Næringsministeren om Apotek-saken: – Glad for at konkurransetilsynet er oppmerksom på saken

Næringsminister Iselin Nybø (V) forstår at uttalelsene fra Vitus-eieren skaper reaksjoner. Samtidig mener hun at det er Konkurransetilsynets rolle å undersøke slike saker og vil ikke gå inn i saken selv.

Næringsminister Iselin Nybø har fått med seg saken om apotekgiganten Norsk Medisinaldepots uttalelser til leverandørene
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

I et lukket videomøte tidligere i høst uttalte eieren bak Vitus Apotek, Norsk Medisinaldepot, at det ville få konsekvenser for leverandørene om de solgte reseptfrie legemidler til både apotek og butikker.

E24 skrev søndag om Wenche Midttun som ikke har apotek i sin egen kommune, og er redd for at utvalget i hennes nærbutikk skal bli dårligere om leverandører trues fra å selge varene sine i butikk.

Både lederen og nestlederen i næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp) og Terje Aasland (Ap), mener Konkurransetilsynet burde granske saken.

Næringsminister Nybø har også fått med seg saken.

– Ja, jeg har lest saken, og forstår at slike uttalelser skaper reaksjoner, sier Nybø til E24.

Hun merker seg også at Norsk Medisinaldepot føler seg misforstått, og at selskapet sier dette fra deres side kun dreier seg om en bekymring for at folk kjøper reseptfrie legemidler uten ordentlig veiledning i butikk. Apotekkjeden har ikke svart på spørsmål om hvilke konsekvenser det ville få for leverandører som valgte å prioritere salg i butikk – ikke bare i apotek.

– Jeg har ikke grunnlag for å si at dette er en underliggende problemstilling eller bare et utsagn, sier Nybø.

Les også

Stortingspolitikere mener tilsynet må granske Vitus-utspill

– Glad for at tilsynet er på saken

På spørsmål om hun er enig med lederne av Stortingets næringskomité, ønsker ikke Nybø å ta stilling til saken i seg selv, men sier:

– Det er slike spørsmål vi har Konkurransetilsynet for, og jeg registrer og er glad for at Konkurransetilsynet er oppmerksom på denne saken, sier Nybø og fortsetter:

– Konkurranse er viktig, og det er positivt at slike bekymringer kommer for dagen.

– Aasland åpner for at små endringer i konkurranseloven kan bedre konkurransen i hele handelsbransjen, og ønsker å se på dette samtidig som man behandler dagligvaremeldingen. Er det noe du støtter?

– Ja, jeg registrer dette, men nå har jeg levert ifra meg meldingen, og den ligger nå hos Stortinget, sier Nybø.

Behandlingen av stortingsmeldingen som skal bedre konkurransen i dagligvaremarkedet, starter med en høring i Stortinget tirsdag 3. november.

Les også

Bor 1,5 time unna nærmeste apotek: Advarer politikerne etter apotekgigantens trusler mot leverandører

– Tomme ord

Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland, mener uttalelsene fra Norsk Medisinaldepot ikke er av betydning for forbrukerne.

– Dette er ikke mer enn tomme trusler. Det er ingen apotekaktører som kan hindre leverandører fra å selge varer inn til Lua-ordningen, og vi på Stortinget skal sørge for at ordningen følges opp, sier Stensland som også har bakgrunn som farmasøyt og har jobbet i NMD-konkurrenten Apotek 1.

Lua-ordningen er betegnelsen på forskriften som lar butikker, kiosker og bensinstasjoner selge reseptfrie legemidler.

Ordningen sier at alle som selger reseptfrie legemidler må minimum selge smertestillende og nesespray, og gir i tillegg muligheten til å selge en rekke utvalgte reseptfrie legemidler du kan finne her.

Høyres helsepolitiske talsperson og farmasøyt, Sveinung Stensland, mener folk ikke trenger å bekymre seg for utvalget av reseptfrie legemidler i butikkene.

NMD sier i videoen at man de siste par siste årene har fjernet en del ting fra sortimentet som de mener er «Lua-vennlig», og sier i tillegg at man har valgt å takke nei til lansering av produkter fra leverandører av samme grunn til at man fjerner produkter fra hyllene.

Stensland mener folk ikke trenger å være redde for utvalget av reseptfrie legemidler i butikk.

– Det virker like dødfødt som Remas bestevenn-strategi, sier han og peker på at det er mange leverandører i de ulike kategoriene for reseptfrie legemidler, og at det ofte bare er ett eller et fåtall produkter i hver kategori i dagligvareforretningene uansett.

Vitus-eier Norsk Medisinaldepot har vært tydelig på at deres uttalelser ikke har som hensikt å begrense konkurransen, selv om selskapet forstår at uttalelsene deres kan tolkes negativt i en bestemt kontekst. Videre har Norsk Medisinaldepot uttalt at selskapet står fritt til å velge sitt sortiment, og leverandørene fritt til å selge der man ønsker.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Apotek
 2. Dagligvarebransjen
 3. Norsk Medisinaldepot
 4. Sveinung Stensland
 5. Konkurransetilsynet

Flere artikler

 1. Apotekkjempe truer leverandører om butikksalg: – Vil få konsekvenser

 2. Stortingspolitikere mener tilsynet må granske Vitus-utspill

 3. Bor 1,5 time unna nærmeste apotek: Advarer politikerne etter apotekgigantens trusler mot leverandører

 4. Apotek-kjede kritisk til nytt forslag: Sier nei til resept-medisin i postkassen

 5. Mener Konkurransetilsynet bør offentliggjøre dagligvaredata