Vollvik-saken

Fraråder bruk av Idar Vollviks munnbind i helsetjenesten

Legemiddelverket fraråder at munnbind fra Idar Vollviks Ludostore og Vovi brukes i helsetjenesten. Vollvik sier selv han ikke har levert munnbind til helsevesenet, ifølge forsvarer Einar Råen.

Politiet mener Idar Vollvik, som står bak Ludostore og Vovi, bevisst har feilmerket munnbind. Han nekter straffskyld.
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Martin Hagh Høgseth
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

I en pressemelding onsdag ettermiddag fraråder Legemiddelverket at produktene tas i bruk i helsetjenesten og hos forbrukere som trenger beskyttelse.

– Hva ligger bak dagens avgjørelse?

– Mistanke om at ikke-medisinske munnbind er merket og omsatt som medisinske munnbind. Dette ser vi alvorlig på, svarer enhetsleder Tove Jahr i Legemiddelverket, gjennom en e-post.

– Det går på tillit til medisinsk utstyr, sikkerheten for forbruker, og tryggheten om at det du kjøper ikke utgir seg for å være noe annet enn det som skal være, sier han.

Idar Vollvik ble pågrepet av politiet tirsdag. De aksjonerte da også mot tre ulike adresser. Vollvik erkjenner ikke straffskyld, uttalte hans forsvarer, Einar Råen.

«Ifølge min klient leverer han ikke munnbind til helsevesenet. Dette synes således ikke å være en problemstilling», skriver Vollviks forsvarer i en tekstmelding til E24.

Legemiddelverket sier til E24 at de ikke er kjent med hvor munnbindene er distribuert.

Les også

Helseministeren om Vollvik-saken: – Alvorlig

Mener munnbind er bevisst feilmerket

Politiet mener eksmilliardæren bevisst har pakket om munnbind som ikke er godkjent til medisinsk bruk, og merket dem som kirurgiske munnbind. Kirurgiske munnbind er godkjente for bruk i helsevesenet.

Importører og distributører av medisinske munnbind har plikt til å kontrollere at produktene har rett merking og at det følger med korrekt dokumentasjon.

– Er det forbrukere som kan bruke disse munnbindene med en effekt?

– Vi kjenner ikke kvaliteten på munnbindene fra Vovi og Ludostore, svarer enhetsleder Tove Jahr i Legemiddelverket.

Hun sier de «ikke kjenner kvaliteten på munnbindene» fra de to selskapene.

Røde Kors kjøpte 130.000 munnbind

E24 skrev tirsdag at Røde Kors Førstehjelp bekrefter at de har kjøpt rundt 130.000 munnbind fordelt på 2.500 til 3.000 pakninger da etterspørselen steg i juli og august.

– Vollvik var en av dem som hadde god tilgang på munnbind på dette tidspunktet. Vi fikk god dokumentasjon på disse produktene, som var i tråd med myndighetenes krav. Vi fikk også bilder av eskene munnbindene var levert i, som også var riktig, sa administrerende direktør Fredrik Aasebø i Røde Kors Førstehjelp til E24 tirsdag.

Han understreket samtidig at de ikke lenger selger munnbind fra Vollviks selskap.

– Det vi har gjort etter at denne saken ble kjent er å sjekke den dokumentasjonen vi har fått. Vi har god kontroll både på den, og på hvem som har fått levert munnbind. Skulle noen av våre kunder være usikre på kvaliteten, så bør de ta kontakt med oss så kan vi veilede dem, sa Aasebø.

E24 har vært i kontakt med de største norske apotekkjedene, som avviser at de har kjøpt munnbind fra selskapet.

Politiet aksjonerte tirsdag mot lokalene til Vovi, som eies av den profilerte investoren og seriegründeren Idar Vollvik.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vollvik-saken
 2. Idar Vollvik
 3. Legemiddelverket
 4. Munnbind

Flere artikler

 1. Legemiddelverket vil stanse salg av Vollviks munnbind

 2. Legemiddelverket gir Idar Vollviks selskaper omsetningsforbud

 3. Forsvarer: Idar Vollvik erkjenner at munnbind er pakket om

 4. Politiet: Vollvik-munnbind har bedre kvalitet enn fryktet

 5. Nye beslag i Vollvik-saken