Regjeringen utvider kompensasjonsordningen ut april

De siste dagene har flere tatt til orde for å utvide kontantstøtten for næringslivet. Onsdag er det klart at regjeringen bøyer av for presset.

Publisert:

På grunn av at coronasmitten fortsetter å spre seg har regjeringen besluttet å utvide kompensasjonsordningen for næringslivet ut april, bekrefter Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding sendt til E24.

– Det er fortsatt veldig usikkert hvordan smittesituasjonen og smitteverntiltakene blir utover våren. For å gi økt trygghet og forutsigbarhet for næringslivet, forlenger vi kompensasjonsordningen for månedene mars og april, sier næringsminister Iselin Nybø i en uttalelse.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

– Dette er en ordning som tar høyde for at det kan komme nye nedstengninger, slik den vi står oppe i nå, sier næringsministeren under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Der er også justis- og beredskapsminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, til stede.

Dekker faste utgifter

I utgangspunktet var det lagt opp til at kompensasjonsordningen skulle gjelde ut februar, men nå har regjeringen valgt å utvide ordningen. Fra mars til og med august ble det utbetalt nesten syv milliarder kroner.

Kompensasjonsordningen for næringslivet skal dekke såkalte faste, uunngåelige kostnader for bedrifter som har omsetningsfall på grunn av coronapandemien.

Ordningen i mars og april vil i hovedsak være lik som for de foregående månedene. Omsetningsfallet må være 30 prosent eller mer og bedriftene vil få dekket inntil 80 prosent av de faste, uunngåelige kostnadene. Dette er likt ordningen som gjelder for januar og februar.

For månedene september og oktober 2020 kan selskapene få dekket inntil 70 prosent av kostnadene, mens andelen uunngåelige kostnader kompenseres med 85 prosent i november og desember.

– Støtten bedriftene får, øker i takt med omsetningsfallet, det vil si at større omsetningsfall gir mer støtte til de hardest rammede bedriftene. Når smitteverntiltakene nå blir strengere og gir større omsetningsfall, blir også støtten økt, sier Nybø.

Under pressekonferansen onsdag ettermiddag, trekker hun også frem at Stortinget i desember bevilget 250 millioner kroner til kommuner med høy arbeidsledighet.

Disse pengene er tiltenkt bransjene som er ekstra rammet av viruspandemien, som serveringsbransjen.

– Det er viktig at vi sørger for at møtestedene består, sier Nybø på pressekonferansen.

– Helt nødvendig

Da E24 snakket med næringsminister Iselin Nybø tirsdag ettermiddag, ville hun ikke si om det var aktuelt å forlenge kompensasjonsordningen. En rekke aktører har den siste tiden tatt til orde for å utvide ordningen så lenge smittevernstiltakene varer. Nybø har onsdag vært i møte med flere parter fra arbeidslivet, blant andre NHO.

– Det er helt nødvendig og veldig bra at regjeringen nå forlenger kompensasjonsordningen, men de burde benyttet anledningen til å forlenge den lenger enn som så, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, til E24.

Han tror ikke bedriftene vil være tilbake til normaltilstand allerede i april.

– Bedriftene trenger forutsigbarhet og det vil være behov for kompensasjon så lenge bedriftene er forhindret fra normal drift, sier Almlid.

I tillegg ønsker NHO seg flere bedrifter inn i ordningen, blant annet vekst- og gründerselskaper, samtidig som arbeidsgiverorganisasjonen vil at bedrifter skal kompenseres for flere kostnader og at bedriftene skal få mindre kostnader ved permittering.

Publisert:
Gå til e24.no