Ledertalentene 2019

«Årets økonomihode» mener kultur er vel så viktig som tallene

Krisztina Horvath (32) i Ferd Capital tror at det er altfor lett å kun se på tall, fremfor å tenke på langsiktig ledelse og bedriftens kultur.

Krisztina Horvath forteller at hun alltid har vært engasjert i det hun har drevet med.

Herman Dreyer
 • Leila Feratovic
Publisert:,

Nå er 32-åringen fungerende visedirektør i Ferd-eide Brav (tidligere Swix Sport), som har merkevarer som Swix, Lundhags, Helsport og Ulvang. Horvath er med på å styre selskapet før ny administrerende direktør er på plass.

– Brav er i en endringsprosess, og vi møter på utfordringer som for eksempel digitalisering, og det å balansere den internasjonale satsingen, sier Horvath.

Det er endringsprosesser og problemløsninger Horvath har som spesialitet. Ofte kan slike prosesser være tidkrevende, og til tider fulle av midlertidige løsninger.

– Ofte er det slik at du må fikse noe raskt, og da kan det en slags «gaffateip»-løsning som nødvendigvis ikke varer så lenge. Så da er det viktig å finne en god balanse mellom raske beslutninger og komme fram til langvarige løsninger.

– Ikke glem kulturen!

På spørsmål om hva de som skal investere i selskaper ofte overser, tror hun at de glemmer en vesentlig del.

– Noe kan se bra ut på regnearket, men så undervurderes gjennomføringsevnen og kulturen i selskapet. Det nytter ikke kun å drive endringer «top down».

– Det brukes mye tid på tall og detaljer, men det er vel så viktig å forstå hva som skal til for å realisere det som står i regnearkene. I endringsledelse er dette viktig.

I hennes nåværende stilling, hvor hun jobber med noen av de mest kjente fritidsklær-merkene i Norden, går hun inn og finner roten til en feil eller noe som ikke fungerer helt som det skal.

Hun trekker fram kolleksjonslanseringen til Brav som et eksempel.

– Merkevarene til Brav lanserer en ny kolleksjon hvert år, men så viser det seg langt ut i prosessen at man ikke alltid har nok ordre til å nå minimum hos fabrikkene. Da har vi lært at det er viktig å starte tidligere, og kunne ta mange av de viktige avgjørelsene før utfordringene oppstår - så langt det lar seg gjøre, sier hun.

I 2018 hadde Brav inntekter på 1,1 milliarder kroner mot 1 milliard kroner i 2017.

– Det jeg er opptatt av å gjøre, er å ta noen steg tilbake og finne hvorfor noen feil skjer gang på gang. Det er viktig å finne roten til problemet, selv om det iblant er sånn at problemer må fikses der og da.

Ledelse, ikke bare tall

Investeringsselskapet Ferd sitter på en egenkapital på 32,6 milliarder kroner ifølge halvårsrapporten. Noe som ifølge konsernsjefen Morten Borge gir en investeringskapasitet på over 10 milliarder kroner.

– For oss er det viktig med langsiktige investeringer. Viktig å se på hvilke bransjer og selskaper som har et potensiale til å lykkes i framtiden, sier 32-åringen.

Og med denne typen kapasitet, mener Horvath at det er viktig å huske på ikke å implementere endringer altfor fort. Ferd har eierskap i blant annet Brav og Fjord Line.

– En del selskaper undervurderer det å få med seg alle på en endring. Til syvende og sist, er det de som jobber i selskapet som skal gjennomføre og stå i de endringene. En bør stadig gi gode grunner for at man tar visse avgjørelser. Eller så er ikke folk med på prosessen. Det er viktig for meg å snakke med folk, og høre hva de mener er viktig.

– Hoppe på de mulighetene som byr seg

Hverdagen til Horvath består av lange og mange møter, regneark og til tider langsomme og kjedelige oppgaver. For å kunne prestere på topp og holde på motivasjonen, er det viktig å finne det morsomme i det kjedelige.

– Det er kolleger som gjør jobben gøy. Det er viktig å skape positiv stemning med løs prat. Jeg prøver å motivere folk og gjøre møter til noe spennende og lærerikt.

Under studietiden på BI startet hun som intern i konsulentselskapet Arkwright, og jobbet der i fem år. Så fikk hun svært nyttig operativ erfaringen fra Harding Safety, som var vesentlig da Ferd rekrutterte henne.

– Jeg satte meg inn i hva konsulenter driver med. Å ta en jobb i et konsulentselskap ble et vendepunkt for meg, sier hun om Arkwright-jobben.

Mellom bacheloren og mastergraden i finans, jobbet hun et helt år for selskapet.

– Jeg synes det er viktig å hoppe på de mulighetene som byr seg. Hver gang jeg har fått en ny mulighet, så har jeg tatt den. Det er kanskje også mitt tips til andre. Det er viktig å sette seg høye nok mål, være nysgjerrig og ikke være redd for nye utfordringer, sier hun.

Les også

Les også: Solid halvår for Ferd

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2019
 2. Leder
 3. Ferd
 4. Brav (tidligere Swix Sport)
 5. Helsport
 6. Morten Borge
 7. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Krisztina Horvath helt til topps i Ledertalentene 2019

 2. «Årets drivkraft» har fjellhøye ambisjoner

 3. «Årets markedsfører» har ansvaret for Norges mest populære pizza

 4. Annonsørinnhold

 5. «Årets brobygger» arrangerte festival og fikk smaken på ledelse

 6. – Samfunnsansvar er ikke lenger et sideprosjekt for bedrifter