Oslo-meglere varsler nedtrapping av søndagsvisningene

– Jeg har møtt mange griseflinke eiendomsmeglere med høy inntjening som vil slutte fordi de ønsker helgefri med barna sine, sier bransjetopp.

VIL KUTTE: Og Krogsveen-sjef Stian Kløfta sier han vil jobbe for å få søndagsvisningene helt bort på sikt.
Publisert: Publisert:

Hovedstadens største visningsdag kan være på vei ut.

Direktører for flere ledende meglerkjeder har blitt enige om å kutte ned på søndagsvisningene i Oslo – et grep som skal gi meglere mer tid til familien, og motvirke en tidlig exit fra et yrke hvor mange jobber hver eneste helg.

Men et forslag om å avskaffe søndagsvisninger fullstendig ble avfeid fra flere hold som unødig drastisk da bransjen møttes for å diskutere endret visningspraksis i Oslo torsdag.

– Jeg er absolutt med på å kutte ned på søndagsvisningene, men ikke å kutte dem helt ut, sa Privatmegleren-direktør Grethe Meier.

– Vi må begrense søndagsvisningene, og det skal jeg jobbe for, garanterte Krogsveen-direktør Stian Kløfta.

– Vi skal også jobbe for å få søndagsvisningene bort på sikt, la han til.

– Vi kommer nå også til å ta grep, lovet Nordvik-direktør Martin Kiligitto.

Les også

Da budene tikket inn, hadde megleren reist på ferie

– Ønsker helgefri med barna

Det var sistnevnte som sparket i gang hele debatten, da han gikk ut i E24 og foreslo at Oslo-meglere sammen avskaffer søndagsvisningene.

Sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund deler bekymringen bak forslaget:

– Jeg har møtt mange griseflinke eiendomsmeglere med stor portefølje og høy inntjening, som sier de kommer til å slutte – fordi de ønsker helgefri med barna sine, sa Carl O. Geving under torsdagens debatt.

– Det er for mange korte karrierer i denne bransjen. Og mye tyder på at frafallet er større for kvinner, fortsatte meglertoppen.

Kjetil Reinsberg, som leder Eiendomsmegler 1 Midt-Norge med over 200 ansatte, er kjent i bransjen for sitt arbeid for å vrake søndagsvisninger i Trondheim.

I dag holdes det store flertallet av byens visninger i ukedagene.

NEF-direktør Carl O. Geving

«Rike gubber som tar seg av hverandre»

– Vi tok tak i dette fordi jeg merket at vi hadde veldig dårlig kultur i både firmaet og i bransjen. Folk som kom til oss, ville jobbe i noen år og så finne seg noe annet de kunne kombinere med familielivet. Det var utrolig synd, sa Reinsberg under en engasjert appell til Oslo-meglere.

Han mener normene i meglerbransjen for lenge har vært styrt av «rike gubber som tar seg av hverandre», og trakk paralleller til en ikke-så-fjern fortid, da kvinnelige ansatte ble pålagt å gå med korte skjørt.

– Det var veldig spesielt, men alle gjorde det, sa Reinsberg, og fremholdt at meglerbransjen har en tendens til å gå i flokk – helt til noen tør å gå foran og endre praksisen.

– Det er ikke lurt å høre på gamle gubber, advarte Reinsberg.

– Jeg er overrasket over at dette er en bransjesak i Oslo. Åtte av ti meglere sier de kun har søndagsvisninger fordi alle andre har det. Dette må dere slutte med! Det er kjempedumt. Det er ingen boligselgere eller kjøpere som bryr seg om dette, sa meglersjefen.

Men selv om Oslo-meglerne sa seg enige i at jobb og fritid må balanseres bedre i bransjen, uttrykte flere meglersjefer tydelig motstand mot å holde søndagen helt hellig.

Les også

Meglersjef til boligangrep på Ap-Raymond: – Jeg blir så forbanna

– Kommer på visning når vi inviterer til det

Det er faktisk noen meglere som liker å holde visninger på søndager, fordi det tar unna mye arbeid som ellers ville gitt lange arbeidskvelder på hverdagene, fremholdt Krogsveen-sjefen.

Direktøren i Privatmegleren var enig:

– Jeg sliter med å støtte et fullstendig forbud. En god del meglere sier at om de ikke hadde hatt søndagene, hadde ikke kabalen gått opp, sa hun.

Christoffer Askjer, partner i Sem & Johnsen, mener det er en uting at eiendomsmeglere har gjort seg såpass tilgjengelige til alle døgnets tider.

– Vi må ta ansvar. Se på fastlegene: De har åpent på telefon mellom klokken 9 og 11, sa han.

Askjer mener meglerbransjen i stor grad har seg selv å takke for at søndager har blitt den store visningsdagen i Oslo-området – ettersom det etter hans erfaring sjelden etterlyses av hverken boligselgere eller kjøpere.

Dermed kan meglere fint sette tydeligere grenser for sin arbeidstid uten at det vil møte store protester, argumenterte han.

– Kunden kommer på visning når vi inviterer dem til visning, sa Askjer.

Publisert:
Gå til e24.no