Maria permitteres i dag: – Vi må bare komme oss gjennom dette

Hotellet på bryggekanten i Kabelvåg stengte dørene tirsdag, og coronapandemien sender Maria Andersson ut i uvisshet. – Har ikke rukket å tenke på egen situasjon.

Maria Andersson ved inngangen til den folketomme Kaikroa på Nyvågar Rorobuhotell i Kabelvåg. Onsdag kommer permitteringen.

Kristin Folsland Olsen
 • David Bach
Publisert:

– Akkurat nå tenker jeg bare at det er mennesker som har det mye verre, som er syke eller er nær noen som er syke. At liv går tapt.

Søndag sjekket de aller siste besøkende ut fra Nyvågar Rorbuhotell i Kabelvåg, midt i det som er høysesong for skiturister og fjellsport-entusiaster.

Hotellet har vært fullt den siste tiden, men nå er det kjøkkenvask og romrydding som gjenstår før nøkkelen vris om i døren. Riktig nok kan de ta imot mindre grupper eller bistå kommunen om det skulle trengs, men gjestene har dratt. På utsiden står blant andre Maria Andersson, som fikk permitteringsvarselet i helgen.

– Det har gått så utrolig fort, at jeg har ikke rukket å tenke på egen situasjon ennå, sier Andersson til E24.

Permitterte Maria Andersson sier hun skal lete etter andre måter å bidra på, for å få det lille samfunnet i Lofoten gjennom krisen.

Kristin Folsland Olsen

– Ekstremt vanskelig

Fra og med onsdag er det full lønn fra staten som gjelder i 20 dager, før NAV venter. Det ble klart da Stortinget mandag kom til enighet om nye tiltak for å bremse coronakrisens effekt på norsk økonomi.

For de rundt 15 ansatte ved Nyvågar Rorbuhotell, og de omtrent like mange tilreisende skiguidene og sesongarbeiderne, er det å komme seg gjennom det som gjelder, sier hun.

– Det blir mer påtagelig nå når vi ikke har gjester, så det er klart man tenker over det da. Det er jo ekstremt vanskelig, midt i skisesongen og alt.

Andersson er fra Sverige, men har bodd i Norge i fem år, og begynte jobben ved rorbuhotellet i fjor sommer. Som arbeidstager får hun det samme tilbudet som alle andre permitterte i coronakrisen.

– Økonomisk er det klart at dette blir en annerledes situasjon, men jeg tenker at det løser seg på et vis. Jeg tenker mer på hvordan vi skal håndtere dette, alle sammen.

Vil bidra på andre måter

– Jeg tenker på dem som er syke og de som blir det, og på dem som jobber i helsevesenet. Nå er dette situasjonen, og det skal løse seg, men nå vil jeg finne ut hva jeg kan gjøre den tiden det varer for å hjelpe.

Om det skal være å bistå eldre med å handle eller løse praktiske gjøremål ved sykehuset, er Andersson klar for å ta i et tak, sier hun.

– Vi må bare komme oss gjennom dette. Rent arbeidsmessig tar det hardt på økonomisk, og det er mange som har det vanskelig, men vi må bare tenke positivt og ikke sette oss og deppe. Det kommer til å gå bra!

Les også

Umoe Restaurants har permittert 1.500 ansatte

Fire av fem permitterer

Tirsdag begynte Nav med publisering av nye statistikker om konsekvenser av coronaviruset, hvor det fra start ble klart at det har kommet 45.000 søknader om dagpenger ved permittering siden 12. mars.

Før helgen spurte NHO 16.000 bedriftsledere om permittering i deres bedrifter. Nærmere 5.000 svarte, og fire av fem sa at de kom til å permittere i overskuelig fremtid. Den resterende femtedelen sa at de allerede hadde gjort det.

Drøyt 40 mil lenger nordøst for Kabelvåg, i Tromsø, holder Nord Norsk Isolering AS til. Isolatør Kurt Olsen har jobbet der siden i fjor sommer, men nå er det slutt for en stund.

– Det er kjipt, men man må bare stå i det, sier Olsen.

Han fikk det formelle permitteringsvarselet på mandag, og går ut i permittering fra torsdag.

– Hvordan ser du på tiden fremover, økonomisk sett?

– Jeg vet ikke helt, men det blir nå å løse seg. Jeg tror ikke det er noe vedvarende, og det går bra igjen når det tar seg opp, sier Olsen.

Daglig leder Jens Arne Jakobsen i Nord Norsk Isolering AS.

Foto: Privat

– Bom stopp

Daglig leder Jens Arne Jakobsen deler håpet om at det snart går over, men frykter likevel for bedriftens fremtid etter 25 år i bransjen.

– Det ble jo bom stopp helt plutselig, som er ganske skremmende. Bedriften risikerer å gå konkurs.

– Men det nå er sånn det er, og vi vet lite om hvordan bankene kommer til å bedømme oss, sier Jakobsen, med henvisning til regjeringens tiltak om statlig lånegaranti for små og mellomstore bedrifter.

Det blir en del av krisepakken på 100 milliarder kroner, som statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner la frem søndag.

– De nye permitteringsreglene hjalp på likviditeten i det korte løp, men den største usikkerheten er knyttet til at alle andre bedriftene er i samme situasjon, så spørsmålet er om vi får betalt inn alt som er utestående. Hvis ikke får vi skikkelige problemer fort, sier Jakobsen.

– Vi er en liten bedrift, uten store kapitalreserver. Jeg synes det er litt rart at vi må låne kapital for å drive videre. Når vi da får rettet opp ting, så sitter vi med gjeld, som vi har jobbet i mange år for ikke å ha.

Jakobsen legger nå loddene på vekten for å avgjøre om livsverket må melde oppbud, eller om det lønner seg å holde ut.

– Hvis vi får inn alt utestående, så holder vi denne måneden og den neste, men kommer det ikke betalinger og vi ikke får hjelp, så går det fort. Vi er jo lovpålagt å melde oppbud om vi ikke kan gjøre opp, sier han.

Les Dine Pengers guider for dem som er rammet av corona:

Guide til deg som kan bli permittert

Guide til coronasmittede frilansere og selvstendig næringsdrivende

Guide til coronarammede småbedrifter

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Permittering
 3. Bedrift
 4. Tromsø
 5. Gjeld
 6. Jobb
 7. Lofoten

Flere artikler

 1. Scandic-tillitsvalgte følte seg presset til å skrive under på permitteringsavtale - sier de fikk tilsendt ferdig utfylt protokoll

 2. Hyttekommuner i akutt krise – hver femte ansatt har søkt om dagpenger

 3. Gründere undersøker coronaeffekt på likestilling

 4. Annonsørinnhold

 5. I disse kommunene har nesten ingen søkt om dagpenger: – Umåtelig hyggelig med en gladsak

 6. Nordic Choice permitterer minst 7.500 ansatte i Norden