XXL-sjefen får kritikk for løvejakt i Afrika

Forkastelig, sier professor

Øivind Tidemandsen er en norsk gründer, forretningsmann og investor.
Publisert:

XXL-sjef Øyvind Tidemandsen importerte i fjor sommer et løvehode og skinn fra Sør-Afrika til Norge. Han bekrefter overfor Dagens Næringsliv at han skjøt den selv.

Ifølge Tidemandsen er ikke løvene utrydningstruet, bare i enkelte områder. Han husker ikke nøyaktig hvor mye han betalte for jakten, men anslår at det kostet 200.000 kroner.

– Det som er viktig for meg å si er at når sånne som meg kommer, betaler vi mye penger. Det er tro det eller ei med på å øke antallet løver, fordi dyrene får en verdi, sier han til DN.

Professor Ragnhild Sollund ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo, som har forsket på handel med truede dyrearter, kjøper ikke argumentet.

Les på E24+

Han begynte på gulvet – nå leder han XXLs storsatsing i Østerrike: – Jeg er folkets mann

– Dette er en kjent retorikk som troféjegerne bruker ofte. Det er tilbakevist i vitenskapelige rapporter. Jakten øker presset på utrydningstruede arter og når troféjakt tillates legitimerer det jakt på dem, sier hun.

– Dette er truede arter. At man skal tillate å ta inn disse trofeene for å styrke menns ego og status, er helt forkastelig. Jeg synes troféjakt er en vederstyggelighet.

Også i 2012 importerte XXL-sjefen et stort løveskinn fra Sør-Afrika, ifølge VG.

– Det er ganske uskyldig og en helt normal ting å gjøre når du er på jakt i utlandet. Jeg hadde skutt løven selv, og ville ha med meg skinnet hjem til Norge, sa Tidemandsen til avisen i 2013.

Publisert:

Her kan du lese mer om