Fond som skal bygge opp oppstartsselskaper tappes av staten

Regjeringens budsjettenighet med Venstre og KrF ble dyr. Det statseide investeringsselskapet Argentum tappes nå for kapital, for å finansiere alt fra restaurering av myr til økt kontantstøtte.

Head of Corporate Affairs, Ingibjörg Meyer-Myklestad, i Argentum
 • Kristin Norli
Publisert:

Dette er en konsekvens av budsjettforliket mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF i helgen.

Fondene som Argentum er investert i har forpliktet seg til å støtte langsiktige investeringer i innovasjon- og oppstartsselskaper i årevis fremover. For andre år på rad dekkes likevel økninger i statsbudsjettforhandlingene med KrF og Venstre delvis inn ved å be investeringsselskapet legge flere hundre millioner kroner på bordet i ekstraordinært utbytte.

Summene er såpass store at Argentum ikke bare kan åpne lommeboka.

Etter helgens budsjettforhandlinger bes Argentum hoste opp nye 550 millioner kroner - i tillegg til de 250 de var avkrevd i opprinnelig budsjettforslag.

Altså til sammen 800 millioner kroner.

– Vi lever av å levere høyt utbytte til våre investorer. Samtidig er det klart at jo høyere utbyttet blir, jo mindre har vi til rådighet for nye investeringer, sier Ingibjörg Meyer-Myklestad i Argentum til NTB.

Åpner for nedsalg

I fjor hadde selskapet et overskudd på 400 millioner. Derfor åpner budsjettavtalen nå også for at Argentum må selge seg ned for å kunne hoste opp kapitalen regjeringen etterspør.

Det synes Rikke Eckhoff Høvding i Norsk Venturekapitalforening er en merkelig beslutning.

– Det er rart at regjeringen nå av alle tider nedprioriterer aktive eierfond, sier hun til E24.

Leder i Norsk Venturekapitalforening, Rikke Eckhoff Høvdning.

– De snakker om omstilling, innovasjon og behov for arbeidsplasser, og vi er en bransje som har bevist at det er det vi bidrar til. Da er det rart at de nå gjør det de gjør i Investinor og i Argentum, sier Høvding.

Se listen over bevilgninger og hvor pengene skal hentes fra i budsjettavtalen her.

Tappet to ganger

Tidligere i høst bestemte regjeringen at det skal tilbakeføres 1,25 milliarder kroner fra investeringsselskapet Investinor til staten.

Beslutningen har vært oppe i spørretimen og har fått både ros og kritikk.

Etter de siste ukenes forhandlinger med støttepartiene KrF og Venstre, har regjeringen funnet rom for litt over 6 milliarder kroner i nye bevilgninger neste år.

Listen over prioriterte tiltak er lang, slik VG-kommentator Astrid Mæland skrev tirsdag.

Les også

Slik påvirker budsjettavtalen lommeboken din

For å finansiere de nye budsjettlovnadene, snur regjeringen seg blant annet til flere av de statlig eide selskapene.

Det samme skjedde i fjor.

Også da ba regjeringen Argentum om å legge 250 millioner ekstra på bordet - på toppen av 250 millioner som allerede lå inne i opprinnelig forslag til statsbudsjett - for å finansiere et budsjett som ble dyrere etter forhandlingene med støttepartiene.

Må selge seg ned

I fjor hadde selskapet et overskudd på 401 millioner kroner, altså 100 millioner mindre enn det de måtte levere til staten.

Derav kan man lese denne formuleringen i budsjettavtalen:

«Stortinget ber regjeringen påse at ekstraordinært utbytte fra Argentum finansieres gjennom realisering av eiendeler dersom det er likviditetsbehov.»

Med andre ord:

Argentum, som investerer milliarder i fond som går inn i utvalgte selskaper med en tidshorisont på mellom 5 og 15 år, blir bedt om å selge seg ned i disse for å få penger nok i kassen slik at budsjettet for ett enkelt år går opp.

I motsetning til i børsnoterte selskaper, er det ikke slik at man kan trykke på en knapp for å få dette til.

Avtalene i private equity-markedet forplikter gjerne i ti år, og dersom man vil tvinge frem salg utenom dette, må man gå til annenhåndsmarkedet.

Dette bryter med modellen som hele porteføljen er bygget på.

Har levert 3,9 milliarder

I Argentum ønsker ikke Ingibjörg Meyer-Myklestad å kommentere hvordan pålegget om ekstraordinært utbytte to år på rad stiller seg med tanke på det mandatet Argentum har, eller om Argentum har midler til å dekke det ekstraordinære utbyttet som regjeringen nå ber om i 2017.

– Her er det business as usual. Vi er opptatt av å levere høyt utbytte til investor, og vi har i snitt levert 15 prosent avkastning årlig, sier Meyer-Myklestad til E24.

– I år betaler vi en halv milliard i utbytte til staten, og etter denne budsjettavtalen skal vi neste år betale 800 millioner.
– Det bringer oss opp på totalt 3,9 milliarder i utbytte til eier siden 2001, forteller hun.

Kritisk

Leder for foreningen som samler svært mange av fondene som Argentum har investert i, Rikke Eckhoff Høvding, er imidlertid kritisk.

– Langsiktighet og forutsigbarhet er viktig for de som investerer i de aktive eierfondene, fordi disse investeringene har en levetid på ti år med mulighet for to års forlengelse, sier Høvding til E24.

– Vi skulle gjerne sett flere, inkludert Argentum, som investerte i aktive eierfond. Isteden tar regjeringen nå kapital ut fra et fond som er ledende i investeringer i aktiv eierfond. Det ser for meg ut som de nedprioriterer denne typen investeringer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fondssparing
 2. Statsbudsjettet
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)
 5. Høyre (H)
 6. Solberg-regjeringen
 7. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Boom i private equity: – Det er gode nyheter

 2. Trosset oljebremsen – investerte rekordmye på Vestlandet

 3. Statens utbyttemaskin: Regjeringen dobler utbyttet fra Argentum

 4. Oppkjøpsfond hentet 67 milliarder på rekordtid

 5. Betalt innhold

  Oppkjøpsfondene har milliardene klare. Nå ser de etter kupp i coronakaoset