Skipsreder Knut Utstein Kloster er død

Han ble 91 år gammel.

Knut Utstein Kloster var med å grunnlegge rederiet Norwegian Carribean Line.
 • E24
Publisert:

Det bekrefter familien til NRK.

Kloster grunnla i 1966 rederiet Norwegian Carribean Line sammen med Ted Arison. Rederiet endret navn til Norwegian Cruise Line og ble verdensledende innen skipsfart.

Han vokste opp i Oslo og er sønn av skipsreder Knut Utstein Kloster og Ingeborg Ihlen.

Utdannelsen som skipsingeniør fikk han ved Massachusetts Institute of Technology i USA. Han arbeidet deretter i familieselskapet Klosters Rederi, som var grunnlagt i 1924 av hans bestefar.

Cruiseeventyr i Karibien

Etter at faren døde trådte Kloster tidlig inn i ledelsen til rederiet, som først drev med frakt av tørrlast og olje. Men Kloster grep muligheten til å lansere en passasjerrute mellom England, Spania og Gibraltar, i det som blir beskrevet som en risikabel investering.

Kloster mente det var enormt ubrukt potensial innen feriereiser. Spania-ruten ble lagt ned, men skipet ble i stedet brukt på en fergerute mellom Miami og Bahamas. Det var starten på det norske cruiseeventyret i Karibien.

– Visjonær

Klosters Rederi var tidlig på 80-tallet blitt et gigantisk passasjerrederi og eide verdens største cruiseskip, «S/S Norway».

– Han har utrettet fantastiske ting. Han er en av cruiseindustriens største gründere. Far er så visjonær og tenker litt annerledes, sa sønnen Per Kloster til Aftenposten i 2011.

Interessen for skipsfart har vært sentral i Kloster-familien. En annen av sønnene, Knut Kloster jr., bygget «The World», verdens første skip med leiligheter til sjøs.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Skipsfart
 2. Rederier
 3. Norwegian Cruise Line Holding

Flere artikler

 1. Floridas guvernør vil bøtelegge rederier som krever at cruisepassasjerene viser vaksinepass

 2. Betalt innhold

  Et slikt skip er aldri blitt bygget før. Om tre år kan det seile inn Oslofjorden

 3. Øgreid-dom kan «redde» Hitecvision

 4. Grieg vil ha ammoniakk på noen av sine største skip

 5. Betalt innhold

  Per Sævik (80) bryter snart Hurtigrutens monopol. Men han mangler skip og passasjerer.