Renaults gransking av Ghosn: Oppdaget tre ukjente jetfly

Granskingen av den tidligere toppsjefen i Renault, Carlos Ghosn, avslører ukjente jetfly og mistenkelige utbetalinger til Oman.

BLE ARRESTERT: Carlos Ghosn ble pågrepet av politi i Japan i november 2018. Rettssaken mot ham er planlagt å starte i september.
Publisert: Publisert:

I sin gransking av den tidligere toppsjefen i selskapet, Carlos Ghosn, har Renault oppdaget at selskapet disponerer tre jetfly det ikke tidligere visste om.

Det skriver Financial Times (for abonnenter).

Ifølge avisen hadde Renault-Nissan-alliansen fire private jetfly som selskapet disponerte, og det er tre flere enn det Renault tidligere var klar over.

Den tidligere toppsjefen Carlos Ghosn gjorde utstrakt bruk av en langdistanse-jet, noe som var godt kjent også for ledelsen i det franske bilselskapet.

Les også: Ghosn mener han er «urettferdig fengslet»

Det de ikke visste var at selskapet også disponerte ytterligere en langdistanse-jet i tillegg til to fly til bruk for regionale flyginger. Et av flyene var eid av alliansen, mens de tre andre er på langsiktige leieavtaler.

Folk nær Carlos Ghosn slår umiddelbart tilbake mot opplysningene.

Les på E24+

Hvem er Carlos Ghosn, og hvorfor er han i trøbbel?

– Grunnløst angrep

– Dette er nok et grunnløst angrep fra direktører i selskapet som lenge har visst at Nissan eide fire fly, og som selv har brukt dem personlig, siteres en ikke-navngitt kilde på av Financial Times.

Det er i kjølvannet av at Carlos Ghosn ble arrestert i november 2018 at Renault og Nissan i fellesskap har startet en gransking av den tidligere toppsjefens disponeringer.

I Japan er Ghosn tiltalt for å ha mottatt store summer fra Nissan som han ikke har oppgitt til beskatning.

Det er det franske selskapet Mazars som går gjennom Ghosns virke i både Nissan og Renault. Ghosn var tidligere toppsjef i Nissan, før han tok over tømmene i Renault. Mens han var administrerende direktør i Renault var han også styreleder for Nissan.

I intervjuer gjort før arrestasjonen fortalte Ghosn at han var en flittig bruker av privatjet. Han fortalte blant annet om hvordan han fløy fra Japan til USA fredag, for så å fly til Frankrike søndag før å jobbe hele uken der.

– Det er flaks at jeg sover såpass bra om bord på fly, sa Ghosn dengang.

Les også

Ghosn mener han er «urettferdig fengslet»

Mistenkelige utbetalinger til Oman

I tillegg til privatjet-avsløringen skriver Reuters at Renault har varslet myndigheten om det de mener er mistenkelige utbetalinger til en forhandler i Oman.

Ifølge kilder som nyhetsbyrået har snakket med har Renault-Nissan-alliansen betalt millioner av euro til Suhail Bahwan Automobiles over en femårsperiode som strekker seg fra 2011. Tidligere har de oppdaget at et datterselskap har betalt ut mer enn 30 millioner dollar til samme mottaker.

Les også (+): Hvem er Carlos Ghosn, og hvorfor er han i trøbbel?

Etterforskningen viser at store summer deretter ble overført til et libanesisk selskap som er kontrollert av personer som kan knyttes til Carlos Ghosn.

Den franske advokaten til Carlos Ghosn, Jean-Yves Le Borgne sier ifølge Reuters at de på det sterkeste avviser anklagene om potensielle underslag i Oman.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om