebrød.

Debio kontrollerer og godkjenner økologiske og bærekraftige produksjoner i Norge, og er garantisten for at varer merket med godkjenningsmerker er produsert på en økologisk og bærekraftig måte.

Ifølge kommunikasjonsansvarlig Magne Rasmussen var det frem til 2009 var en økning, mens det siden den gang har vært nedgang i antall økologiske jordbruksbedrifter.

LES OGSÅ: Flere vil ha økologisk julemat
- I 2010 var det en 2805 produsenter, som var en nedgang på 46 fra året før. 2011 var det en ytterligere nedgang på 80 produsenter, sier han.

Han understreker at dette er ikke antallet som gir seg, men differansen mellom innmeldte og utmeldte.

Hittil i år har 181 gått ut, og 52 kommet inn, hvilket betyr 129 færre økologiske jordbruksbedrifter enn i fjor.

LES OGSÅ: – Ingen helsegevinst ved økologisk mat

I utakt

Ifølge Rasmussen har det lenge vært en ubalanse mellom produksjon og forbruk.

- Når produsentene ser økt interesse blant forbrukerne, er det flere som ønsker å legge om til økologisk drift. Når disse så har fått nødvendige godkjenninger og andre ting på plass, har markedet stagnert, sier han.

Vet du om en bedrift eller et tema vi bør skrive om? Tips oss her.

Han tror en av årsakene kan være at forbrukerne ikke har nok kunnskap om økologisk mat.

- Det er ingen tvil om at det er en økende interesse for økologisk mat, men for å få dette til å fortsette kreves det en innsats i å formidle hva økologisk produksjon er, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om