Dette er hindrene før nordmenn kan få Trumps «corona-cocktail»

Biotek-selskapet Regeneron utvikler legemiddelet som ble brukt til å behandle Donald Trump. USA har sikret seg hundretusenvis av doser, men hva skal til for at det blir tilgjengelig i Norge?

FIKK «CORONA-COCKTAIL»: USAs president Donald Trump tar av seg munnbindet på balkongen i Det hvite hus etter å ha blitt behandlet for corona med blant annet Regenerons legemiddel REGN-COV2.
Publisert:

Da Donald Trump fikk corona, fikk han blant annet en eksperimentell cocktail av ulike antistoffer.

Cocktailen heter REGN-COV2 og blir utviklet av det amerikanske selskapet Regeneron.

Regenerons legemiddel regnes som ett av de mer lovende i kampen mot corona, men det er fortsatt under utprøving gjennom flere kliniske studier.

USA har likevel sikret seg rundt 300.000 doser gjennom en avtale verdt 450 millioner dollar eller rundt 4,2 milliarder kroner, ifølge Regeneron-sjef Leonard Schleifer.

Så hva med Norge?

TRUMPS LEGER: Donald Trumps legeteam møter pressen utenfor Walter Reed Medical Center i Bethesda, Maryland, der presidenten fikk behandling med Regenerons legemiddel REGN-COV2.

Distribueres av Roche utenfor USA

Utenfor USA er det legemiddelgiganten Roche som vil distribuere REGN-COV2 dersom cocktailen viser seg å være trygt og effektivt – og relevante myndigheter godkjenner det.

Det er Regeneron som står for selve utprøvingen av REGN-COV2, forklarer Karsten Bruins Slot, medisinsk direktør i Roche Norge.

Roche vil være ansvarlig for distribusjon utenfor USA, bekrefter han.

Samarbeidet mellom Roche og Regeneron forventes å øke tilbudet av REGN-COV2 til minst tre og en halv ganger dagens kapasitet, med potensial for ytterligere oppskalering.

Forventer svar fra studier «innen kort tid»

Alle biotek-selskaper må gjennom en risikabel reise med mange hindre før de kan begynne å markedsføre og selge legemidlene sine.

Først kommer en preklinisk fase uten mennesker. Deretter minst tre kliniske faser med mennesker før legemiddelet kan erobre markedet.

Regeneron utfører tre kliniske studier av REGN-COV2 i de senere fasene.

– For tiden pågår det tre kliniske studier på dette legemiddelet og vi forventer resultater fra disse innen kort tid, sier Bruins Slot i Roche Norge.

IKKE TIL SALGS: Regenerons vitenskapsfolk arbeider fortsatt med legemiddelet mot coronaviruset.

Er det aktuelt å prøve eksperimentell behandling med REGN-COV2 på covid-syke nordmenn i den kliniske fase legemiddelet befinner seg i?

– Dette legemiddelet er foreløpig kun tilgjengelig gjennom tre kliniske studier, og ingen av disse studiene foregår i Norge. Legemiddelet er videre ikke godkjent av noen legemiddelmyndighet. Dermed er legemiddelet per i dag ikke tilgjengelig for norske pasienter.

Les på E24+

Fra «dødens dal» til markedet: Slik stiller du diagnosen på norske biotek-selskaper

Må godkjennes av myndighetene

Bruins Slot understreker at legemidler til bruk mot corona må gjennom de samme godkjenningssystemene som alle andre legemidler.

Det innebærer at det først må godkjennes av European Medicines Agency og deretter tar norske myndigheter en nasjonal beslutning på om legemiddelet skal innføres eller ikke ved norske sykehus, sier han.

Vi kan oppdatere norske myndighetene om resultater av de kliniske studiene når disse foreligger.

Les også

Analytiker om Vaccibodys milliardavtale: – Setter Norge på kartet

Sunn skepsis

Regenerons lovende legemiddel lages ved å hente ut antistoffer fra smittede, for så å reprodusere disse syntetisk. Antistoffene har som formål å etterligne antistoffene som kroppen selv produserer for å bekjempe sykdommen.

Trump har omtalt REGN-COV2 som en kur, men det finnes gode grunner til å være skeptisk.

AMERIKANSK SELSKAP: Regeneron-logoen avbildet på et av selskapets kontorer i New York.

Regeneron-sjef Leonard Schleifer, som er en bekjent av USAs president, har sagt at Trumps vellykkede behandling er «det svakeste beviset du kan få» på at det er en kur, ifølge Axios.

Den norske overlegen Arne Broch Brantsæter har sagt til VG at legemiddelet ikke har en etablert plass i behandlingen av corona.

Den tidligere hedgefond-forvalteren Jim Cramer, som i dag er TV-vert for programmet Mad Money på den amerikanske kanalen CNBC, advarte i forrige uke investorer fra å kjøpe Regeneron-aksjer kun fordi Donald Trump skrøt av legemiddelet.

Regeneron-aksjen har steget rundt 56 prosent på Nasdaq-børsen i år, men faller tilbake drøye to prosent på en tung børsdag på Wall Street torsdag kveld norsk tid.

CORONA-VINNER: Regeneron har sust oppover på Nasdaq-børsen i USA under coronakrisen. Bildet viser aksjen i 2020.
Les på E24+

Børskommentar: I Vaccibody har vi kanskje spiren til en internasjonal biotek-tungvekter

Publisert: