AstraZeneca sluker amerikansk biotekselskap for 344 mrd.

Oljefondet sikrer milliardgevinst i nytt gigantoppkjøp i legemiddelbransjen.

Publisert:

Svensk-britiske AstraZeneca vil kjøpe opp bioteknologiselskapet Alexion Pharmaceuticals. Det skriver selskapet i en pressemelding.

Avtalen har en verdi på totalt 39 milliarder dollar, tilsvarende 344 milliarder kroner. Dette tilsvarer en pris per aksje på 175 dollar, noe som er en premie på hele 45 prosent for Alexion-aksjonærene fra fredagens sluttkurs.

Transaksjonen gjennomføres ved at aksjonærene i Alexion får 60 dollar, samt 2,1243 AstraZeneca American Depositary-aksjer for hver aksje de eier i bioteknologiselskapet. Dette er aksjer som har halve verdien av vanlige AstraZeneca-aksjer.

Alexion Pharmaceuticals er et selskap som fokuserer på å utvikle medisiner til sjeldne sykdommer. Selskapet har blant annet utviklet medisiner for den sjeldne blod- og nyresykdommen atypisk hemolytisk-uremisk syndrom. Selskapet hadde en omsetning på 5 milliarder dollar i 2019, noe som var 21 prosent mer enn året før.

– I nesten 30 år har Alexion arbeidet for å utvikle og levere transformerende medisiner til pasienter over hele verden med sjeldne og tragiske sykdommer. Jeg er ekstremt stolt over hva vår organisasjon har fått til og jeg er takknemlig for våre ansatte og deres bidrag, sier Alexion-sjef Ludwig Hantson i en kommentar.

AstraZeneca er et av selskapene som ligger lengst fremme i testingen av en coronavaksine. Det svensk-britiske selskapet samarbeider med Oxford Universitetet om utviklingen av vaksinen.

Milliardgevinst

Oljefondet var ved utgangen av 2019 eier i begge de to selskapene. Fondet eide 1,39 prosent av aksjene i Alexion. Det tilsvarte aksjer verdt 331 millioner dollar (tilsvarende 2,9 milliarder kroner) noe som den gang tilsvarte aksjer verdt 2,9 milliarder kroner.

Budet fra AstraZeneca gir Oljefondet en solid gevinst. Fondet vil sitte med en samlet gevinst i 2020 verdt over 200 millioner euro (1,76 milliarder kroner), dersom det ikke har gjort endringer i eierskapet i løpet av året.

Regnestykket tar utgangspunkt i budet på 175 dollar per aksje. Oljefondet som alle andre aksjonærer vil få dette utbetalt delvis i AstraZeneca-aksjer pluss 60 dollar i kontanter.

Oljefondet eide ved utgangen av 2019 aksjer for 25,8 milliarder kroner.

Publisert: