DVD-JON MOT UNDERHOLDNINGSBRANSJEN: - Musikk skal kjøpes, ikke stjeles

SonyBMG-sjef Lena Midtveit reagerer mot DVD-Jons siste påfunn.

Publisert:

Jon Lech Johansen (24), bedre kjent som DVD-Jon, har utviklet et produkt som vil gjøre det mulig å spille musikk og film og dele bilder på tvers av alle sperrer, skriver Dagens Næringsliv.

- Ikke "rocket science"

SonyBMG-direktør Lena Midtveit er skeptisk til det nye verktøyet.

- Det er ikke "rocket science" at vi gir ut musikk for at det skal kjøpes og ikke stjeles. Det gjør vi på vegne av både artisten og oss selv. Eiere av opphavsretten skal få betalt for musikken som selges der ute. Dette er veldig enkelt, sier Lena Midteide til E24.

Slåss mot pirater

SonyBMG er blant selskapene som mener at selskaper som The Pirate Bay må stoppes. Bakmennene bak selskapet tjener annonsepenger på å ulovlig tilby andres musikk, mener SonyBMG.

Les også: DVD-Jon kan blir rik

31. januar tok den svenske påtalemyndigheten ut tiltale mot fire personer som står bak det svenske fildelingsnettstedet The Pirate Bay.

Hvorvidt Johansens nye verktøy vil bli ulovlig er usikkert, men verktøyet vil blant annet gjøre det lettere å utveksle filer ulovlig. Til DN sier jusprofessor Jon Bing at et slikt program høres lovlig ut.

- Jeg vet for lite om tjenesten, men kan den brukes til å distribuere gratis musikk som ingen får betalt for, så burde bruken være ulovlig, sier Midtveit.

- Helt uproblematisk

Filmbransjen sliter også med fildeling på nettet. Men SF Norge, som er Norges største filmimportør, tror ikke programmet vil bli ulovlig.

- Vi har informert advokat om programmet, men slik jeg forstår det handler dette om konvertering av filer og ikke distribusjon slik vi ser på Pirate Bay og som er et stort problem, sier leder for leiefilm i SF Norge Sveinung Vikeså.

- For oss er dette uproblematisk, men for Apple, som opererer med egne filformater, er det nok et problem, sier han.

Apple ønsker ikke kommentere saken, opplyser selskapets pressekontakt i Norge, Andreas Rødland.

Lite populær

Lech Johansens nye programvare knekker distribusjonsbegrensninger på film- og musikkfiler. Programvaren Doubletwist gjør det blant annet mulig å kjøpe låter fra Apples egen nettbutikk og høre dem på musikkspillere laget av Apples konkurrenter.

Det er ikke første gang DVD-Jon har laget programvarer som er lite populære i film- og musikkbransjen. Allerede som 16-åring utviklet han et program som fjernet kopi- og avspillingsbeskyttelsen på DVD-plater.

Dette førte til at Økokrim og Motion Picture Association gikk til sak mot ham, men Lech Johansen vant i både tingretten og lagmannsretten.

Sjef for Warner Music Norge i Guttorm Raa vil ikke kommentere saken, og viser til bransjeorganisasjonen IFPI. Det har heller ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Marte Thorsby som er leder for IFPI.

Flere nyheter på E24.

Publisert: