Helge Lund får millionlønn og privatsjåfør som styreleder i BP

Med vervet som styreleder i oljegiganten følger et fastsatt honorar, og en rekke andre goder.

OLJETOPP: Etter at Helge Lund gikk fra toppjobben i Statoil, har han hatt flere internasjonale lederjobber og styreverv i oljebransjen. Nå blir han styreleder i giganten BP.
Publisert: Publisert:

Torsdag ble det klart at Helge Lund blir ny styreleder i BP, og han vil få lønn for strevet.

Grunnhonoraret for en styreleder i BP ligger på 785.000 britiske pund, noe som tilsvarer 8,7 millioner norske kroner, og har vært det samme siden 2013, ifølge BPs årsrapport.

I tillegg har styrelederen et kontor, en bil med sjåfør, og en sikkerhetsrådgiver i London. Nåværende styreleder, svenske Carl-Henrik Svanberg, har også et kontor med sekretær i Sverige.

Flere styreverv

Ifølge årsrapporten fikk Svanberg goder og honorar verdt totalt 820.000 pund i 2017. Det tilsvarer over 9 millioner norske kroner. I 2016 fikk han noe mer, totalt 843.000 pund. Men styrehonoraret har vært det samme.

Lund starter som aspirerende styreleder i BP 1. september 2018, og vil bli utnevnt til styreleder 1. januar 2019, skriver selskapet.

Les også

Helge Lund blir styreleder i BP

Samtidig trer Helge Lund ut av styret i oljeserviceselskapet Schlumberger på dagen.

Helge Lund er også styreleder i Novo Nordisk. I det danske legemiddelgiganten er styrelederhonoraret på 1,8 millioner danske kroner. Det tilsvarer over 2,3 millioner norske kroner, ifølge årsregnskapet.

Lønnsdebatten

Da Helge Lund skulle bli konsernsjef i BG Group i 2014, ble det kjent at han kunne tjene opp mot 900 millioner kroner i løpet av fem år i det britiske selskapet. Det førte til en debatt, og blant annet en britisk tankesmie gikk ut og mente at lønnen var latterlig høy.

Den britiske næringsministeren gikk også inn i debatten og sa at lønnspakken var uforsvarlig. Hele 18 prosent av de avlagte aksjestemmene stemte også mot å godkjenne BG Groups lederlønninger.

Les også

Helge Lund ny styreleder i Nordens største selskap

Det tok imidlertid bare noen måneder før BG Group ble kjøpt av oljegiganten Shell, og da oppkjøpet ble utført, forsvant Lund ut av jobben.

Lund sa selv at lønnen aldri var motivasjonen for å ta jobben, og at utregningene om hvor stor lønningen kunne bli, var feil.

– Veldig mye er avhengig av prestasjonsmål, så det er ikke mulig å si noe presist om i dag, sa Lund til VG/E24 mens han fremdeles var sjefen for BG Group i desember 2015.

Les også

Pål fra Ålesund tjener 425.000 kroner dagen

Les også

Oljefondet-sjefen: Selskaper bør gjøre mer enn å tjene penger

Les også

Oljefondet vil slå ned på høye lederlønninger

Publisert:

Her kan du lese mer om