Derfor ble Telenor-boten så stor: – Tar hensyn til alvorligheten av misbruket

Konkurransetilsynet mener foreløpig det er passende å gi Telenor en bot på nesten en milliard for å ha gjort det mindre lønnsomt å bygge ut et tredje mobilnett. Selskapet mener de har fulgt alle spilleregler.

FÅR KRASS KRITIKK: Konserndirektør og sjef for Telenor Norge, Berit Svendsen, mottok onsdag et varsel om at Konkurransetilsynet vurderer å gi selskapet en bot på nesten en milliard. Svendsen og Telenor er uenige i beslutningen. Arkivbilde.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Onsdag morgen kom sjokknyheten om at Telenor kan få det som kan bli en av Norgeshistoriens største bøter.

Konkurransetilsynet har nemlig gitt selskapet et varsel om et foreløpig vedtak om en bot på 906 millioner kroner for misbruk av markedsmakt. Telenor skal nå få komme med sitt tilsvar før tilsynet fatter sitt endelige vedtak.

Telenor sier de er overrasket, og at de er uenige med den foreløpige konklusjonen.

Mens Telenor for tre år siden fikk fem millioner kroner i bot for brudd på ekomloven, ser det ut til at de nå får en bot som er 181 ganger så stor.

Hvorfor man landet på dette beløpet, som er svært høyt i norsk sammenheng, forklares slik:

– Utmålingen av gebyret gjøres ut fra fastlagte retningslinjer, og man tar hensyn til selskapets omsetning i markedet hvor skaden har skjedd, samt alvorligheten av misbruket, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet til E24.

Han sier at det lenge har vært en målsetting fra samfunnets side å få bygget opp et tredje mobilnett i Norge for å øke konkurransen, og at konkurransen hovedsakelig skjer mellom de som har sitt eget nett.

Nese presiserer også saksgangen fremover:

– Det er viktig å presisere at dette er et varsel, og ikke en endelig bot. Telenor skal få sette seg inn i saken og komme med sitt svar innen 1. mars, og deretter skal tilsynet vurdere om det er grunnlag for å fatte endelig vedtak i saken.

– Telenors misbruk

Det er perioden 2010 til 2014 som Konkurransetilsynet har tatt for seg i det foreløpige vedtaket sitt. I den perioden holdt Network Norway og Tele2 på med å bygge ut sitt eget mobilnett, som ville være Norges tredje nett.

Byggingen av dette nettet startet i 2007, men i desember 2013 gikk drømmen i realiteten i knus.

Da tapte nemlig Tele2 auksjonskampen om nye mobilfrekvenser mot Telenor, NetCom (nå Telia) og utfordreren Ice. E24 skrev den gangen at tapet ville føre til at Tele2 ville måtte leie nettilgang i lang tid som følge av tapet.

Tele2 ble senere solgt til Telia, og ble fusjonert i starten av 2015, mens Ice overtok Network Norways bedriftskunder. Det er også Ice som har seilt opp som den eneste reelle utfordreren til Telia og Telenors dominerende posisjon, siden Ice har en sterk eier i ryggen som nå bidrar til at selskapet får bygget ut sitt landsdekkende 4G-nett.

Gjermund Nese påpeker også at det tredje nettet fortsatt bygges ut, dog av en annen aktør, men det Konkurransetilsynet mener er mest opptatt av, er hvordan Telenor skal ha gjort det vanskeligere for Tele2 og Network Norway å bygge ut sitt mobilnett.

Nese peker på at Telenor i byggeperioden pliktet å gi de to tilgang til sitt nett i områdene der Tele2-nettet ikke var ferdig utbygget ennå.

– Telenors misbruk handler om de vilkårene Telenor krevde, som gjorde det mindre lønnsomt å bygge ut det tredje mobilnettet. De ga tilgang til sitt nett, men vilkårene gjorde utbyggingen mindre lønnsom for Network Norway og Tele2, sier avdelingsdirektøren i Konkurransetilsynet og fortsetter:

– Det andre misbruket knytter seg til at Telenor inngikk eksklusivitetsavtaler, eller eneleverandøravtaler, med fire mobiloperatører. Disse avtalene fratok Network Norway muligheten til å få disse operatørene som sine kunder.

Nese peker på at Telenor krevde at hvis konkurrerende selskap skulle leie hos dem, kunne de ikke samtidig bruke et tredje nett. Ettersom Tele2 leide seg inn hos NetCom og Network Norway hos Telenor, fryktet Telenor at de kunne tilby kundene deres en slags «superdekning».

Lovbrudd eller ikke?

Telenor begynte i oktober 2011 å fakturere Tele2 og Network Norway 10 millioner i måneden for brudd på avtalen om at man ikke kunne benytte seg av både Telenor og Netcoms nett samtidig.

I Asker og Bærum tapte Telenor punktet om at Tele2 og Network Norway var å anse som et selskap, men de fikk medhold i at Telenors avtaler ikke var i strid med loven.

Det at Konkurransetilsynet nå mener Telenor har brutt loven, gjør ikke saken mindre komplisert.

– Det er selskapenes eget ansvar å ikke opptre i strid med konkurranseloven. Dominerende selskaper, noe Konkurransetilsynet mener Telenor er, har et selvstendig ansvar for ikke å opptre i strid med loven, sier Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.

– Konsekvensene for Network Norway er ikke avgjørende, fokus i saken er på utbyggingen av det tredje nettet. Som en dominerende aktør har Telenor et ansvar for ikke å opptre på en måte som begrenser konkurransen, sier han videre.

Les også

Mobilutfordreren Ice på kundejakt: Beklager sommerens trøbbel

Kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri sier at Telenor nå skal gå grundig gjennom varselet, men sier at Telenor i utgangspunktet mener at de har etterlevd alle lover og regler. Telenor har onsdag beskrevet den varslede boten på 906 millioner som «skyhøy».

– Vi har søkelyset på oss hele tiden og mener vi opptrer innenfor regelverket. Uavhengig av botens størrelse, så er det veldig viktig for oss å vise at vi ikke har brutt loven, sier Uribarri til E24.

Uribarri peker også på at Telia har vunnet flere avtaler i grossistmarkedet og mener det viser at det er god konkurranse:

– Det er sterk konkurranse i det norske mobilmarkedet, både i grossistmarkedet og ut mot sluttbrukerne. Vi mener at vi i denne perioden (2010 til 2014, journ.anm.) har hatt lovlige avtaler med grossistkundene. Disse har lykkes i markedet og det må jo bety at prisene våre i grossistmarkedet har vært gode nok.

Les også

Telenor og Telia krangler om millionregning

Les også

Nye kutt i Telenor: Ansatte raser

Les også

– Dette er litt som keisernes nye klær

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Konkurransetilsynet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Konkurransetilsynet vil gi Telenor 906 mill. i bot

  2. – Vi kunne inngått samme avtale i dag

  3. Konkurransetilsynet varsler Telenor-avgjørelse

  4. Annonsørinnhold

  5. – Har problemer med å ha en fornuftig inntjening

  6. Konkurranseklagenemnda opprettholder vedtak om å ilegge Telenor et gebyr på 788 millioner