Bloomberg-kommentar: Hvordan investere og tjene penger gjennom den neste resesjonen

Det kommer sannsynligvis en nedtur i løpet av det neste året eller så. Og det er mulig å gjøre sine forberedelser. Her er fire tips.  

 • Barry Ritholtz / Bloomberg
  Journalist
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Om forfatteren: Barry Ritholtz er spaltist i Bloomberg Opinion. Han grunnla Ritholtz Wealth Management og var sjef og daglig leder for equity research i konsulentselskapet FusionIQ. Han er forfatter av «Bailout Nation».

Helt siden finanskrisen ebbet ut i juni 2009, har investorer blitt servert en strøm av prognoser som advarer om at en ny nedtur er like rundt hjørnet. Som vi har sett, har ingen av disse forutsigelsene slått til. Smarte investorer brydde seg fint lite om spådommer som var subjektive og dårlig fundert.

Her kommer Campbell R. Harvey inn. Han er finansprofessor ved Fuqua School of Business ved Duke University. Han er også forsker ved National Bureau of Economic Research, som blant annet leverer de offisielle start- og sluttdatoene for økonomiske opp- og nedgangsperioder. Viktigst av alt, han jobber med en av de strengere modellene som brukes for å analysere potensialet for en økonomisk kontraksjon.

Harvey er ikke noen alarmist, men en nøktern forsker. I en YouTube-diskusjon om hva som vil innvarsle en forestående resesjon, anga han fire signaler. Det første er spørreundersøkelsen Duke-CFO Global Business Outlook, som denne måneden fant at over to tredjedeler av selskapenes finansdirektører forventer at en resesjon vil være på vei innen utgangen av 2020. Den andre faktoren hans er «iverksettelsen av anti-vekst-proteksjonisme», også kjent som toller og økende handelsspenninger. Den tredje er markedsvolatiliteten, som han sier ofte gir falske signaler, men som generelt har vært økende gjennom de seneste månedene.

Les på E24+

Dette er tegnene på at en resesjon kan være på vei i USA

Den siste og viktigste komponenten er rentekurven, eller fastsatte obligasjonsrenter basert på forfallsdatoer. Han trekker spesielt frem renten på femårige statsobligasjoner, som nå er lavere enn renten på tre måneders statspapirer. Når denne inversjonen – korte renter er høyere enn lange renter – varer i mer enn et helt kvartal, eller 90 dager, tilsier Harveys forskning at en resesjon vil inntreffe i løpet av 12 til 18 måneder.

Inversjonen skjedde 7. mars, og tidligere denne måneden passerte vi terskelen på 90 dager. Det betyr med andre ord at alle fire betingelsene for en fremtidig resesjon i Harveys modell nå er oppfylt.

Selv spår jeg ikke om resesjoner. Siden det har gått ti år siden den siste, er jeg imidlertid rimelig trygg på at vi er nærmere den neste enn den forrige.

Og siden vi alle kan være enige om at en ny resesjon er uunngåelig, skal jeg nå stikke hodet frem og antyde at tiden har kommet for å legge noen planer. Kanskje disse rådene vil hjelpe deg til å overleve relativt uskadet:

Nr. 1. Rydd opp i porteføljen din: De fleste av oss samler opp beholdninger av grunner som er for dumme til å fortjene nærmere omtale, og som virker forferdelige i etterpåklokskapens lys: svigerbrors anbefaling, børsnoteringen som ikke gikk som den skulle, det hete tipset fra en megler.

Les på E24+

Dette bør du vite om resesjoner

Selg alt sammen! Med markeder som nærmer seg rekordhøyder, er dette din beste sjanse til å minimalisere tapene dine, siden det kanskje ikke blir bedre enn akkurat nå. Husk at i resesjoner vil svakere selskaper rammes mye hardere enn gjennomsnittlige. Hvis du eier noen søppelobligasjoner, selg dem også.

Nr. 2. Betal ned gjeld: I dag er markedene nær sine høyeste nivåer noensinne, arbeidsledigheten nesten den laveste på 50 år, og lønningene stiger. Det blir kanskje ikke like lett som nå å redusere gjelden din på en stund. Skaff deg litt spillerom og sett kanskje inn litt penger i krisefondet ditt.

Nr. 3. Stå klar til å kjøpe når aksjeprisene stuper: Det er vanlig at markedene krasjer under resesjoner. Bruk pengene du tjente på å selge søppelbeholdningene dine, og utarbeid en handlingsplan mens du ennå er rolig og objektiv. Ha selvsikkerhet nok til å handle når tiden kommer.

Det trenger ikke å være vanskelig heller. Planlegg for eksempel å bruke kontantene dine over flere runder: Sett penger i et amerikansk indeksfond når markedet er ned med 20 til 25 prosent. Følg opp med et globalt indeksfond når markedene faller med 30 prosent. Og hvis vi er heldige nok til å se en nedgang på 35 til 40 prosent (forutsatt at du har forberedt deg for dette øyeblikket), kjøp aksjer i fremvoksende markeder.

Knepet er å legge denne planen NÅ, sette opp noen varsler og være forberedt på å sette pengene i arbeid når de forhåndsdefinerte nivåene nås. Du vil kanskje både virke og føle deg dum i noen måneder, men fremstå som et geni noen år senere.

Les på E24+

Avgjørende sesong for oljeprisen: – Markedet er veldig nervøst

Nr. 4. Kontroller og håndter kredittverdighetsberegningen din. En gang fant jeg en feilaktig opplysning i kredittvurderingen min som det tok to år med slitsomt arbeid å få fjernet. Med høyere kredittverdighet vil du også få lån til gunstigere rente. Dette hjelper deg om du ønsker å refinansiere når pantelånsrentene synker, noe som vanligvis skjer i løpet av resesjoner, eller om du vil kjøpe bolig når prisene faller. Skaff deg bedre kredittverdighet når du ikke er nødt til det.

Jeg håper jeg tar feil og at vi ikke vil se noen resesjon på lang tid ennå, selv om det ikke er særlig sannsynlig. Men selv om vi skulle være så heldige at vi aldri får flere resesjoner, vil alle trinnene som er beskrevet over, være nyttige for å få orden i de finansielle sysakene dine og gjøre deg til en bedre investor.

Denne kommentaren er hentet og oversatt fra Bloomberg. Hver uke gir E24+ deg kommentarer, saker og analyser fra noen av verdens beste økonomiredaksjoner. På norsk!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Obligasjonsmarkedet prøver å fortelle oss noe

 2. Betalt innhold

  Trump kan ha gjort seg selv til syndebukk for en ny resesjon

 3. «Krisegrafen» under null

 4. Betalt innhold

  Slik investerer «Dr. Doom»

 5. Betalt innhold

  Bloomberg på lederplass: Stålsett deg for Trump-nedturen

 6. Etter toppnoteringen på Wall Street: – Høy risiko for å få en kraftig korreksjon