Ryanair-sjefen: – Frivillig å jobbe hos oss

Ryanair-sjef Michael O'Leary nekter for at selskapet tilbyr sine ansatte slavekontrakter og avviser at Ryanair må forholde seg til norske arbeidslivsregler eller skatteplikt på Rygge.

AVVISER KRITIKKEN: Ryanair-sjef Michael O'Leary, her under en pressekonferanse på Rygge.

Neumann Roger
  • NTB
Publisert:

O'Leary sier til NTB at han tar søksmålet fra den oppsagte flyvertinnen Alessandra Cocca med ro.

– Det vil aldri skje at vi blir nødt til å møte for noen norsk domstol. Saken vil bli avvist. Anklagene mot oss er uten rot i virkeligheten, og dessuten er det hevet over tvil at vi og våre ansatte må forholde oss til irske lover og regler også ved vår base på Rygge i Norge, sier O'Leary til NTB.

SAKSØKER: Alessandra Cocca (til høyre) og Zuzanna har begge jobbet for flyselskapet Ryanair i Norge.

Cornelius Poppe

At norske myndigheter vurderer det annerledes har han fått seg, men det endrer ikke O'Learys syn på saken.

– Dette er regulert av internasjonale lover som både Irland og Norge må forholde seg til. Jeg registrerer at norske politikere ikke har tatt det inn over seg, men tvert om roper opp med krav om gransking. Ja vel, gransking av hva? Alt ved vårt selskap er allment kjent, hevder den irske flyselskapsjefen.

Les også: Stoltenberg: – Tar Ryanair-problematikk på største alvor

Benekter slavekontrakter

Arbeidskontrakten som NTB de siste dagene har brakt utdrag fra, har fått Parat-nestleder Vegard Einan til å omtale arbeidsforholdene som en slavekontrakt.

– Min påstand er at du ikke i noe fritt, vestlig land kan ha folk på slavekontrakt. Vi har 8.500 ansatte som frivillig jobber for oss. I tillegg har vi – i dette øyeblikk – 5.000 personer på venteliste som gjerne vil begynne i jobb hos oss, inkludert fra SAS. Det faller på sin egen urimelighet å si at vi tilbyr slavekontrakter, sier O'Leary.

Les også: Parat raser mot arbeidsforhold i Ryanair

Han levner ikke Parat mye ære.

– Det er fritt fram å være medlem av en fagforening dersom du jobber hos oss. Det er grunnlovsvernet i Irland. Vi bryr oss ikke om folk er medlem av noen fagforening eller ikke. Derimot er det et mysterium for oss hvordan noen ønsker å være med i Parat, som er med på å forhandle fram lønnskutt og bemanningsreduksjoner i SAS, sier O'Leary.

- Feil om skatt

Han sier videre at det er feil, slik mange norske medier har skrevet, at de kabinansatte i Ryanair betaler 11 prosent skatt til Irland.

– I gjennomsnitt betaler de 40 prosent, sier han.

Han slår også tilbake mot de to tidligere flyvertinnene som har stått fram i norske medier og fortalt om arbeidsforholdene i flyselskapet.

– De sluttet ikke i protest mot den påståtte slavekontrakten. De ble oppsagt, henholdsvis på grunn av sikkerhetsrisiko og stort fravær.

Les også: 600 millioner oljekroner forblir i Ryanair

Les også: Storebrand nekter ansatte å fly med Ryanair

Les også: Irsk avis: Ryanair skal kjøpe 200 Boeing 737

Flere artikler

  1. Ryanair-oppsagt i Norgehenvises til irsk rett

  2. Dette mener Ryanair-sjefen om søksmålet

  3. - Solkongen i Ryanair tar feil

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor kan Ryanair «slippe unna»

  6. Sigbjørn sier Ryanair-ansatte må skatte