– De neste månedene blir litt «mission impossible»

XXL-aksjen stupte nesten 20 prosent etter svake fjerdekvartalsresultater og problemer med januar-salget. Analytikere peker på frykten for at selskapet må hente inn mer penger som forklaring på fallet.

TØFF 2020-START: Analytikere frykter en vanskelig start på året for sportsbransjen når store vinterlagre skal selges samtidig.
Publisert:

Norges største sportskjede XXL skuffer med salgssvikt og tap av markedsandeler i fjerde kvartal.

Driftsresultat falt til minus 246 millioner kroner fra 115 millioner i 2018.

En analyse fra Martin Stenshall i Danske Bank oppsummerer dagens nyheter slik:

«Forferdelig januarsalg, svake utsikter for første halvår, risiko for rettet emisjon – selg.»

Mens de svake fjerdekvartalstallene i stor grad var ventet etter resultatvarselet i januar, er selskapets januar-varsel en ny nedtur.

Omsetningen i årets første måned har falt 22 prosent fra samme tid i fjor til rundt 600 millioner kroner.

– Vi ser lite dramatikk i kvartalstallene og nedskrivningen, men det som er bekymringsfullt – og grunnen til at aksjen er ned er januar-oppdateringen, sier Arctic-analytiker Carl Frederick Bjerke til E24.

– Vi sitter nå med en følelse av at februar også blir svakt, og da blir nok første kvartal også svakt og kanskje enda svakere enn fjerde kvartal, legger han til.

XXL-RAS: Slik falt XXL-aksjen på Oslo Børs fredag.

Tøff vinter for sportsbransjen

Bjerke mener XXL er «uvanlig åpne» om at de nå vil sette inn en kampanje for å redusere vinterlagret, men at konkursen i Gresvig gjør den totale situasjonen vanskelig.

– Det blir veldig mange par med ski som skal selges til konsumenter som egentlig ikke trenger så mye. Det blir litt «mission impossible» de neste månedene for alle aktører, sier han.

Selv om det blir utfordrende, tror analytikeren at XXL vil klare seg gjennom vinteren og at det ligger an til en marginal bedring for året som kommer sammenlignet med i fjor.

– Spørsmålet blir bare hvor mange aksjer selskapet vil ha når vi kommer inn i sommermånedene, eller hvordan eierstrukturen blir.

Les på E24+

XXL forklarer hvorfor Gresvig gikk konkurs – og verre blir det

Emisjonsfrykt

XXL varsler også at lånebetingelsene blir utfordrende mot slutten av første kvartal. Netto rentebærende gjeld er 1,2 milliarder kroner.

«Det er en risiko for at XXL ikke overholder avtalene med banken innen utgangen av første kvartal, gitt de krevende markedsforholdene og XXLs gjeldsgrad, skriver Stenshall i Danske Bank.

Bjerke i Arctic trekker fram at nettogjelden er bedre enn fryktet, men regner med at de har økt presset på leverandører, og ser at det kan bli problemer fremover.

– Børsfallet viser at det nå har gått opp for flere at det er en betydelig sjanse for at selskapet må hente inn mer penger ved å utstede flere aksjer i løpet av kort tid, sier han.

Bjerke er imidlertid optimist når det gjelder pengeinnhenting.

– Jeg tror pengene er tilgjengelige, så de kommer nok til å klare seg. Men vi synes det er vanskelig å anbefale å kjøpe aksjen de neste månedene.

Aksjen åpnet ned 19 prosent fredag morgen, men kommer deretter litt tilbake og noteres i skrivende stund til 10,4 kroner, ned 12 prosent for dagen.

Les meldingen fra XXL her
Publisert: