Bare Elkjøp får selge Flåklypa på blu-ray

Caprino Studios nekter andre enn Elkjøp og Lefdal å selge blu-ray-utgaven av «Flåklypa Grand Prix» - selv om selskapet har fått offentlig støtte til «bred distribusjon».

FLÅKLYPA I HD: Remo Caprino i Caprino Studios hvor det pakkes "Flåklypa Grand Prix" Blu-ray til julesalget.
Publisert:

Akkurat i tide før julesalget setter inn, ble Ivo Caprinos folkekjære animasjonsfilm «Flåklypa Grand Prix» nylig sluppet i en splitter ny utgave på blu-ray.

Caprino Studios søkte om - og fikk - penger til distribusjon av filmen fra et fond som alle forhandlere av film i Norge betaler inn til.

Likevel nekter produksjonsselskapet å la andre enn Elkjøp selge filmen.

Elektronikkgiganten har fått en eksklusiv avtale som eneste norske forhandler - og andre som har spurt om å få selge blu-ray-utgaven, har fått avslag.

Nå vurderer filmbransjen å endre regelverket for støtte.

- Aldri skjedd før

Saken er enestående i norsk sammenheng.

Aldri før har det skjedd at en mottaker av distribusjonsstøtte velger å inngå avtale med bare én forhandler, opplyser organisasjonen Film og Kino. Det er de som administrerer støtteordningene i norsk filmbransje.

- Det er første gang dette skjer, vi har ikke vært borti en slik situasjon tidligere, sier avdelingsdirektør Jørgen Stensland.

Han presiserer at det ikke er imot regelverket å gjøre som Caprino har gjort.

Likevel vurderer Film og Kino nå om man skal innføre regler som forhindrer at slike avtaler inngås i fremtiden.

Støtten Caprino har fått - såkalt S-filmstøtte - skal nemlig ifølge søknadsbetingelsene gå til tiltak som sørger for for bredest mulig distribusjon (se boksen til høyre).

- Vi vil se nøye på det og bestemme oss i løpet av et par uker for hva vi gjør, og om det kan bli aktuelt å endre regelverket, sier Stensland til E24.

E24 BEDRIFT: Sjekk nøkkeltallene til Elkjøp.

- Vårt frie valg

Daglig leder Remo Caprino i Caprino Studios mener på sin side at avtalen de har gjort med Elkjøp ikke har noe å gjøre med den støtten til distribusjon av filmen de søkte om fra Film og Kino.

- Vår distribusjonsavtale med Elkjøp og Lefdal har ingen ting med vår søknad om støtte å gjøre, eller omvendt, sier Caprino til E24.

- Inntil annet er bestemt er det vårt frie valg.

LES OGSÅ: Videbutikkene spises opp av ny teknologi

Felleskasse

Pengene Caprino Studios har fått, kommer fra Norsk kino- og filmfond (NKFF).

Selskapet søkte om å få 250.000 kroner i distribusjonstøtte, men fikk innvilget 35.000 kroner.

Det er ifølge Film og Kino 15.000 kroner mer enn det som i snitt gis i S-filmstøtte.

Selve NKFF-fondet finansieres av avgifter fra salg av «videogram» (DVD, Blu-ray etc.) og kinobilletter i Norge.

Alle filmforhandlere i landet betaler en «videoavgift» på 3,50 kroner per videoenhet de selger, og samlet sto videobransjen i fjor for 48 millioner av de totalt 72 millioner kronene som ble tatt inn i avgifter til fondet.

Alle forhandlere av film i Norge - også de som nå ikke får lov til å selge Flåklypa på blu-ray - er altså bidragsytere til fondet som Caprino fikk tilskudd fra.

LES OGSÅ: Norsk videokjede slått konkurs

- Litt for smått

Remo Caprino har ingen betenkeligheter med å gi salgsrettighetene til en enkelt kommersiell aktør selv om selskapet har søkt og fått tilskudd.

- Jeg ser ikke hvorfor støtte fra dem skal tvinge oss inn i en distribusjonsform som vi ikke er tjent med, sier han til E24.

- Skjønner du hvis noen hever øyenbrynene?

- Overhodet ikke. Film og Kino tilbød en støtte på 35.000 kroner samtidig som de krever å få sitt logo på esken. Det synes vi, ærlig talt, var litt for smått i denne sammenheng, og har for lenge siden tilbudt å tilbakebetale beløpet, fortsetter han.

Pengene har selskapet imidlertid beholdt.

- Hvorfor ville dere betale tilbake?

- Det vi har fått tilsvarer en brøkdel av det vi har betalt inn til fondet opp igjennom. Da vi så det, skrev vi til Film og Kino at vi ville tilbakebetale, men fikk til svar at det ikke er nødvendig, sier Caprino.

- Inngikk dere avtalen med Elkjøp fordi dere fikk mindre støtte enn dere regnet med?

- Nei, det ville vi nok gjort uansett, sier Caprino.

- Har dere fått henvendelser fra andre som ønsker å selge blu-ray-utgaven?

- Bare fra Platekompaniet. Etter det jeg forstår har de forståelse for at vi ut fra forutsetningene må gjøre det slik vi har gjort.

(Se boksen til høyre for Platekompaniets svar på E24s henvendelse)

LES OGSÅ: Egmont kjøper Oslo Kino for 600 mill.

- Vil tjene mer

Disse forutsetningene består ifølge Remo Caprino i at for mye av inntektene fra salget av selskapets filmer havner hos distributører og butikker.

- Tidligere har distributørene og butikkene tjent gode penger på oss. Den avtalen vi har med Elkjøp gjør at vi tjener mest mulig, sier han til E24.

Caprino sier han også vil forhindre at «prisen på «Flåklypa» på blu-ray dumpes».

«Flåklypa» ble første gang gitt ut på DVD i 2005, og salgstallene kan tyde på et stort inntektspotensiale også for blu-ray-utgaven: Ifølge Videomagasinet.no har DVD-utgaven totalt solgt i rundt 500.000 eksemplarer.

Ved DVD-utgivelsen brukte Caprino distribusjonsapparatet til SF Norge.

LES OGSÅ: Dumper prisen for å møte Netflix

Overfor E24 karakteriserer Caprino den avtalen som en «ikke særlig god forretning for vår del».

- SF tjente 40 millioner kroner på salget av DVD-en. Vi satt igjen med 10 millioner, og det var det samme som vi hadde brukt på å restaurere filmen for i det hele tatt å kunne gi den ut på DVD. Da vi sa opp kontrakten med SF, fant vi Flåklypa til salgs for 49 kroner på Meny. Nå er prisen tilbake der vi mener den bør ligge, på 249 kroner.

Caprino opplyser at Caprino Studios samlet sett har brukt godt over 3 millioner kroner på blu-ray-utgivelsen av «Flåklypa».

- Med en slik satsning burde det ikke være vanskelig å forstå at vi behøver all den inntjening vi kan få, sier Caprino.

Publisert: