Konkurransetilsynet om kjøp av Stordalen-forlag: – Frykter høyere priser og dårlige produkter

Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er at Bonnier Books vil bli urovekkende stort etter oppkjøpet.

TIL BEHANDLING: Om Petter Stordalen og Strawberry Publishing får sin «drømmepartner» i svenske Bonnier Books, avhenger av om de får klarsignal fra Konkurransetilsynet.
Publisert:

I november i fjor meldte den svenske bokgiganten Bonnier Books at de kjøper 70 prosent av Stordalen-forlaget Strawberry Publishing.

Oppkjøpet er nå til behandling hos Konkurransetilsynet. Deres foreløpige vurdering er at transaksjonen kan gi negative virkninger for konkurransen i markedet. Derfor fortsetter tilsynssaken inn i en ny fase, ettersom tidsfristen for «fase 1» gikk ut i februar.

Resultatet av det var at Bonnier Books og Strawberry Publishing fikk varsel om at inngrep kan bli aktuelt.

Les også

Bonnier kjøper Petter Stordalens norske forlag

Frykter for stort selskap

Gjermund Nese, avdelingsdirektør for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet, sier til E24 at deres bekymringer om potensielt negative virkninger for forbrukere knytter seg til markedet for både trykte bøker og strømmetjenester.

– Bonnier Books eier halvparten av Cappelen Damm som i dag er i konkurranse med Strawberry Publishing. Våre foreløpige bekymringer er at Bonnier kan bli så store i markedet at det kan gå ut over konkurransen, sier han.

– Hvordan da?

– Det dreier seg om «de vanlige» bekymringene ved redusert konkurranse, at prisene blir høyere og produktene blir dårligere. Det er grunnlaget for at vi går over i neste fase.

De neste ukene skal Konkurransetilsynet fortsette undersøkelsene av oppkjøpet. I slutten av april går fristen for «fase 2» ut. Om tilsynet fremdeles er bekymret for de konkurransemessige virkningene av oppkjøpet, får Bonnier Books og Strawberry Publishing et langt mer sammenfattet varsel.

Først da skal selskapene eventuelt gi et formelt tilsvar.

Les også

Sophie Elise og Strawberry Publishing: Bestrider Forbrukertilsynets gebyr for skjult reklame

Styrkes, ikke svekkes

Bonnier Books-sjef Håkan Rudels sier at de har «en helt annen inngang» til oppkjøpet enn Konkurransetilsynets foreløpige beskrivelser.

– Vi eier 50 prosent av Cappelen Damm og blir deleier i Strawberry Publishing. Eierstrukturene er helt ulike og selskapene skal fortsatt være i konkurranse. Vår vurdering er at konkurransen kommer til å styrkes, ikke svekkes, sier han til E24.

– Så får prosessen bare ta den tid det tar.

Administrerende direktør i Strawberry Publishing, Alexander Henriksen, sier til E24 at de ser lyst på fase to av tilsynssaken.

– Konkurransetilsynet har gjort en foreløpig vurdering. Vi er i god dialog med dem, og er meget optimistiske om utfallet. Dersom Konkurransetilsynet er opptatt av konkurransen i bokmarkedet, er dette et oppkjøp som må godkjennes, sier han.

Administrerende direktør Håkan Rudels i Bonnier Books (f.v.), administrerende direktør Alexander Henriksen i Strawberry Publishing og Petter Stordalen ønsker å slå seg sammen.

Drømmepartner

Da oppkjøpet ble kunngjort i november skrev VG at kjøpesummen, som ikke er gjort kjent, skal dreie seg om pluss minus 250 millioner kroner, basert på at selskapsverdien skal være på mellom 300 og 400 millioner kroner.

Petter Stordalen og de tre andre gründerne Jonas Forsang, Magnus Rønningen og Jørn Lier Horst beholder en eierandel på 30 prosent. Konsernet skal fortsette å operere under navnet Strawberry Publishing.

I pressemeldingen fra november sa Stordalen at salget kom som følge av at de trengte å styrke forlaget økonomisk og strukturelt.

– Bokbransjen er midt i store omveltninger, og hvis vi skal fortsette å være raske og offensive og samtidig rigge oss digitalt, må vi styrke forlaget både økonomisk og strukturelt.

Stordalen beskrev også Bonnier Books som en drømmepartner for Strawberry.

– De har tyngden, historien og forlagsmusklene vi trenger for å fortsette vår vekst og å utfordre konkurrentene i den norske bokbransjen.

Publisert: