Olav Thon gir bort hele milliardformuen

Norges rikeste mann etablerer en stiftelse til 25 milliarder kroner - og vil gi ut 50 millioner kroner i året.

FILANTROP: Olav Thon (90) gir bort formuen til allmennyttige formål.

Cornelius Poppe
  • Stine Grihamar
  • Magnus Berg Johansen
  • Eric B. Utheim
Publisert:

- Fordi jeg regner med at selv om jeg skulle bli 100 år, så er det jo bare ni-ti år igjen. Og jeg skal ikke ta noe med meg, sier Olav Thon til TV2.

Det var TV2 som først meldte at eiendomskongen gir bort hele formuen til en stiftelse som ble opprettet i dag.

Ifølge en pressemelding får stiftelsen tilført samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS. Det tilsvarer en verdi på rundt 25,4 milliarder kroner.

Pengene skal blant annet drysses over allmennyttige formål:

- Det er sagt 50 millioner i året. Dette beløpet kan imidlertid variere, det kan bli lavere eller det kan bli høyere, sier Tron Harald Bjerke, nestleder i den nye stiftelsen og direktør i eiendomsdivisjonen i Olav Thon Gruppen, til E24.

Følg E24 på Facebook!

Norges nest rikeste

90-åringen fra Ål i Hallingdal eier Olav Thon Gruppen, som blant annet driver med hoteller og kjøpsentre.

I mange år har han figurert som en av Norges rikeste menn.

LES OGSÅ: Dette er Norges rikeste i 2013

Hvem som vil nyte godt av pengene hans gjennom stiftelsen er ikke helt klart:

- Det er for tidlig å si. Dette er ferskt, og det nedsatte styret må få utarbeide retningslinjer rundt dette, men i de underliggende papirene – som det er jobbet med helt til det siste - er det beskrevet flere alternativer rundt dette, sier Bjerke.

- Det kan bli både enkeltpriser eller tilskudd. Det er tenkt at faglige råd i visse tilfeller skal bistå styret i fordeling av disse allmennyttige midlene.

- Best mulig

Ifølge Kapital hadde han en beregnet formue på 27,7 milliarder kroner i fjor, noe som plasserte ham på en andreplass over Norges rikeste, bare bak superreder John Fredriksen.

I pressemeldingen utdyper Thon hvorfor det er viktig for ham å plassere formuen i en stiftelse:

- Det er viktig for meg at Olav Thon Gruppen forvaltes best mulig i fremtiden, slik at virksomheten gir sikre arbeidsplasser for alle ansatte, og samtidig kan virke for de allmennyttige formål som jeg ønsker å støtte og for samfunnet for øvrig, sier Thon.

E24 BØRS: Følg aksjeutviklingen til Olav Thon Eiendomsselskap

Hotell- og eiendomskongen forteller videre at han brukt mange år til å tenke på denne saken.

- Min konklusjon er at det å sikre en fortsatt samlet utvikling av Olav Thon Gruppen, samtidig som deler av det resultat virksomheten skaper utdeles til ulike allmennyttige formål, er det beste samfunnsbyggende bidrag jeg kan gi, fortsetter han.

- Jeg kan ikke ta med pengene

Så tidlig som i 2008 snakket Thon om å gjøre det han nå gjør: Å dele ut sin betydelige formue, fordi han «ikke skal ta den med seg i graven».

- Jeg kan ikke ta med meg disse pengene hverken til himmelen eller helvete, sa han den gangen til VG, gjennom sin advokat John Christian Elden.

To år før det, altså i 2006, delte Thon – som ikke har formelle arvinger – ut en million kroner til hver av sine 26 grandnieser og grandnevøer.

De fikk ifølge VG hakeslepp da de fikk nyheten.

Filantropen Thon har også tidligere donert betydelige beløp til ideelle formål, ikke minst Den norske turistforening, som han har støttet med millionbeløp.

I tillegg har turistforeningen administrert «Olav Thons Stiftelse», som har delt ut penger til veldedige og ideelle formål.

LES OGSÅ: Thon: - Du trenger ikke utdanning for å lykkes

Matematikk, naturvitenskap og entreprenørskap

Den nyopprettede stiftelsen skal blant annet støtte formål innen matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fagområder.

I tillegg nevnes entreprenørskap, allmennyttige formål i lokalsamfunn der Olav Thon Gruppen driver virksomhet og oppføring av fast eiendom til bruk i allmennyttige formål.

E24 har foreløpig ikke lykkes med å få tak i Olav Thon.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. - Olav Thon-stiftelsenstørst i Norge

  2. Tok ut en halv milliard fra enkeltpersonforetak

  3. - Olav Thons stiftelse kan bli større enn Oljefondet

  4. Derfor gir milliardærene vekk formuen

  5. Betalt innhold

    – Selv om han er rik, byr det ham imot å leve overdådig