Starbucks-sjef ba kvinnelige ansatte «dolle seg opp»

Kvinnelige ansatte ved en Starbucks i Kristiansand fikk i desember beskjed om å «dolle seg litt opp» før jobb, mens de mannlige ansatte kunne lese at de «alltid var så flotte».

Gene J. Puskar / AP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Det viser en intern melding til de ansatte som Fædrelandsvennen omtaler søndag kveld.

«Nå begynner folk å bli slitne til jul med alt det stresset. Da er det viktig at vi ser freshe og våkne ut. Jenter ta dere tid og dolle dere litt før jobb. Gutter dere er alltid så flotte, keep it up. Ha noen ekstra smil på lur og alltid reine uniformer. Husk at vi selger kvalitet, da skal vi jo også se ut som det», står det i den interne meldingen avisen presenterer.

Ifølge avisen skal meldingen ha kommet overraskende på de ansatte, og skapt reaksjoner fra begge kjønn.

Sjefen for caféen skriver i en uttalelse til Fædrelandsvennen at «meldingen var en oppfordring til alle ansatte om å fremstå fra sin beste side i møte med kundene i innspurten av en hektisk førjulstid».

Les på E24+ (for abonnenter)

Derfor er norske matvarepriser høye

Videre skriver sjefen at uttrykke «dolle dere litt» ble brukt for jentene med tanke på sminke, noe «samtlige» av de «kvinnelige ansatte normalt bruker», men ingen av de mannlige. Hun understreker samtidig at hun ikke har mottatt negative tilbakemeldinger før avisen tok kontakt. Samtidig skriver hun at om noen av de ansatte ikke har følt seg behandlet med respekt og verdighet er det beklagelig.

Åsta Lovise Einstabland, leder ved senter for likestilling på Universitetet i Agder sier at dette er et eksempel på hvordan kvinner og menn forskjellsbehandles i arbeidslivet.

– Å skille mellom kjønn og si at gutter ser bra nok ut, mens jenter må dolle seg opp, det skaper rett og slett unødvendig press på kropp og utseende. Det må være utrolig kjipt for jenter å jobbe der og få sånne kommentarer.

Les også:

Les også

XXL-granskere fant prisjuks og ulønnet arbeid

Her kan du lese mer om

  1. Starbucks
  2. Likestilling
  3. Kjønn

Flere artikler

  1. Kommentar: Hvorfor ikke gjøre noe helt konkret for likestillingen?

  2. Nå må bedriftene brette ut sitt kjønnsregnskap

  3. Mari-Ann svidde av sparepengene som 45-åring og kjøpte seg sjark

  4. Annonsørinnhold

  5. Formuesfall på 3.550 milliarder for verdens rikeste i fjor

  6. Store bedrifter tar oppgjør med rasisme i USA