Gjelsten om sin nye satsing: – Dette er luksus

Bjørn Rune Gjelstens siste satsing er hestebiler i luksusklassen. Nå skal han bygge ny fabrikk i Belgia - slik at de kan bygge dobbelt så mange biler som før.

Foto: Ole Kristian Strøm og fra Roelofsen-brosjyre

LUKSUS-SATSING: Bjørn Rune Gjelsten eier halvparten av aksjene i en bedrift som har spesialisert seg på hestetransport på øverste hylle.
 • Ole Kristian Strøm
Publisert:,

Den norske næringslivstoppen har kjøpt halvparten av aksjene i belgiske Roelofsen Horse Trucks, som har vært et familieselskap under ledelse av Jonny Roelofsen.

Prisen på disse heste-bilene er i Norge fra 3,5 til bortimot 7 millioner kroner - og er altså beregnet for et segment med mange sifre på kontoutskriften.

– Jeg har blitt kjent med Jonny gjennom hestesporten, forteller Gjelsten til VG/E24.

– Han har hatt veldig stor pågang av kunder. Bilene holder høy kvalitet og består vanligvis av både en heste-del og en bo-del. Men han har hatt et kapasitetsproblem, og det var grunnen til at Roelofsen kontaktet meg, fortsetter han.

Les på E24+ (for abonnenter)

Derfor skjelver sportsbransjen

IVRIG DATTER: Det er datteren Ingrid som har brakt Bjørn Rune Gjelsten inn i hestesporten. Her er de to fotografert i fjorårets Norwegian Horse Festival. Til helgen er det igjen klart for dette arrangementet.

Ole Kristian Strøm / VG

Ny fabrikk

Gjelsten har blitt dratt inn i hestesporten gjennom datteren Ingrid (18), som holder høyt europeisk nivå i sin aldersklasse.

– Vi skal bygge ny fabrikk i Belgia. Den gamle fabrikken er i ferd med å bli solgt til andre formål. Jeg håper en ny fabrikk kan stå ferdig i løpet av to-tre år. Det blir bare noen hundre meter fra den gamle.

Han opplyser at fabrikken i dag produserer 50–60 store hester-biler i året, samt 150 små, som gjerne har plass til to hester.

– De store heste-bilene har plass til fra fire til åtte hester, avhengig av blant annet hvor stor bo-delen skal være. Vi satser på topp-topp kvalitet. Dette er luksus, sier han.

– Med ny fabrikk blir kapasiteten i produksjonen doblet. Og vi har nå hjelp av eksperter som tidligere har planlagt en fabrikk for Porsche, med å designe hvordan den skal se ut, forteller Bjørn Rune Gjelsten.

Heste-bilene blir bygd på chassiser kjøpt fra Volvo, Scania eller Mercedes, avhengig av hvordan kunden vil ha det.

– Vi er én av to store aktører på dette markedet. Vi selger i utgangspunktet til hele verden, men mest til Europa, forteller Gjelsten.

Les på E24+ (for abonnenter)

XXL forklarer hvorfor Gresvig gikk konkurs – og verre blir det

HESTE-BILER: Disse kan ha plass til fra fire til åtte hester, avhengig av hvor stor bo-delen skal være.

Fra Roelofsen-brosjyre

Pengebruk

Gjelsten har de siste årene brukt mye penger på hest. Mye av dette bærer preg av ren veldedighet.

 • Denne helgen bruker han et ukjent antall millioner som hovedsponsor for den store hestefestivalen på Norges Varemesse på Lillestrøm, «Norwegian Horse Festival».
 • Der skal han også dele ut «Gjelsten-stipendiet». Gjennom Norges Rytterforbund deler han ut 100 stipendier på 100.000 kroner, altså 10 millioner kroner totalt, i løpet av ti år.
 • Han har - fra egen lomme - brukt 16 millioner kroner til å bygge en topp internasjonal bane - «Gjelsten Arena» - på Linnesvollen i Lier. Der skal han nå utvide.
 • Han eier bortimot 20 hester. Noen av dem ris av Geir Gulliksen og hans to barn, andre av Gjelstens datter og av andre norske ryttere. Dessuten rir verdensstjernen Bertram Allen en av Gjelstens hester. Han har også noen føll og unghester. Dette er en business med store penger for den som lykkes. Sommeren 2018 kjøpte Gjelsten en mulig fremtidig topphest for drøyt 4 millioner kroner.
 • Stall Gullik AS har bygd egen stall i luksusklassen som Gjelsten leier eksklusivt til sin datter Ingrid. Hestene har blant annet egen spa-avdeling. Stallen ligger på Gulliksen-familiens eiendom i Lier. Pris: Trolig nærmere 20 millioner kroner.
 • Gjelsten har et eget lag i hestesportens svar på Champions League, som heter Global Champions League, og der Gjelstens lag heter Scandinavian Vikings. Hvor mye penger Gjelsten legger ned i dette, er ukjent. Men her er det også store pengepremier å hente.
Les på E24+ (for abonnenter)

Disse kan ta over Gresvig

Her kan du lese mer om

 1. Bjørn Rune Gjelsten
 2. Hest

Flere artikler

 1. Andresen-familien donerer 150.000 kroner til norske rideskoler

 2. Johan H. Andresen blar opp 70 millioner for herregård

 3. Gjelsten om dramaet i sportsbransjen: – Mangel på disiplin og realisme

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dette er kjendisinvestorenes biotek-kupp

 6. Professor tror Intersport og Sport1-samarbeid blir vanskelig: – Ikke lett å hente hjem