Koreanernes milliardtap

Kjell Inge Røkke har spart 1,7 milliarder kroner på kvitte seg med Aker Yards i vinter. Koreanske STX har tapt nesten like mye på å hoppe i Røkkes sko.

  • FRANK LYNUM TROND LYDERSEN - Aftenposten
Publisert:,

Det er gode penger å tjene på å slutte mens leken er god. Kjell Inge Røkke sparte seg for verftstrøbbel og verdifall på 1,7 milliarder kroner da han kvittet seg med aksjeposten på 50,4 prosent i Aker Yards i vinter. Koreanske STX har hittil tapt 1,4 milliarder kroner på kjøpet av 39,2 prosent i høst.
Røkkes folk har tidligere bedyret at de dårlige nyheten fra Aker Yards har kommet like overraskende på dem som alle andre.
- Det er i prinsippet to måter å se dette på, sier BI-professor Øyvind Bøhren.
- Det ene er at det handles på Børsen fordi man sitter på informasjon som ikke er reflektert i aksjekursen. Det viser seg at det ofte er unormal avkastning på kjøp eller salg som skjer ved innsidehandel. Dette er jo den ekle versjonen. Handel på innsideinformasjon er ikke lov - heller ikke for største eier, sier Bøhren.
Stor, flink eier.

Den andre forklaringen på Røkkes gode timing er at selskapet nå lider under tapet av en sterk eier.
- Det er viktig for selskaper å ha en stor eier plassert i styret. Når den store eieren er borte, går agentkostnadene i været fordi det ikke lenger er en sterk eier der til å kontrollere ledelsen. Her er det i tillegg en som alle mener er god, sier Bøhren.
Røkke har fått godt betalt for å være en god eier. Han innkasserte 5,6 milliarder på å selge sine 50,4 prosent av aksjene i Aker Yards i to omganger i vinter. Aksjene har siden falt 1,9 milliarder kroner i verdi, men også gitt utbytte på drøyt 200 millioner.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Frykter Aker Yards-kjøp

  2. Fredriksens koreanere sluker Aker Yards

  3. - Røkke viser veldig dårlig dømmekraft

  4. Annonsørinnhold

  5. Krever gransking av Røkke-handel

  6. Aker Yards kan bli italiensk