Skattebetalerforeningen ut mot strakstiltak: – Selvstendig næringsdrivende er helt glemt

Skattebetalerforeningen krever ytterligere krisetiltak fra regjeringen, og mener over 300.000 arbeidstagere er utelatt.

Administrerende direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen mener regjeringen bør ta hensyn til selvstendig næringsdrivende i coronakrisen.

Bo Mathisen
  • Ola Alsberg
Publisert: Publisert:

Nylig kom regjeringen med en pakke krisetiltak rettet mot et næringsliv hardt rammet av coronaviruset.

– Tiltakene som har kommet er langt fra nok. Det er ikke mye der som bidrar til å holde hjulene i gang, sier administrerende direktør Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen.

– Glemt selvstendig næringsdrivende

Foreningen reagerer særlig på mangelen på tiltak rettet mot selvstendig næringsdrivende.

Les også

Virke-topp: Puslete tiltak fra regjeringen

– De er helt glemt. Vi mener det er ingen gode grunner til at ikke også selvstendig næringsdrivende skal kunne nyte godt av statens og Navs sikkerhetsnett, sier Ugland Virik.

– De næringsdrivende er ikke syke, men samfunnet rundt dem er enten syke, satt i karantene eller er engstelige for å bli smittet. Det medfører at inntektsstrømmene til mange næringsdrivende stopper helt opp, sier hun.

Ifølge SSB er det 321.509 registrerte enkeltpersonforetak i Norge.

– De er en stor del av arbeidsstyrken som vi har heiet på at skaper egne arbeidsplasser, og som betaler skatt og trygdeavgift på lik linje med alle andre, sier Ugland Virik.

– Vi mener at disse bør få rett til å ta ut sykepenger for å dekke opp for inntektsbortfallet. Ordningen er treffsikker og rettferdig, sier hun.

Les også

Hotelldirektør skuffet over krisetiltakene: – Bunnen har ramlet ut av bunnen

– Må skape optimisme

Ugland Virik sier regjeringen må tilrettelegge for at bedrifter kan kutte kostnader.

– Det er også viktig at man skaper troen om at det blir bedre fremover. Det er det som skaper investeringsvilje og vekst, sier hun.

I tillegg håper foreningen at Skatteetaten kan se gjennom fingrene på for sent innleverte oppgaver.

– Vi tror det er mange som vil slite med å levere rapportering i riktig tid. Det er unntakstilstand i Norge og da må staten vise det i sanksjonsutøvelsen også, sier Ugland Virik.

SV, Sp og Frp enige

Opposisjonspartiene Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er enige med foreningen, og tar til orde for å hjelpe selvstendig næringsdrivende.

– For å sikre folkehelsen har staten i praksis innført midlertidig næringsforbud for en del yrker, og det rammer selvstendig næringsdrivende hardt. På mandag vil Senterpartiet derfor foreslå at enkeltpersonforetak kompenseres med beløp som tar utgangspunkt i 62 prosent av seks ganger grunnbeløpet i folketrygden fordelt på perioden med yrkesforbud, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Les også

Underholdningsbransjen: – Vi er provosert

Les også

Nordmenn i USA: – Bekymret for når jeg får se sønnen vår igjen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Coronaviruset
  3. Permittering
  4. Formuesskatt
  5. Reiseliv

Flere artikler