Ulltveit-Moe rydder i restaurantene - vil også ut av Starbucks på Stureplan

Umoe Restaurants’ opprydning i sine mange restaurantkonsepter fortsetter. Nå vil restaurantkonsernet også kvitte seg med den store flaggskipbutikken til Starbucks på Stureplan i Stockholm.

Alle Starbucks-butikker som ikke tjener penger skal ut av Umoe Restaurants. Dermed ryker også den store flaggskipsbutikken midt på Stureplan.
Publisert: Publisert:

Jens Ulltveit-Moes restaurantkonsern har i halvannet år nå kjempet en hard kamp for å få ned kostnadene og holde sin hovedkreditor DNB fra livet. Flere ekspansive satsinger i årene 2016 til 2018 har ikke lykkes.

Umoe Restaurants har derfor under sin toppsjef siden august 2019, Espen Hoff, gjennomført en stor ryddeaksjon blant de mange restaurantkonseptene.

Aftenposten/E24 kunne onsdag fortelle om den aller siste opprydningen: Umoe Restaurants betalte seg ut av sin tidligere eierandel på 49 prosent i flyplassmat-selskapet HMSHost Norway.

Jens Ulltveit-Moe kunne lenge fortsette sin satsing på fornybart med kontantene restaurantene hans genererte. Men den tiden er definitivt over.

Rydder i Starbucks også

Men Umoe Restaurants har flere ryddeaksjoner på gang. En av de mest presserende er hos Starbucks i Sverige. I fjor tapte Umoe 25 millioner kroner på driften av 11 Starbucks-butikker i Sverige.

– Vi jobber med å komme oss ut av de Starbucks-restaurantene i Sverige vi taper penger på. Slik at vi sitter igjen med de vi tjener penger på. Det er en sårt tiltrengt restrukturering, sier Hoff til Aftenposten/E24.

Espen Hoff har ikke gjort annet enn å rydde opp etter at han tok over som sjef for Umoe Restaurants i august 2019. Jobben ble ikke akkurat lettere fra mars i år.

Vil selge leiekontrakt på Stureplan

– Hva med Starbucks flaggskipsbutikk på Stureplan i Stockholm? Tjener dere penger der?

– Nei, svarer Hoff kort og konsist.

Umoe har derfor lagt ut leiekontrakten til den store Starbucks-kafeen midt på Stureplan i Stockholm for salg. Den butikken ble åpnet med brask og bram i desember 2014. Restauranten er på 273 kvadratmeter og har 105 sitteplasser.

Mens Starbucks i Norge gjør det relativt bra selv under korona, så brenner Umoe Restaurants seg alvorlig på kaffen de serverer i Sverige.

2800 ansatte tilbake på jobb

Alt er likevel ikke helsvart for Umoe Restaurants. Etter at nesten alle ansatte ble permitterte i mars, er veldig mange av dem nå tilbake på jobb.

– Pr. i dag har vi ca. 400 permitterte. Det betyr at 2800 ansatte av de tidligere 3200 permitterte er tilbake i arbeid. Stort sett har de fleste restaurantene gjenåpnet. Men det er reduserte åpningstider, og dermed er også behovet for bemanning mindre, sier Hoff.

– De 400 permitterte utgjør ca. 130 årsverk. Det er mange unge, deltidsansatte i vår type virksomhet, fortsetter han.

Peppes Pizza-restaurantene i Oslo sliter på grunn av mangelen på konserter og andre arrangementer i byen.

Peppes gir penger i kassen

Det er i første rekke Peppes Pizza som genererer kontanter i Ulltveit-Moes restaurantkonsern.

– Vi er alle preget av korona. Men Peppes er en av dem som har klart seg best. Dette fordi vi er sterke på takeaway og levering, sier Hoff.

På Peppes-restaurantene i Oslo er stemningen derimot mer lunken.

– Vi sliter i Oslo med Peppes-restaurantene våre. Det er en stor bekymring. Under koronaen er det stille. Det er heller ingen arrangementer, konserter eller turister for den saks skyld. Noe som er avgjørende for alle restaurantdrivere i Oslo i en normal situasjon, er forklaringen fra Hoff.

Les også

Statlige millioner til Burger King og Peppes: – Har avgjort hjulpet oss gjennom krisen

Tapssluket på Karl Johan er tettet ved at TGI Friday’s-restauranten der er lagt ned.

Ferdigryddet på Friday’s?

I en annen tidligere pengemaskin, Burger King i Skandinavia, måtte Umoe i fjor slippe inn Burger King-konsernet på eiersiden. I det nye, felleseide selskapet, som heter BK Scandinavia, eier Burger King nå 15 prosent av aksjene.

TGI Friday’s-restaurantene i Norge tapte formidable 53 millioner kroner i 2019. Men her er mye av ryddejobben nå gjort, ifølge Hoff.

– Vi har lagt ned tapsengasjementene i Norge. Det var restaurantene på Karl Johan, i Klingenberg-gaten, Trondheim, Fredrikstad og Jessheim, sier Hoff.

– Vi sitter nå igjen med en relativt potensielt interessant portefølje. Vi har en relativt nyåpnet TGI Friday’s på Oslo S. I tillegg har vi to til i Oslo og en restaurant i Bergen. I en normal situasjon er dette lønnsomme enheter, fortsetter Hoff.

Det har de siste par årene blitt ryddet økonomisk i absolutt alle av Umoe Restaurants mange restaurantkonsepter.
Les også

Trapper opp pizzakrigen: Håper å selge én million bensinstasjonspizzaer

Rydder i alle skuffer og skap

Som om ikke all opprydningen hittil beskrevet i denne artikkelen var nok, så har Hoff & Co. ryddet enda mer.

Eierandelen på 50 prosent i selskapet Rail Gourmet Togservice Norge AS ble solgt for en ukjent sum til medeieren SPP i vår.

I den aller minste og nyeste kjeden, Leon, som skulle satse på sunn hurtigmat, så er det bare nå én av tre restauranter tilbake. Ifølge Finansavisen har Umoe Restaurants på bare to år rukket å tape så mye som 35 millioner kroner på Leon.

Ikke så rart da at DNB alt sommeren 2018 sikret seg et pant på 840 millioner kroner i Umoe Restaurants’ varelagre og alle fordringer som restaurantkonsernet har.

Umoe Restaurants har ikke levert konsernregnskap til Brønnøysund-registrene i år, kun resultatet for morselskapet. Det tapte 166 millioner kroner i fjor.

Publisert: