Skarpe reaksjoner i Sverige på kjempepensjon

Nyheten om at Nordeas tidligere direktør Thorleif Krarup får en pensjon på 150 millioner kroner, har vakt sterke reaksjoner i Sverige.

Publisert:

Krarup var direktør i Nordea i halvannet år fra 2001 til 2002, og hans siste lønn var på 9,2 millioner svenske kroner. Han ble tvunget til å gå av i 2002, men ble likevel i banken i to år til.

Ifølge avtalen med banken kan han kvittere ut 150 millioner kroner i pensjon om han lever til han er 85, ifølge Dagens Nyheter. Nordea har satt av til sammen 180 millioner kroner til pensjoner til Krarup og tidligere styreleder Vesa Vainio.

– Det er opprørende og støtende med en sånn pensjon for en direktør som satt i bare to år og som ikke holdt mål, sier tidligere finansminister Bosse Ringholm til nyhetsbyrået TT.

– Men vi visste ingenting om dette i regjeringen. Beslutningen ble tatt i bankens styre under den finske styrelederen, og finnene er jo helt ufølsomme i spørsmål som dette, sier han videre.

Han innser at regjeringen ikke kan gjøre noe med avtalen nå. Men han håper regjeringen i stedet gjeninnfører forbudet mot bonuser i statseide selskaper som sosialdemokratene innførte og den konservative regjeringen tok bort, og dessuten utvider ordningen til å gjelde også for private foretak.

Les også: Venter med nye rentekutt

Publisert: