Johnson & Johnson må betale 5,1 milliarder kroner etter opioid-skandale
Farmasigiganten må ut med 572 millioner dollar etter den første rettssaken hvor en legemiddelprodusent holdes ansvarlig for å ha bidratt til opioid-epidemien i USA.
En dommer i delstaten Oklahoma har funnet selskapet ansvarlig for å ha bidratt til opioid-epidemien i USA ved å drive villedende markedsføring av smertestillende.
Johnson & Johnson er nå dømt til å betale 572 millioner dollar i bøter, tilsvarende 5,15 milliarder kroner, ifølge Reuters.
Opioid-produsenter og -leverandører har blitt bombardert med tusenvis av søksmål fra delstater og lokale myndigheter.
Bloomberg: Ny rekord for negative renter: Slik ser boliglånsrenten ut verden rundt
Oklahomas delstatsadvokat Mike Hunter er den første som har gått til rettssak. Beløpet Johnson & Johnson nå er dømt til å betale er imidlertid langt lavere enn ventet, og selskapets aksje stiger over én prosent i etterhandelen på Wall Street.
Hunters påstand var at selskapet skulle betale 17 milliarder dollar, tilsvarende 153 milliarder kroner. Beløpet skulle hjelpe delstaten med å håndtere opioid-krisen gjennom blant annet rusbehandling.
Andre selskaper inngikk forlik
Før den syv uker lange rettssaken startet 28. mai i år, inngikk to andre selskaper forlik, og Johnson & Johnson var dermed det eneste selskapet som sto igjen.
Purdue Pharma inngikk i mars et forlik på 270 millioner dollar. Selskapet produserer det omstridte smertestillende opiatderivatet Oxycontin, og har fått store deler av skylden for å ha bidratt til opioidepidemien i USA.
Får skylden for å ha bidratt til opiatepidemien i USA: Utskjelte Purdue Pharma inngår milliardforlik
Teva Pharmaceuticals gikk i mai med på å betale 85 millioner dollar.
Ifølge amerikanske myndigheter var opioider involvert i nesten 400.000 overdosedødsfall i landet fra 1999 til 2017.
Ifølge delstatsadvokaten har 6.000 innbyggere i Oklahoma mistet livet som følge av opioidoverdoser siden 2000.
Bagatellisert virkningene
Oklahomas advokater har under rettssaken hevdet at Johnson & Johnson i flere år drev en markedsføring som bagatelliserte de avhengighetsskapende virkningene til smertestillende og fremhevet fordelene.
Selskapet ble beskrevet som en opioid-«kingpin», og advokatene argumenterte for at markedsføringen førte til at leger skrev ut for mye av legemidlene. Det skal ha ført til en bølge av overdosedødsfall i Oklahoma.
Johnson & Johnson har nektet for at de har gjort noe galt, og ment at markedsføringen var vitenskapelig begrunnet.
Anker dommen
Selskapet har også argumentert med at deres smertestillende legemidler, Duragesic og Nucynta, har utgjort en ubetydelig andel av reseptene som har blitt skrevet ut i delstaten.
Johnson & Johnson hevder at deres egne smertestillende har utgjort mindre enn én prosent av det amerikanske markedet siden 2008.
Selskapet vil anke saken, en prosess de venter vil pågå inn i 2021.
– Hverken fakta eller loven underbygger dette utfallet, skriver farmasikjempen i en uttalelse.