XXL varsler Black Friday-smell: Fersk toppsjef går av

Etter bare to måneder i sjefsstolen trekker XXLs administrerende direktør Ulf Bjerknes seg. Beslutningen kommer samtidig som at selskapet varsler et skuffende fjerdekvartal og tap på årets store salgsdag Black Friday. 

GÅR AV: Ulf Bjerknes ga opp snuoperasjonen i XXL etter skarve to måneder i sjefsstolen. Her fra kvartalspresentasjonen i oktober.
Publisert:

Sportskjeden skriver at salgsvolumene har skuffet i samtlige markeder, både før og etter Black Friday, og selskapet tapte penger på den store salgsdagen i november.

– Man har vært for aggressive i salgene, og ikke justert og fulgt opp med riktige prisstrategier, spesielt i Norge, sier selskapet i børsmeldingen.

I meldingen blir det klart at Bjerknes trekker seg etter bare to måneder i sjefsstolen. Han overtok som administrerende direktør i oktober da Fredrik Steenbuch forlot selskapet.

Les børskommentar: (+) XXLs problemer handler om mer enn hvem som er toppleder

Tolle Grøterud tar over som administrerende direktør midlertidig.

Samtidig er storeier Øivind Tidemandsen tilbake i selskapet i en operasjonell og strategisk rolle, melder selskapet.

Resultatet i fjerde kvartal er så dårlige at selskapet har vært i kontakt med sine långivere, og fått på plass en enighet om nye vilkår.

Les på E24+

Tidligere XXL-sjef i åpenhjertig intervju med E24: – Jeg skal ikke bli toppleder igjen. Det er helt sikkert

Forklarer avgangen

I en lengre post på sin egen Facebook-profil, forklarer XXL-sjef Ulf Bjerknes hvorfor selskapet tirsdag varslet hans umiddelbare avgang.

– Overraskende ja, men absolutt ikke noe dramatikk rundt dette, skriver Bjerknes.

Han forklarer avgangen med at han allerede kort tid etter han startet innså at styreleder Øivind Tidemandsen var bedre skikket til å drive selskapet.

– Jeg forsto umiddelbart da jeg startet at Øivind hadde en imponerende innstilling, gode ideer og en kapasitet som overrasket meg. For en uke siden sa jeg derfor til Øivind at han etter min mening burde ta over hele sjefsstillingen, fortsetter Bjerknes.

Les også: Analytiker: – Retail-apokalypsen traff XXL først

Skuffer stort

NY SJEF: Frem til nå har Tolle Grøterud vært IR-sjef i XXL, men tar nå over roret på hele skuten.

Selskapet skriver at inntektene for hele 2018 antageligvis vil ende på rundt 9,4 milliarder kroner, noe som er under analytikernes forventninger på 9,65 milliarder kroner.

XXL ser for seg et driftsresultat (EBITDA) på mellom 530–560 millioner kroner for 2018. Analytikerestimater oppdatert etter Q3 har snitt på 748 millioner for 2018, ifølge SME Direkt.

Ingen av analytikerne (Goldman Sachs & Co, Handelsbanken Capital Markets, Kepler Cheuvreux, Sparebank 1 Markets) har ventet et resultat under 726 mill.

Selskaper opplyser videre at de har tatt grep i rutinene for å sørge for at det ikke skal skje igjen.

Les også

Mener XXL burde snakket om retailkrasjet for ett år siden

Lederflukten fortsetter

2018 har vært året for lederflukt i XXL, og det startet i mars da finansdirektør Krister Pedersen og innkjøpsdirektør for det norske markedet Lars Rugaas forlot selskapet.

Deretter forsvant netthandeldirektør Tommi Jylha-Vuorio ut døren i april, etterfulgt av toppsjef Fredrik Steenbuch som forlot selskapet i oktober, sammen med salgs- og markedsføringssjef Jarle Bråten.

Steenbuch hadde da ledet selskapet i 11 år.

– Det er faktisk en lettelse å få slippe å være toppsjef, uttalte den tidligere toppsjefen i etterkant av hans siste kvartalspresentasjon.

– Når sluttet du å være motivert?

– For lenge siden, vedgikk han.

Les også

XXL trues med millionbot

Publisert:

Her kan du lese mer om