Taper stort på coronakrisen: Får ikke støtte fordi de utvidet i mai

Lofoten Bilutleie utvidet virksomheten da kolleger i Harstad og Evenes gikk konkurs i fjor vår. Måten det ble gjort på, gjør at selskapet har gått glipp av over en million kroner i coronastøtte, beregner styreleder.

TAPER OPPSPARTE MIDLER: Det skulle vært høysesong for Lofoten Bilutleie nå. Styreleder Vegard Robertsen skulle ønske de fikk muligheten til å vise Næringsdepartementet at også de er hardt rammet av coronakrisen.
Publisert: Publisert:

Omsetningen er halvert, pengene renner ut og egenkapitalen som gradvis har blitt bygget opp siden oppstarten for over 30 år siden, minsker uke for uke.

«Alle andre» bedrifter i lignende situasjoner kan benytte seg av kompensasjonsordningen som dekker deler av bedrifters faste, uungåelige kostnader.

Men ikke Lofoten Bilutleie, som er franchisetaker under den internasjonale giganten Avis Budget Group. Finansdepartementet bekrefter overfor E24 at det ikke er noe selskapet kan gjøre. Se deres svar lenger ned i saken.

Dermed har Lofoten Bilutleie gått glipp av mellom 1 og 1,2 millioner kroner, beregner Vegard Robertsen, styreleder og eier av selskapet han har tatt over etter faren sin.

Omsetningsfall på 54 prosent

Årsaken er hvordan Lofoten Bilutleie ekspanderte i fjor vår. Da kollegene i Harstad og Evenes kastet inn håndkleet og begjærte konkurs, bestemte Vegard Robertsen seg for å ta over lisensen deres og utvide.

– Det gjorde vi dels for å hjelpe kunder som hadde bestillinger gjennom sommeren, men også fordi vi både da og nå tror det kommer bedre tider, sier han.

Coronakrisen ble imidlertid mer langvarig enn Robertsen og de fleste andre hadde sett for seg. Etter en god sommer har reiselivet igjen stoppet helt opp. Når 39-åringen oppsummerer «coronaåret» fra april til nyttår, har det vært et omsetningsfall på 54 prosent i de to områdene de nå tilbyr bilutleie.

Men til tross for et sviktende leiebilmarked, kvalifiserer ikke Lofoten Bilutleie til kompensasjonsordningen. Det er fordi fjorårets utvidelse naturlig nok også medførte høyere omsetning. Og uten omsetningsfall kan man ikke få «kontantstøtte».

– Selv om jeg ikke forventer at staten skal berge alle sammen, så hadde det vært fint å få muligheten til bevise at også vi har en betydelig svikt i omsetningen selv om regnskapet totalt sett viser noe annet, sier Robertsen.

KLARER SEG: Lofoten Bilutleie har drevet med overskudd i en årrekke. Vegard Robertsen (til høyre), her med Erik Veiesund, er trygg på at selskapet skal klare å komme seg gjennom krisen.

Skulle opprettet nytt selskap

Da Lofoten Bilutleie tok over lisensen til det konkursrammede selskapet i Harstad og Evenes, ble driften innlemmet i samme selskap.

– Det ble gjort for å spare tid, slik at ingen kunder skulle bli skadelidende, pluss at det var vanskelig å skaffe finansiering til biler med et nyopprettet selskap i en tid preget av usikkerhet, sier Vegard Robertsen.

Han skulle nå ønske ekspansjonen ble gjort på den andre måten. Med to ulike selskaper ville regnskapene i Lofoten Bilutleie vist omsetningsfall og selskapet kunne fått kompensasjon på lik linje med andre bedrifter.

– Vi kan enkelt legge frem tall som viser at vi har hatt betydelig svikt i omsetning for alle våre stasjoner, men fordi vi har kun ett organisasjonsnummer er vi utelukket fra ordningen.

Robertsen mener kompensasjonsordningen i utgangspunktet er god, men at deres tilfelle illustrerer en svakhet som med fordel kunne vært tettet.

– Det er en ganske fortvilende situasjon. Vi står nå med ryggen mot veggen og tar betydelige tap hver eneste måned, helt uten mulighet til å bruke noen av de støtteordningene som er innført.

– Dere kunne vel sett for dere denne problemstillingen i mai i fjor?

– Den var oppe til diskusjon. Men vi snakket med regnskapsførere som antok at det ville være uproblematisk så lenge vi kunne dokumentere hvor omsetningen kom fra. I etterpåklokskapens navn burde vi fått bekreftet det, men der og da var det viktig at ting skjedde fort.

Les på E24+

«Eventyrlig» bruktbilmarked under pandemien: – Det har vært en kamp å få tak i nok

Ingen hjelp å få

Det kan virke som at regnskapsførerne tok feil. I en e-post til E24 skriver statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem (V) i Finansdepartementet at det ikke er noe Lofoten Bilutleie kan gjøre for å omfattes av kompensasjonsordningen etter gjeldene regelverk.

Departementet har allerede blitt gjort kjent med saken, etter at Vegard Robertsen tok opp problemstillingen med dem via e-post tidligere i januar. I svaret han fikk takket de for innspillet.

Statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem (V) forklarer at tilpassede justeringer for én bedrift, lett kan medføre utilsiktede tilpasninger.

E24 har spurt Finansdepartementet hvorfor de ikke kommer Robertsen i møte når det er åpenbart at virksomheten er rammet av pandemien på lik linje med andre som kvalifiserer til støtte.

Sunde-Eidem svarer at generelle tilskuddsordninger med hovedsakelig automatisert saksbehandling nødvendigvis må ha skarpt tilskårne vilkår og at det forventes mange tusen søknader under denne ordningen.

– Legger man inn skjønnsmessige vilkår i regelverket, blir det vanskelig å saksbehandle ordningene på en effektiv måte. Klare regler kan ikke fange opp alle typetilfeller, og de kan gi uheldige utslag for enkeltbedrifter. Justeringer i reglene for å imøtekomme én bedrift, medfører lett at det oppstår nye vanskelige grensedragninger eller at det åpnes opp for utilsiktede tilpasninger.

Les på E24+

Drømmer du om ny båt? Da må du kanskje vente til neste sommer.

Les på E24+

Kjøpe eller selge bolig? Dette må du vite om boligmarkedet nå

Publisert: