Restauranter ser store muligheter i «den nye sushien»: - Vi var først, og skal bli størst

Interessen etter den Hawaii-inspirerte matretten poke begynner å ta av i Norge. Restauranteiere og fiskeprodusenter ser store muligheter for fremtidig vekst. 

Foto: Zawai
 • Haakon Walmann
Publisert:,

Den siste tiden har det blitt åpnet flere pokerestauranter i hovedstaden, og fiskeprodusenten Lerøy har begynt å selge egne pokeprodukter i butikk.

Zawai og Pacific Poke er to restauranter i Oslo som selger matretten. Siden oppstart har de begge opplevd stor vekst.

– Siden oppstart 30. april har vi doblet den ukentlige omsetningen. De første ukene var det i hovedsak venner og familie som var kundene våre, men nå kommer det kjente og ukjente i alle aldre, sier Henrik Borthen, gründer av Zawai.

Også konkurrenten Pacific Poke har opplevd vekst:

– Siden februar i år har månedlig vekst i omsetningen ligget på rundt 15-20 prosent. Dette er ekskludert cateringvirksomheten vår. En av fordelene med å drive pokerestaurant er at retten kan tilberedes raskt. På grunn av dette har vi klart å opprettholde veksten med bare én medarbeider i butikk, sier gründer Oskar Sellin.

Sunn mat til en billig penge

Gründerne trekker frem at prisen på poke er lav i forhold til kvaliteten og porsjonene man får.

– For hver krone man bruker på poke, får man dobbelt så mange gram proteiner per krone brukt som man får når man kjøper sushi, sier Sellin.

Borthen legger til at den lave prisen gjør at poke er et godt alternativ for tradisjonelt usunn hurtigmat som hamburger og kebab, og for mer sunne alternativer som sushi.

Ekspansjon

– Vi er på utkikk etter nye lokaler allerede fordi det går såpass bra. Målet er å kapre pokemarkedet i Oslo innen to år, sier Borthen.

Når spurt om hva som gjør Zawai til en ledende restaurant, svarer han:

– Folk har tillit til maten vi lager. Vi gir kundene våre muligheten til å velge råvarene deres selv, og det stiller store krav til oss. Vi tenker kvalitet hele veien – kundene våre merker dette.

Gründer Oskar Sellin, her avbildet i foodtrucken han startet virksomheten i

Foto: Frode Hansen/VG

Pacific Pokes første lokale var en foodtruck på Aker Brygge, og Sellin legger historien til grunn når han forklarer hvorfor de skal vokse i Oslo:

– Vi var først, og vi skal bli størst. Vi startet opp i 2016. Så vidt jeg vet, er vi de første i som begynte å servere poke i Skandinavia.

Satser på ferdigmat

Lerøy er en fiskeprodusent som i det siste har begynt å satse på sunn hurtigmat i butikk. Grunnen til at de begynte med dette, er at folk stadig vil ha sunne mellommåltider som ikke krever tilberedning.

– Vi lanserte pokerettene da vi observerte at poke begynte å bli mer trendy på globalt basis. Veksten har siden starten vært god og stabil, men vi merker at poke ikke er like kjent som for eksempel sushi, sier konserndirektør i Lerøy Henning Beltestad.

– Vi tror at etterspørselen vil øke i takt med at det norske folk blir kjent med matretten. Slike ting tar tid. Bare se på sushi – før var det relativt ukjent for det norske folk, i dag er det noe alle har smakt.

Her kan du lese mer om

 1. Gründere
 2. Restaurant
 3. Dagligvarebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Hvorfor vil noen ta over pizzasluket?

 2. Betalt innhold

  Båter du aldri har sett før, McDonald’s for laks og en milliardrigg med varmekabler

 3. Ulltveit-Moe vil ut av Starbucks’ flaggskip på Stureplan

 4. Annonsørinnhold

 5. Mathallen om registrering av tusenvis av gjester: – Ikke veldig praktisk

 6. Med munnbind og febersjekk på restaurant: Kina åpnes gradvis for norsk laks