Boligprisene

Tror ikke boligprisoppgangen er over: Venter «visningsrush» i fellesferien

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret er ikke overrasket over den videre boligprisoppgangen i juni. Hun venter at boligprisutviklingen fortsetter, og at hjemmeferie gir økt visningsinteresse i juli - vanligvis en rolig måned.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret tror boligprisene vil fortsette å stige så lenge virussmitten ikke blomstrer opp igjen.
 • Ola Alsberg
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Boligprisene i Norge steg med 0,8 prosent nominelt i juni. Oslo, Asker/Bærum, Follo og Romerike så den sterkeste oppgangen i en juni måned noensinne.

Etter coronavirusets inntog sank boligprisene med 1,4 prosent i mars, før de tok seg opp 0,5 prosent i april, og 1,9 prosent i mai.

Rentekutt og boliglånsforskrift drar opp

– Boligprisutviklingen i juni er en konsekvens av de kraftige stimulansene fra myndighetene, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

– Rentekuttene til Norges Bank og oppmykningen av boliglånsforskriften tror jeg er hovedårsakene til at etterspørselen etter boliger øker, sier hun.

Boliglånsforskriften stiller krav til belåningsgrad og hvor mye som trengs i inntekt for å betjene boliglånet.

Les også

Kraftig boligprisvekst i juni

Bankene kunne opprinnelig avvike fra kravene for inntil ti prosent av utlånsvolumet hvert kvartal, men grensen har blitt økt til 20 prosent.

Nylig utvidet Finansdepartementet ordningen til å gjelde frem til slutten av september.

– Dobbelt så mange kan nå kjøpe bolig utenom kravene. Mange er klare over at den utvidelsen er midlertidig, så flere som normalt ikke vil oppfylle lånekravene vil nok skynde seg å kjøpe bolig før det er for sent, sier Macic.

Tror på videre oppgang

Hun tror forskriftsendringen tar slutt etter september, og at tilstrømmingen av nye boligeiere frem til da vil fortsette. Kombinert med lave renter vil boligmarkedet fortsette oppover.

– Prisutviklingen i juli venter jeg at vil fortsette i det sporet vi er i nå, sier hun.

Hjemmeferie i sommer kan bidra ytterligere til å travlere dager for eiendomsmeglere selv når det er fellesferie, tror Macic.

Hjemmeferie kombinert med lave renter og løsere boliglånsforskrift vil gi travlere dager for eiendomsmeglere i sommer, tror Macic.

– Jeg tror man får et uvanlig boligmarked i juli med flere visninger og visningsbesøk enn tidligere. Både tids- og pengemessig er det mye nordmenn ellers fokuserer på i normale år, som utenlandsreiser, som nå går til boligmarkedet, sier Macic.

Les også

Norges Bank snur om boligmarkedet: – Boligprisveksten har vært langt sterkere enn ventet

Flere nordmenn vil dra på visninger i juli, tror Nejra Macic i Prognosesenteret.

Tilbake til nivået før krisen

Hittil i år er boligprisene 3,5 prosent høyere enn for ett år siden.

– Veksten i juni er omtrent som vi trodde, og vi er nå tilbake der vi var før coronakrisen, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen.

Hun sier frykten som satte en støkk i markedet tidligere i år, virker å ha vært «et beskjedent tilbakeslag».

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken venter at boligprisveksten avtar.

Due-Andresen sier at lave renter har vært en viktig faktor, men også at tilbud og etterspørsel har fulgt hverandre gjennom krisen, som har gjort at man ikke fikk har fått for store utslag.

Samtidig er hun tydelig på Handelsbanken venter at veksten vil avta fremover.

– Vi tror at arbeidsledigheten vil stabilisere seg på et høyere nivå enn før krisen, og inntektsveksten vil også være lavere, så derfor tror vi at boligprisveksten vil være svakere de neste årene, sier Due-Andresen.

Les også

Spår kraftig boligprisvekst: – Vi er ganske bekymret

Hun får støtte fra Eiendom Norge, som utgir boligprisstatistikken.

– Jeg tror vi i juli og august vil se moderat boligprisvekst. Nå er det mange forutsetninger med virussituasjonen, men gitt samme smittesituasjon som nå, så tror vi at vi vil se en normal prisutvikling utover høsten, også en svekkelse utover høsten igjen, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til E24.

Les også

For første gang under corona tror flest på boligprisvekst

Ser to scenarioer

Macic i Prognosesenteret ser for seg to scenarioer for boligmarkedet fremover – ett med nye coronanedstengninger og ett uten.

– Holdes smitten under kontroll tror jeg vi får et sterkt boligprispress. Man kommer til å fortsette å bli overrasket av boligmarkedet om det blir tilfellet, sier Macic.

– Må Norge stenge ned igjen vil konsekvensene for boligmarkedet blir større enn i første runde. Myndighetene har ikke like mange verktøy nå som de hadde da. Rentekutt er igrunn oppbrukt, og finanspolitisk kan man ikke øke de ulike støtteordningene ytterligere. Også en videre oppmykning av boliglånsforskriften er for det meste brukt opp som virkemiddel, sier hun.

Les på E24+

Hjemmekontor kan gi boligflukt fra storbyene

Les også

Flere vil selge boligen før de kjøper ny: – Ligner veldig på det som skjedde under finanskrisen

Les også

Denne eiendommen sprengte prisantydningen: – Ikke akkurat hverdagskost

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligmarkedet
 3. Boliglånsforskriften
 4. Nejra Macic
 5. Prognosesenteret
 6. Kari Due-Andresen
 7. Boligpriser

Flere artikler

 1. Økonomer ser tegn til boligprisbrems før mars-fasit

 2. Økonomer ber regjeringen revurdere boliglånsforskriften: – Nesten definisjonen på en boble

 3. Sjeføkonom om boligprisen: – Unormalt svak desember

 4. Hun fikk rett om boligprisene i corona-året 2020. Nå går hun mot ekspertflokken igjen

 5. Norges Bank snur om boligmarkedet: – Boligprisveksten har vært langt sterkere enn ventet