Telenor Norge kan ikke avkrefte at teledata er delt ulovlig

Telenor Norge skal gjennomgå sine rutiner og ettergå kjennelser for å finne ut om persondata er delt ulovlig.

Telenor har systematisk utlevert persondata til politiet i Danmark, etter alt å dømme i strid med loven, skriver Politiken. Telenor Norge skal nå gå gjennom egne rutiner.

Vidar Ruud / NTB scanpix
 • David Bach
Publisert:

Søndag meldte danske Politiken at Telenor systematisk har utlevert persondata til politiet i Danmark, etter alt å dømme i strid med loven, siden 2018.

Telenor Norge kan overfor E24 ikke avkrefte at det samme har skjedd her til lands.

Kommunikasjonssjef David Fidjeland i Telenor Norge sier de nå skal gå grundig gjennom sine rutiner.

– Dersom vi blir pålagt å overlevere signaleringsdata får politiet tilgang til informasjon om hvilke telefonnummer en bestemt telefon har kontaktet. Politiet får ikke utlevert ytterligere opplysninger om en eventuell tredjepart, skriver Fidjeland i en e-post til E24.

– Den informasjonen vi gir ut og som vi er pålagt å gi til politiet, er utformet med bakgrunn i de kjennelsene vi blir presentert. Vi skal gå grundig gjennom våre egne rutiner for utlevering av data for å sikre at alt er i henhold de krav vi er pålagt fra politimyndighetene, skriver han.

Tredjepartsopplysninger

Danske Telenor har delt såkalte signaldata, som angir gir opplysninger om en mobiltelefons geografiske plassering, med dansk politi.

Sammen med dette, har de delt opplysninger om hvilke telefoner den aktuelle telefonen har vært i kontakt med – uten rettskjennelse.

Av opplysningene framgår det at Telenor konsekvent har misforstått rettskjennelser om utlevering – og at utleveringene kan være lovstridige etter dansk lov.

– Kan Telenor Norge avkrefte at det er blitt utlevert teledata ulovlig til norsk politi?

– Ut fra den informasjonen vi har nå så er dataene utlevert med bakgrunn i kjennelsene. Vi må gå grundig gjennom egne rutiner og kjennelsene for å sikre at alt er i henhold til de kravene som er pålagt oss, sier Fidjeland.

– Har Telenor Norge kontroll på at lovverket tillater den type informasjonsdeling som eventuelt har funnet sted?

– For at Telenor Norge skal utlevere informasjon må vi bli forelagt en beslagsbeslutning fra politiet og et fritak fra taushetsplikten fra NKOM, eller et rettslig utleveringspålegg. Når dette skjer vil våre ansatte i politisvarsenteret, eventuelt i samråd med vårt personvernombud og våre advokater, gjøre en vurdering

«Omfattende oppgave» å skille ut

Opplysninger om hvilke telefonnummer den aktuelle telefonen har vært i kontakt med er, ifølge Politiken, et tvangsinngrep i borgernes privatliv etter dansk lov, som kun kan tillates av retten i alvorlige saker hvor politiet mistenker en forbrytelse som kan gi minst seks års fengsel.

I sitt svar til Rigspolitiets databeskyttelsessjef i august 2019, skriver Telenor at informasjon om avsender og mottager er en dypt integrert del av deres signaldata, som Telenor blant annet benytter i forbindelse med feilretting i nettverket.

Videre skriver Telenor Danmark at det vil være «en meget omfattende oppgave» å lage en manuell sortering eller teknisk løsning for å skille ut mottagernumrene i datagrunnlaget.

– I Danmark forklares det at det er krevende å skille ut mottagernumre i datagrunnlaget. Er det annerledes i Norge?

– De rapportene som overleveres til politiet blir generert ut fra vårt system, og utskilling av mottakernummer kan fjernes manuelt i rapportene vi utleverer, sier Fidjeland til E24.

– Bruker Telenor Norge samme systemer som i Danmark for å hente ut slike data?

– I utgangspunktet bruker vi de samme systemene som Danmark, men det kan finne noen enkelte forskjeller. Systemene er innrettet slik at alt innhold i SMS-er eksempelvis er kryptert. Det innebærer at krypteringsnøkkelen er fjernet for alle. Det er dermed umulig å se innholdet i en SMS selv når signaleringsdata blir utgitt, skriver Fidjeland.

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Danmark
 3. Telekom
 4. IT-sikkerhet
 5. Politiet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Telenor har systematisk gitt dansk politi teledata

 2. ID-svindel: Retten mener offerets nummer ble misbrukt

 3. Alarmen i banken gikk da vår journalist bestilte 10 tonn laksefilet av «Kjell»

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Eirik Hokstad ble politianmeldt for grovt bankbedrageri. Slik var makkerens hemmelige avtale for å slippe trøbbel med banken.

 6. Oscar (17) og Thomas (17) avdekket sikkerhetshullet i Vismas nye IT-system: – Amatørmessig