Minstelønn for skjenkeløyve kan gi dyrere pils

Flere av de største kommunene i landet krever at ansatte får betalt minstelønn før serveringsstedene får skjenkebevilling. Det kan føre til dyrere pils.

Hvert fjerde år oppdaterer kommunene skjenkereglementet, og serveringsstedene må fornye skjenkebevillingen. Krav om allmenngjort minstelønn kan føre til dyrere pils, skriver Klassekampen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Trondheim, Bergen og Fredrikstad er blant kommunene som har vedtatt krav om minstelønn for å få skjenkebevilling. Det kan føre til høyere ølpriser, skriver Klassekampen.

Oslo og Tromsø har ikke gjort slike vedtak. I Stavanger er kravet nedfelt i flertallsplattformen.

– Det bør ikke være så radikalt å stille krav om at serveringssteder følger norsk lov, sier Ragna Vorkinnslien i Rødt, som foreslo minstelønnskravet i Trondheim i mars.

Allmenngjort minstelønn i bransjen er for tiden 167,99 kroner i timen. Da sommerpatruljen i LO besøkte arbeidsplasser i utelivet i Oslo, fant de at over 50 prosent av dem som ble sjekket, hadde under minstelønn.

Oslo bruker den såkalte Oslomodellen, der kommunen bruker innkjøpsmakta til å fremme bedre arbeidsvilkår. Også Tromsø følger Oslomodellen, men byen har ikke gjort krav om minstelønn.

– Det var et tema i valgkampen, og vi tok kontakt med Fellesforbundet som anbefale oss å ikke gjøre det, sier leder i helse- og sosialutvalget Gunhild Johansen (SV) til Klassekampen.

Les også

Taco-kjede vokser saktere enn planlagt – nå dumper de ølprisene

Her kan du lese mer om