Vil kreve ekstra lønn for 40 polakker

Oslo Bygningsarbeiderforening vil kreve ekstra lønn for polakkene som har jobbet for luselønn i Norge. Kravene kan komme opp i 2 millioner kroner.

- GROVT: Jonas Bals i Oslo bygningsarbeiderforeningmener dette er et av de groveste eksemplene på sosial dumping i Norge.
Publisert:

- Oslo Bygningsarbeiderforening samler for tiden inn dokumentasjon fra de ansatte hos Byggmester Harald Langemyhr AS, sier Jonas Bals i bygningsarbeiderforeningen.

De polakkene som foreningen har kommet i kontakt med har i snitt fått 40-50.000 for lite betalt i lønn og feriepenger. Dette gjelder 40 polakker og utgjør et krav på nærmere 2 milliioner kroner mot arbeidsgiveren.

Kravene kommer på vegne av flere titalls polakker som jobbet på ulike prosjekter på Østlandet, under krevende vilkår:

  • De bodde under uverdige forhold i små brakker
  • Enkelte jobbet 60 timer i uken
  • De tjente langt under minstelønn
  • Les mer: Polakker grovt utnyttet

Foreningen melder at arbeidet vanskeliggjøres av at byggmesteren har sendt mellom 50 og 100 polakker til Polen.

- Vi regner ut lønnskrav basert på dette, som vi vil være klare med i begynnelsen av neste måned, forteller Jonas Bals.

I de foreløpige kravene byggearbeiderforeningen fremmer inngår ikke lønn i permisjonstiden, ei heller lønn for de som har vært ansatt mer enn et halvt år.

- Oslo Bygningsarbeiderforening vil så snart vi er ferdige med å utregne lønnskravene ta kontakt med Byggmester Harald Langemyhr AS og Omsorgsbygg, og sørge for at de ansatte får den lønna de har krav på, legger han til.

Har laget nye kontrakter

Byggmester Harald Langemyhr opplyser gjennom sin advokat John S. Gulbrandsen at de har laget nye kontrakter for polakkene. Nå vil de bringe polakkene tilbake fra Polen så snart Omsorgsbygg åpner de stengte arbeidsstedene.

Polakkene som vender tilbake vil ifølge advokaten bli ansatt på villkår som kommer frem i de nye kontraktene.

- Vi har sett at det har vært brudd på loven, men nå har vi laget nye arbeidskontrakter for Harald Langemyhr AS. Hvis de følges er de i samsvar med loven, sier Gulbrandsen til E24.

Til E24-forsiden.

Alt om polakk-skandalen:

  • Polakker grovt utnyttetTre polakker betaler 7500 kroner i måneden for en brakke på 10 kvadratmeter. De får langt under tarifflønn og jobber ofte 63 timers uke. Byggherre er Oslo kommune.
  • - Polakker er uten rettsvern Polakkene bygger Norge. Vi må skjerpe oss, mener kommentator Elin Ørjasæter.
  • Stanset ti ganger Arbeidstilsynet har stanset Harald Langemyhr fem ganger for brudd på arbeidsmiljøloven.
Publisert: