Trondheim strammer inn: − I realiteten stenger vi nå ned store deler av byen
Trondheim innfører nå blant annet full skjenkestopp og maks to gjester i private hjem etter mistanke om utbrudd med den indiske coronavarianten.
- NTB
- Synne Eggum Myrvang
- Jostein Matre
- Emma Fondenes Øvrebø
Det kommer frem på en pressekonferanse mandag ettermiddag
Dette er de nye tiltakene kommunedirektøren foreslår:
- Stenging av virksomheter
- Forbud mot arrangementer
- Påbud om hjemmekontor
- Skjenkestopp
- Stenging av universiteter, høyskoler og fagskoler
- Stans av idretts og fritidsaktiviteter
- Plikt til å bruke munnbind
- Forbud mot private sammenkomster i eget hjem med flere enn to gjester.
- En sterk anmonding om å unngå reising i trondheimsregionen.
– I realiteten stenger vi nå ned store deler av byen, sier kommunedirektør Morten Wolden på pressekonferansen.
I tillegg anbefales formannskapet å forlenge anbefalingen om å ha maks fem sosiale kontakter i uken utenom dem du bor, jobber eller går på skole med.
De har ogå vedtatt gult nivå på skolene, men med lokale tilpasninger. Videregående skoler går over til rødt nivå.
Wolden forklarer at kapasiteten på smittesporing, testing og analyse er iferd med å sprenges.
– Vi hadde håpet forrige ukes tiltak var tilstrekkelig til å få kontroll på utbruddene, men gjennom den siste helga har vi erfart at dette ikke har vært tilstrekkelig. Smittesporerne i byen er iferd med å miste kontrollen, sier han.
Smittetallet nidoblet seg etter 17. mai
Søndag ble det registrert 34 smittede i kommunen. Det dreier seg om ni kvinner og 25 menn der alle bortsett fra to er kjente nærkontakter. I kommunedirektørens utredning til formannskapet, skriver han at det er resultatet av 17. maihelgen vi nå trolig ser:
– Smittesituasjonen har ytterligere forverret seg siste uke. Det synes særlig å være mye smittespredning knyttet til helgen 14., 15. og 17. som vi nå ser følgene av, skriver Wolden i sin anbefaling til kommunen.
Etter 17. mai har smittetallet i byen nidoblet seg.
Ifølge kommunedirektøren blir det nå vanskeligere og vanskeligere å knytte smitten til spesifikke situasjoner:
– Smitte fra eksisterende utbrudd og klynger sprer seg videre til nærkontakter og nærkontakters nærkontakter gjennom flere ledde. Smitte kan knyttes til ulike klynger og utbrudd, men det er ofte ikke mulig å si hvem smitten stammer fra, heter det videre.
Mistenker indisk variant
Til Adresseavisen opplyser kommunikasjonssjef Harry Tiller i Trondheim kommune at kommunen, i tillegg til den økende smittesituasjonen, har en sterk mistanke at den indiske virusvarianten er kommet.
– Den har vært observert i nabokommunene våre tidligere, og den er svært smittsom. Det er grunn til å tro at vaksinene er litt mindre effektiv mot denne varianten enn de andre, og det gir grunn til bekymring, sier Tiller.
Kommunikasjonssjefen sier at tiltakene politikerne skal behandle mandag blir «strengere enn de tiltakene vi har hatt på lang, lang tid».
Ifølge Nidaros vet ikke kommunen hvor mange tilfeller av den aktuelle virusvarianten det kan dreie seg om.
– Prøvene er ikke sekvensert ennå. Men smittebildet og smittesporing fra andre kommuner hvor viruset er påvist, gir oss mistanke om at det også er i Trondheim. Vi forholder oss som om det er i Trondheim, sier Harry Tiller til avisen.
I kommunedirektørens forslag legges det til grunn at dagens vaksiner har mindre effekt på den indiske virusmutasjonen.
«Dagens vaksiner har også effekt på denne varianten, men i mindre grad. Nye smittetilfeller kan knyttes til ulike klynger og utbrudd, men det er økende vanskelig å knytte smitten til spesifikke personer», står det i rapporten.