Rumenske myndigheter: Etterforsker mistanke om hvitvasking og misbruk av innflytelse
I kjølvannet av tiltalen mot Kongsberg Gruppens tidligere salgssjef Dag Tore Sekkelsten, jobber påtalemyndigheten i Romania med å kartelegge flere som kan være involvert i økonomisk kriminalitet i landet.
– I tillegg til etterforskningen gjort i Norge, jobber nå påtalemyndigheten i DNA med å etterforske mistanke om hvitvasking av penger og misbruk av innflytelse, angivelig begått i rumensk territorium, av rumenske statsborgere.
Dette skriver kommunikasjonsavdelingen ved Romanias antikorrupsjonsdepartement (DNA) til E24 i en e-post.
Tirsdag denne uken ble det kjent at Økokrim dropper korrupsjonssiktelsen mot Kongsberg Gruppen, men at den tidligere salgssjefen Dag Tore Sekkelsten tiltales for «omfattende økonomisk utroskap».
Sekkelsten skal ifølge Økokrim ha tappet Kongsberg Gruppen for minst 180 millioner kroner. Han nekter straffskyld.
– Ingen er siktet
Nordmannen var salgssjef i datterselskapet Kongsberg Defence & Aerospace da en rekke kontrakter med rumenske myndigheter ble inngått i perioden 2000–2008 (se faktaboks).
I tiltalen av Dag Tore Sekkelsten, nevnes en rekke navn på både selskaper og enkeltpersoner fra Romania og Sveits.
Det er med dette som bakgrunn at de rumenske myndighetene har innledet etterforskning. Den rumenske påtalemyndigheten opplyser at de kartlegger omstendigheter og modus operandi (handlingsmønster som en bestemt forbryter vanligvis følger. red.anm.), i tillegg til mennesker som kan ha vært involvert.
– Det er viktig å huske at ingen personer blitt tiltalt eller siktet på dette stadiet i etterforskningen, skriver DNA, som ikke ønsker å gå ytterligere i detaljer i arbeidet med etterforskningen.
Økokrim om Kongsberg-saken: Delte utbytte av million-svindel
Rumensk general
150 av de 180 millionene Økokrim mener Sekkelsten tappet ble kanalisert gjennom to selskaper som var registrert på to sentralt plasserte rumenere:
En tidligere rumensk general i sikkerhetstjenesten og en tidligere visedirektør for telekommunikasjonstjenesten i det rumenske innenriksdepartementet, ifølge Dagens Næringsliv.
DNA ønsker ikke å bekrefte dette overfor E24.
Saken etterforskes også i Sveits, men det sveitsiske statspolitiet (Fedpol) har ikke ønsket å uttale seg om sin etterforskning.
– Generelt kommenterer ikke Fedpol individuelle saker. Ifølge sveitsisk lov er det også slik at alle dokumenter tilintetgjøres etter ti år, opplyser talskvinne Anne-Florence Débois ved Federal Department of Justice and Police i Sveits i en e-post.
Avsluttet etterforskning
Økokrim har nå avsluttet etterforskningen, og vil ikke fortsette å lete etter andre involvert i selskapet, ifølge førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.
– Selskapet har i dag påpekt at det har vært en læring i denne saken, med tanke på hvordan dette kunne skje uten at noen har oppdaget det. Men det er ikke rettet mistenke mot andre personer i selskapet, sa hun til E24 tirsdag.
Flere korrupsjonseksperter mener imidlertid det er svært lite sannsynlig at Sekkelsten har handlet alene, uten andres involvering eller kjennskap.
Torsdag tok flere medlemmer av næringskomiteen på Stortinget et oppgjør med Kongsberg Gruppen, og mente næringsminister Monica Mæland (H) må komme på banen. Flere ytret også at de mener styreleder Finn Jebsen bør gå.
Stortingsoppgjør mot Kongsberg Gruppen: Ber Mæland ta grep
Korrupt land
Romania er et av Europas fattigste land, og sliter med høy korrupsjon og store sosiale forskjeller. Landet ble medlem av EU i 2007, og ble hardt rammet av den internasjonale finanskrisen.
Transparency International rangerer Romania med en korrupsjonsindeks på 46 av 100. 0 betyr at landet er svært korrupt, mens 100 betyr at det er helt «rent».
Tallet er basert på hvor korrups et lands offentlige sektor oppfattes å være, og baserer seg blant annet på data fra eksperter og undersøkelser fra selskaper, utført av en rekke uavhengige institusjoner.
Landet blir plassert på 58. plass, av totalt 168.
Statsminister tiltalt
I fjor ble Romanias statsminister tiltalt for korrupsjon. Tiltalen innebar skattefusk og hvitvasking av penger mellom 2007 og 2011. Selv kaller han mistankene for useriøse.
Rettssaken har foregått i flere måneder, og er ennå ikke ferdig.
Ponta gikk av 4. november i fjor, som følge av nattklubbrannen i Bucuresti, hvor 32 mistet livet.
Korrupsjon har blitt trukket frem som en av årsakene til brannen.
Ponta er den høyest rangerte tjenestemannen som har blitt tiltalt av Romanias antikorrupsjonsdepartement. DNA har fått dømt både tidligere politikere og dommere de siste ti årene.
Dømt til fire års fengsel
Romanias eksstatsminister Adrian Nastase ble i 2014 dømt til fire års fengsel for utpressing og for å ha mottatt bestikkelser. Nastase ble da satt tilbake til fengsel, bare noen måneder etter at han hadde sonet ferdig en tidligere dom på to års fengsel, også den for korrupsjon. Han hevder at anklagene og dommene er politisk motivert.
EU har flere ganger uttrykt bekymring for den manglende evnen og viljen til å gripe tak i og fjerne korrupsjon og kriminalitet på høyt nivå i Romania og Bulgaria.
Romania kom på nytt i søkelyset da landets nasjonalforsamling på slutten av 2013 vedtok å styrke immuniteten til de folkevalgte mot anklager om svindel og korrupsjon. Loven ble kritisert både fra flere EU-lands ambassader og fra landets president.