Høyre-topp etter salgssjef-tiltalen: Mener styreleder i Kongsberg Gruppen må gå

At Kongsberg Gruppen valgte å ikke gå videre med en rapport som endte i tiltale for deres tidligere salgssjef er svært kritikkverdig, mener korrupsjonseksperter og Høyre-politiker. 

IKKE TILTALT: Styreleder Finn Jebsen (til venstre) og daværende konsernsjef Walter Qvam på pressekonferansen da Økokrim-siktelsen ble kjent. Siktelsen mot selskapet om korrupsjon er frafallt, men en tidligere ansatt er tiltalt.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Astrid Dalen
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

– Om selskapet burde gått til politiet med rapporten, skal jeg ikke uttale meg om, sier førsteadvokat Marianne Djupesland i Økokrim, til E24.

– Men det som er på det rene er at hvis ikke Økokrim hadde iverksatt etterforskning, ville den alvorlige kriminaliteten begått av salgssjefen ikke blitt avdekket. Jeg kan ikke si på hvilken måte rapporten kom til oss, men den kom ikke fra selskapet.

Med andre ord, hadde ikke Økokrim for to år siden fått tak i Kongsberg Gruppens egne, interne grankningsrapport ad omveier – ville saken aldri blitt noe av.

Vet du noe om denne saken? Tips E24s journalister!

Tirsdag denne uken ble det kjent at Økokrim dropper korrupsjonssiktelsen mot Kongsberg Gruppen, men at den tidligere salgssjefen Dag Tore Sekkelsten tiltales for «omfattende økonomisk utroskap».

Sekkelsten skal ifølge Økokrim ha tappet Kongsberg Gruppen for minst 180 millioner kroner. Han nekter straffskyld.

Nestleder i Næringskomiteen på Stortinget, Gunnar Gundersen.

Foto: Stortinget

Rapporten som fikk Økokrim til å starte etterforskning er laget av PWC – som ble hyret inn av Kongsberg Gruppen i 2012, etter at selskapet fattet mistanke vedrørende salg av kommunikasjonsutstyr til rumenske myndigheter i perioden 2000–2008.

Den nå tiltalte Sekkelsten var ansvarlig for disse kontraktene.

Etter ett års arbeid sendte PWC den ferdige rapporten til Kongsberg-ledelsen, som besluttet å ikke gå videre til Økokrim.

Årsaken var at de mente den ikke inneholdt mistanke om kritikkverdige forhold.

Tok ikke opp saken

Overfor Dagens Næringsliv innrømmet styreleder Finn Jebsen i 2014 at han visste om den interne granskingen i Kongsberg Gruppen, men at han ikke tok saken opp til behandling i styret.

Les også

Korrupsjonsekspert om tiltalt salgssjef: – Gjort til syndebukk av Kongsberg Gruppen

Han ba heller ikke om, eller leste i, rapporten som Kongsberg-ledelsen fikk utarbeidet.

Nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Gunnar Gundersen (H), sa i 2014 til Dagens Næringsliv at han mente Jebsen burde gå av.

Argumentet hans var at Jebsen ikke la nok i styrevervet da han innrømmet å ikke ha lest granskingsrapporten.

Det samme står Gundersen for i dag, i etterkant av tiltalen som ble kjent tirsdag.

BI-PROFESSOR: Petter Gottschalk.

Foto:

– Jeg synes det er helt utrolig å bare legge vekk en slik rapport, sier han til E24 tirsdag.

– Det går ikke an. Det forventes at styret har oppfølgingssystemer for å ta opp dette, selv om man aldri helt klarer å beskytte seg mot utro tjenere, sier Gundersen videre.

– Jeg står ved det jeg har sagt tidligere, at jeg mener Jebsen bør gå, på bakgrunn av dette.

– Betydelig forsømmelse

Han er klar på at styret burde varslet Økokrim.

– Jeg er skeptisk til å pålegge konsulentselskapene plikt å melde fra til politiet, fordi det er styret som har ansvaret for å ha rutiner og god nok oversikt til å håndtere slikt. Man skal ikke pulverisere det ansvaret.

(artikkelen fortsetter under bildet.)

SVINDLET: Ifølge tiltalen fra Økokrim tappet den tidligere salgssjefen verdier for 180 millioner kroner fra kontrakter underselskapet Kongsberg Defence Communications inngikk i Romania mellom 2000 og 2008. Mannen nekter straffeskyld for påstandene om økonomisk utroskap.

Foto: Erlend Aas NTB scanpix

Gundersen får sterk støtte av korrupsjonsforsker Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI.

– At Jebsen og Walter Qvam (tidligere konsernsjef, red.anm.) la bort granskingsrapporten er en betydelig forsømmelse, sier professoren til E24.

– Når Økokrim nå har funnet noe straffbart, med utgangspunkt i denne rapporten, mener jeg Kongsberg Gruppen bør kalle inn til generalforsamling for å fjerne Jebsen som styreleder, sier Gottschalk, som har forsket på varslingsrutiner når det gjelder økonomisk kriminalitet.

– Her burde politiet ha blitt varslet, allerede før rapporten fra PWC kom.

Vil ikke kommentere

Kommuniksjonsdirektør i Kongsberg Gruppen, Ronny Lie sier til E24 at det ikke er noen saklig grunn til at Jebsen skal gå av som styreleder.

HØYT NIVÅ: Marianne Djupesland i Økokrim sier det er snakk om bestikkelser på høyt nivå.

Foto: Økokrim

– Styret mener å ha håndtert saken på en grundig og forsvarlig måte.

Styreleder Finn Jebsen forteller E24 at han ikke ønsker å gi noen kommentar til denne artikkelen, utover det Lie uttaler.

Walter Qvam svarer i en mail formidlet via selskapets kommunikasjonsavdeling:

«Saken mot Konsgberg er henlagt og tiltalen mot den tidligere ansatte skal domstolsbehandles. Vi viser til tidligere svar og avventer ytterligere kommentarer inntil utroskapssaken mot den tidligere ansatte er konkludert i rettsapparatet».

Til Aftenposten har Jebsen tidligere uttalt at han ikke har vurdert sin stilling som styreleder, delvis fordi de forbehold som er avdekket skjedde før hans tid.

På spørsmål om hvorfor Kongsberg Gruppen ikke gikk videre med rapporten til Økokrim, svarer kommunikasjonsdirektør Lie følgende til E24 onsdag:

TILTALT: Dag Tore Sekkelsten

Foto: Privat

– Styret og styreleder kjente ikke til rapporten forut for siktelsene i 2014, men jeg vil understreke at saken mot selskapet er henlagt og at vi ikke lenger er under etterforskning eller mistanke for korrupsjon.

– Styret har i ettertid stilt seg spørsmål om saksbehandlingen i administrasjonen var forsvarlig. Og konklusjonen var at ja, det var den – og det var også konklusjonen fra eksternt juridisk hold. Men listen for å ta slike saker opp i styret vil ligge lavt i fremtiden.

– Men Jebsen har sagt han kjente til korrupsjonsmistanke i selskapet, så hvorfor gikk ikke styret videre med det?

– Påtalemyndigheten har henlagt saken, og Kongsberg er ikke lenger under etterforskning eller mistanke for korrupsjon. Saken har vært under etterforskning i 2,5 år og alle saksforhold har vært grundig etterforsket, sier Lie.

Les også

Økokrim om Kongsberg-saken: Delte utbytte av million-svindel

– Det foreligger ikke bevis for korrupsjon og vi forholder oss til påtalebeslutningen. Vi ønsker ikke å kommentere ytterligere siden utroskapssaken mot den tidligere ansatte nå vil bli gjenstand for domstolsbehandling.

Ikke pliktige til å varsle

PWC ønsker ikke å uttale seg om hvordan rapporten havnet hos Økokrim.

– Vi kan ikke uttale oss i saken. Vårt oppdrag og rapport er et forhold mellom oss og Kongsberg, sier leder for granskingsenheten i PwC, Pål K. Lønseth.

Ifølge Lønseth har ikke konsulentselskaper noen plikt til å melde om kritikkverdige forhold til politiet.

PWC-GRANSKER: Pål Lønseth.

Knut Erik Knudsen

– Hvordan granskingssakene gjøres varierer, men i dag gjør vi disse granskingene som et advokatoppdrag, slik at strenge prosessforpliktelser gjelder.

Generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark mener prosessen rundt PwC-rapporten burde vært annerledes.

– Styret burde ha interessert seg for denne rapporten, og hvert fall ha satt seg inn i hva den dreide seg om og tatt den på alvor. Dette kan være lærdom for andre selskaper, sier Slettemark.

– Vi er klare på at om det er mistanke om straffbare forhold, må politiet varsles på et tidlig stadium.

Korrupsjonsforsker Tina Søreide ved NHH mener styrelederen kunne gjort en bedre jobb i denne sammenheng.

– Kongsberg Gruppen er et delvis statlig eid selskap, og jeg synes Jebsen – som styreleder – kunne vært mer åpen om hva som faktisk har foregått i Romania, sier Søreide.

– Burde Kongsberg Gruppen ha kontaktet politiet?

– Ja, jeg mener helt klart at et selskap som oppdager noe som kan være straffbart, bør kontakte politiet umiddelbart, inkludert i denne saken her.

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen
 2. Korrupsjon
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Korrupsjonsekspert om tiltalt salgssjef: – Gjort til syndebukk

 2. – Det er skandale at styreleder ikke tok opp saken

 3. Mener tiltalte brukte morens bankkonto for å skjule penger

 4. Annonsørinnhold

 5. Romania: Etterforsker mistanke om hvitvasking og misbruk av innflytelse

 6. Økokrim om Kongsberg-saken: Delte utbytte av million-svindel