Virke etterlyser svar: - Hva er et varehus?

– Det er nesten ikke til å tro at regjeringen igjen gjør samme tabbe, sier direktøren for handel i Virke, Harald Jachwitz Andersen.

ER DETTE VAREHUS?: Det hersker en viss usikkerhet om det. Og om de da må stenge.
 • Bjørn Haugan
 • Ida Lyngstad Wernø
Publisert:

Hva er et varehus, er det store spørsmålet, etter at regjeringen onsdag bestemte at «varehus» i de 25 nedstengte kommunene på Østlandet skal stenges, sier Virke-direktøren.

– Problemet er at de ikke har definert hva et varehus er. Våre medlemmer der ute ringer oss ned for å få råd. De spør om de er et varehus, sier Andersen.

Virke er hovedorganisasjonen for handel og tjenestenæringen i Norge og har bl.a. butikker og varehus som medlemmer.

– Hva svarer dere?

– At vi heller ikke vet. Det er fullstendig kaos. Det er svært uheldig at regjeringen kommer ned et slikt pålegg om nedstenging med 24 timers varsel uten å definere hvem som rammes.

VG har bedt helse- og omsorgsminister Bent Høie om tilsvar til denne saken, men har foreløpig ikke fått svar.

– Veldig mange er usikre

– Hvem ringer?

– Det er veldig mange som er usikre. Er Jysk et varehus, eller Europris, Maxbo, eller Plantasjen? Ikke vet jeg, sier Andersen oppgitt.

– Hva gjør de ulike butikkene/varehusene?

– De reagerer ulikt. De må tolke selv. Noen er usikre og holder åpent i dag, mens andre tenker at de får tolke det strengt, og holder stengt.

Andersen sier det ikke er første gangen.

– Dette skjer kun få dager etter at regjeringen i helgen gikk ut med at kjøpesentre skulle stenges ned. Da hadde de heller ikke definert hva kjøpesentre er. Vi reagerte da og ba om en definisjon. Som fortsatt ikke foreligger. Så kommer de få dager etterpå og gjør den samme tabben.

KRITISK: Direktør for handel i Virke, Harald Jachwitz Andersen, stiller spørsmålstegn ved behovet for den omfattende nedstengningen av butikker.

– Hva burde de ha gjort?

– Denne pandemien har snart vart i ett år og de burde ha lagt beredskapsplaner. Eller brukt oss og i dialog kunne utarbeidet slike definisjoner. Det går ikke an å komme med så omfattende pålegg uten å vite hvem som skal skal stenge ned.

– Hvem er dere i dialog med nå?

– Det er også et godt spørsmål. De holder på i flere departementer og nivåer. Helsedepartementet har ansvaret, men de viser også til Næringsdepartementet og Helsedirektoratet.

Andersen sier han egentlig er kritisk til om det er behov for en så omfattende nedstengning.

– Alle skal bidra for å bli kvitt smitten, men det er noe med hva som er forholdsmessig: Ikke en gang midt i den hektiske julestria, da kjøpesentrene var fulle av folk, er det påvist at det har skjedd en virusspredning i kjøpesentre eller butikker. Da er det dramatisk å stenge ned så mange tusen arbeidsplasser, i en tid på året hvor trafikken i butikker og sentre er på sitt laveste.

Plantasjen: – Vanskelig å tolke

Driftssjef Jørgen Haukås i Plantasjen sier manglende definisjon av varehus er en utfordring.

– Det har vært litt vanskelig å tolke disse bestemmelsene rundt kjøpesentre og varehus, og vi synes det er vanskelig å vite hva regjeringen legger selve begrepet varehus.

De har valgt å stenge 13 butikker i de ti kommunene med strengest tiltak, men holder åpent i randsonekommunene.

– Vi har prøvd å se på det vi oppfatter som intensjonen bak beslutningen. Vi vurderer det sånn at intensjonen bak beslutningen om å stenge varehus var å minimere forflytningen av mennesker på tvers av grenser.

– I så måte har vi mange enheter, og butikkene tiltrekker seg hovedsakelig kunder fra kommunen kundene er lokalisert i. I tillegg har vi store arealer og ganske få handlende kunder på denne tiden av året, sier han og legger til:

– Fra vår side er det en helhetsvurdering, og vi føler oss rimelig trygge på at vi følger intensjonen bak bestemmelsene.

Europris definerer seg som butikk

Administrerende direktør Espen Eldal i Europris sier de har 266 butikker mellom 800 og 1400 kvadratmeter.

– Vi har aldri ansett oss selv for å være et varehus. I de ti kommunene med strengest tiltak har vi stengt, mens vi holder stengt på kjøpesentrene i randsonekommunene med mindre vi har egen inngang. Ellers holder vi åpent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Virke
 2. Coronaviruset
 3. Koronaviruset
 4. Plantasjen
 5. Europris
 6. Maxbo
 7. Jysk

Flere artikler

 1. Helsedirektoratet oppklarer etter full varehus-forvirring

 2. Kjøpesentrene stenger – dette er eneste åpne sportskjede i Bærum

 3. Ikea åpnet varehus i Asker i kveld - 20 minutter senere ba regjeringen dem stenge

 4. Over 10.000 butikker må stenge - 56.500 personer kan bli rammet

 5. Får åpne igjen mandag: – På høy tid