Nå kan Skatteetaten straffe næringsdrivende som ikke leverer i tide

Det er ikke bare navnet på selvangivelsen som har blitt nytt i år.

NYE REGLER: Fra i år heter det skattemelding og ikke selvangivelse etter en lovendring fra nyttår. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
  • Sigrid Moe
Publisert:,

– Etter endringen trådte i kraft har vi sett en 50 prosent nedgang i selskaper som har ikke levert informasjon i tide. I fjor var det rundt 40.000 som ikke leverte innen fristen, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Han viser til regelen om at Skatteetaten nå kan straffe næringsdrivende som leverer pliktige opplysninger for sent eller ikke i det hele tatt, som ble satt i verk fra 1. januar i år.

Slike opplysninger kan være skattemeldingen og omsetningsoppgaven.

– Det er en regel som skal gi bedre kvalitet på opplysningene, og dermed riktigere skatt. Og det ser ut som regelen virker, sier Holte.

Brudd på regelen kan straffes med bøter på inntil et halvt rettsgebyr per dag. I år er rettsgebyret 1.049 kroner. Maksgrensen er 50 rettsgebyrer. Dermed er maksbeløpet 52.450 kroner.

Les også

Skattemeldingen på 1-2-3

Språkvask

Natt til tirsdag ble skattemeldingen, som tidligere har hatt navnet selvangivelsen, tilgjengelig på Altinns nettsider.

– Den største endringen er at vi ikke lenger har en selvangivelse, men en skattemelding. Vi har ryddet i lover og regler, og prøvd å bruke de samme begrepene over alt. Men det har ikke veldig stor betydning for folk flest når de venner seg til navnet, sier skattedirektøren.

Han forteller at det i år er skattemeldinger med rekordmye ferdigutfylt informasjon, blant annet fordi at de nå har fylt inn informasjon fra Sverige og Danmark også.

– Det gjør det enklere, og det blir riktigere. Men det er likevel viktig å gå inn og sjekke at informasjonen vi har er fullstendig. Det kan være en del fradrag vi ikke har oversikt over, og da er det viktig å rapportere det inn, sier Holte.

Les også

Problemer med skatteinnlogging hos Altinn

Overraskelser

Han nevner at det blant annet kan være vanskelig for Skatteetaten å ha oversikt over endring av arbeidsplass, sivil status, reisevei til jobb og kjøp av bolig.

– Om folk melder fra til oss når det skjer slike endringer, så kan vi bidra til at færre får negative overraskelser på en dag som denne, sier Holte.

I år ligger det an til at om lag 2,8 millioner nordmenn i snitt får tilbake 11.000 kroner på skatten. For 740.000 ser det ut til å bli i snitt 26.000 kroner i restskatt.

Digitaliseringen ser de også at stadig tar et tettere grep om de norske skattebetalerne.

– Det er nå drøyt 900.000 som får tilsendt skattemeldingen på papir, et antall som går jevnt nedover hvert år, sier skattedirektøren.

Les også

Alenemoren Hege (42) fikk skattesjokk. – Det er en grense for hva som går

Les også

Slik forsvarer de Norges høyeste eiendomsskatt

Les også

Ekspert: – Økte skatter er uunngåelig

Her kan du lese mer om

  1. Skatteetaten
  2. Selvangivelsen
  3. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Selvangivelsen er historie – nå heter det skattemeldingen

  2. I år kan du få igjen på skatten allerede i april

  3. Skattemeldingen på 1-2-3

  4. Annonsørinnhold

  5. Skattemeldingen på 1-2-3

  6. – Et tvangsmulktregime som er helt urimelig